Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ευχαριστημένοι, αλλά όχι όσο θα ήθελαν, εμφανίζονται οι βιομήχανοι με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό άφησε να εννοηθεί με τις χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Κληθείς να σχολιάσει αν επαρκούν τα μέτρα του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας (ελλείμματα, επενδύσεις, ανάπτυξη κλπ.) ο Οδ. Κυριακόπουλος, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Αφού έκανε λόγο για «κοινούς στόχους» που κυβέρνησης και βιομηχάνων - όπως να μπει «τάξη στα δημόσια οικονομικά μας» - ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρόσθεσε με νόημα ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ πιο πειθαρχημένοι και αυστηροί στο θέμα και του ελλείμματος και του προϋπολογισμού».

Με απλά λόγια, οι βιομήχανοι - σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - θεωρούν «καλά» αλλά «λίγα» τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Είναι φανερό, πως οι βιομήχανοι, θα ήθελαν δραστικότερη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και, βέβαια, με την επιβολή ακόμη σκληρότερης λιτότητας για τους εργαζόμενους και όχι με την περικοπή των κρατικών κονδυλίων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Ειδικά, για το τελευταίο, οι βιομήχανοι θεωρούν «καλά αλλά λίγα» τα αυξημένα κονδύλια που θα διατεθούν με τον προϋπολογισμό του 2005 για τη διεύρυνση των προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο (φορολογικός - αναπτυξιακός νόμος)!

«Τρώγοντας, ανοίγει η όρεξη», που λέει και ο λαός μας.

Αχόρταγοι!

Ηταν να μην τους ανοίξει η όρεξη. Ο λόγος για την ηγεσία της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΕΑ).

Τον περασμένο μήνα, στις 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Αναπηρίες - λες και όλα τα προβλήματα των αναπήρων έχουν λυθεί - διοργάνωσε συναυλία με χορηγούς την «Κόκα Κόλα» και γνωστή τράπεζα. Προχτές, σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με εταιρία κινητής τηλεφωνίας, για την παροχή υπηρεσιών στα μέλη και τους φίλους της Συνομοσπονδίας, απ' την οποία η ΕΣΑΕΑ θα καρπώνεται «προμήθεια» χιλιάδων ευρώ κάθε μήνα. Την ίδια μέρα - όπως ενημερώνει η ΕΣΑΕΑ με σχετικό δελτίο Τύπου - ο πρόεδρός της είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα ΑμΕΑ. Και ζήτησε «τη χορήγηση απ' τη Βουλή ενός κονδυλίου που θα χρησιμεύσει στη σύνταξη μιας μελέτης - καταγραφής όλων των προβλημάτων των ΑμΕΑ»!

Θα τους συμβουλεύαμε, για να μη μπερδευτούν με τις τόσες «μπίζνες» και «αλισβερίσια», να φτιάξουν μια εταιρία, που θα αναλάβει τις κάθε λογής... επιχειρηματικές δραστηριότητες...

Οι τράπεζες και...

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν τη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank και η ηγεσία του σωματείου τους επέλεξε να διακοσμήσει την αίθουσα με το σύνθημα «Ισχυρή τράπεζα, ισχυρότεροι εργαζόμενοι». Είναι προφανές ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων έχει ταυτίσει τη μοίρα των υπαλλήλων με την κερδοφόρα πορεία της τράπεζας, καλλιεργώντας τους λίγο πολύ την αυταπάτη ότι είναι μεγαλομέτοχοι στην επιχείρηση και όχι εργαζόμενοι.

Η αλήθεια ωστόσο είναι πολύ διαφορετική και οι εργαζόμενοι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να συνειδητοποιήσουν ότι «ισχυρή τράπεζα» και «ισχυρότεροι εργαζόμενοι» είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες έννοιες. Για του λόγου το αληθές, ας ρίξουν μια ματιά στην έκθεση του διεθνούς οίκου Citigroup Smith Barney, ο οποίος εκτιμά, ότι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών (ανάμεσά τους και η «Alpha Bank») θα σημειώσουν ένα από μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης στην ΕΕ και το 2005, όπως ακριβώς έγινε και τη χρονιά που πέρασε. Πόσο μάλλον, όταν τα κέρδη μιας χούφτας τραπεζιτών και μεγαλομετόχων των τραπεζών είναι πολλές φορές περισσότερα απ' όσα συνολικά εισπράττουν οι δεκάδες χιλιάδες των τραπεζοϋπαλλήλων...

... οι... ριγμένοι «μέτοχοι»

Κι αν δεν πείθονται από το στοιχείο αυτό, ας διαβάσουν τι προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση, που υπέγραψε η ΟΤΟΕ (και ο πρόεδρος του Συλλόγου τους, Α. Γκιάτης), σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος ύστερα από 5 χρόνια υπηρεσίας (στην πιο παραγωγική ηλικία) θα πρέπει να ζήσει με 745 ευρώ καθαρό μισθό, ή 690 αν ανήκει στο βοηθητικό προσωπικό. Για το προσωπικό καθαριότητας ο βασικός μισθός είναι μόλις 655 ευρώ. Εχουμε τη γνώμη, ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία, τοποθετούν και τους εργαζόμενους στην «Αλφα Μπανκ» στο πλάι των υπολοίπων εργατοϋπαλλήλων της χώρας και απέναντι στους χρυσοκάνθαρους τραπεζίτες.

Πάντως, αν μετά απ' όλ' αυτά, οι εργαζόμενοι θεωρούν ακόμα τον εαυτό τους «μέτοχο» της τράπεζας, μάλλον η διοίκηση του συλλόγου τους και οι εντεταλμένοι συνδικαλιστές της τους «ρίχνουν» στη μοιρασιά και, μάλιστα, πολύ άγρια....

Οι «εκπολιτιστές» του Ιράκ

Η καταστροφή της αρχαίας Βαβυλώνας στο Ιράκ από τις κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - στην προκειμένη περίπτωση των Πολωνών - που αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες ένας επιφανής πολιτιστικός φορέας του ιμπεριαλισμού, το Βρετανικό Μουσείο, είναι ένα «προαναγγελθέν» έγκλημα, σαφώς προμελετημένο και αποδεδειγμένως αναμενόμενο. Το γεγονός ότι ένα μουσείο όπως το Βρετανικό προχώρησε σε μια πρώτη - όπως δηλώνεται επισήμως - καταγραφή των καταστροφών του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου της Βαβυλώνας - ο οποίος μετατράπηκε σε στρατόπεδο - δεν πρέπει να ξενίζει, δεδομένου ότι εκτός από το «θερμό» πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ, λαμβάνει χώρα, παράλληλα, και ο σκληρός ανταγωνισμός των αρχαιολογικών φορέων των χωρών που συμμετέχουν στην κατοχή. Αλλωστε είναι πασίγνωστο, ότι εκτός από πλούσιο σε πετρέλαιο, το Ιράκ είναι πλούσιο και σε μνημειακή κληρονομιά, ενώ αποτελεί και ένα από τους τόπους παράνομων ανασκαφών όπου δρουν κάθε λογής αρχαιοκάπηλοι. Αλλά μαζί μ' αυτά η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, για να επιβληθεί, πρέπει να τσακίσει και την ιστορική μνήμη του κατεχόμενου λαού. Αυτήν τη φοβάται...

Η καταστροφή ήταν αναμενόμενη πριν ακόμη ξεκινήσει η ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ, ενώ η λεηλασία του Μουσείου της Βαγδάτης που ακολούθησε της εισβολής και της κατοχής και η οποία διεξήχθη υπό το «βλέμμα» των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς και με τη συμμετοχή τους (ο «Ρ» δημοσίευσε και φωτογραφικά ντοκουμέντα), το επιβεβαίωσε. Οι κραυγές αγωνίας των Ιρακινών αρχαιολόγων για την απειλή που κρεμόταν πάνω από μνημεία με τεράστια σημασία για την ανθρωπότητα και τα πρώτα ντοκουμέντα από καταστροφές από την έναρξη ακόμη του πολέμου και της κατοχής, έκαναν πραγματικότητα τους χειρότερους φόβους για την «τύχη» που περίμενε την κληρονομιά του Ιράκ.

Το ότι ήταν και προμελετημένο το έγκλημα προκύπτει και από το γεγονός, ότι οι εισβολείς «φρόντισαν» να φέρουν μαζί τους και επιστημονικές αποστολές, οι οποίες θα είχαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον πόλεμο για τον εμπλουτισμό των πληροφοριών τους πάνω στις αρχαιότητες του Ιράκ, όσο ακόμη ήταν «ζωντανές». Αυτό έγινε και με τους Πολωνούς, αφού, ο πρώτος κατάλογος με τις καταστροφές στη Βαβυλώνα έγινε από αυτούς και πάνω σε αυτή τη λίστα στηρίχτηκε και η επιτόπια έρευνα του Βρετανικού Μουσείου. Η προχτεσινή «διάψευση» των Πολωνών πάνω στα συμπεράσματα των Βρετανών - αλλά και των δικών τους αρχαιολόγων - έχει ελάχιστη σημασία, όχι μόνο λόγω της πραγματικότητας, αλλά και του... «επιχειρήματος»: «Εμείς προστατεύσαμε το χώρο από λεηλασίες»! Κι όμως, η έκθεση του Μουσείου αναφέρει πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα σκόπιμης απόσπασης αρχαιολογικών... «σουβενίρ».

Η καταστροφή της αρχαίας Βαβυλώνας είναι η κορυφή του «παγόβουνου», αφού, επισήμως, οι αρχαιολογικές θέσεις στο Ιράκ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, με τις περισσότερες να μην έχουν ερευνηθεί. Και δεν μπορεί να προκαλέσει έκπληξη αυτό το γεγονός, παρά μόνο σε όσους έχουν την ψευδαίσθηση, ότι ένα σύστημα όπως το ιμπεριαλιστικό, που έχει απαξιώσει εντελώς την ανθρώπινη ζωή, θα έδειχνε «ευαισθησία» στα υλικά και πνευματικά δημιουργήματά της.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Τα... ικανοποιημένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΑΥΜΑΣΙΑ! Ικανοποιημένος έμεινε ο Γιώργος Αλογοσκούφης από την υποδοχή που του έκαναν στο ΕΚΟΦΙΝ. Ικανοποιημένοι δηλώνουν από τις «ελληνικές προσπάθειες» και οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ ζητώντας όμως περισσότερη ένταση. Οπως καταλαβαίνετε, μόνον εμείς έχουμε πολλούς και σοβαρούς λόγους να είμαστε δυσαρεστημένοι!

Κι αυτό το βιολί θα συνεχίζεται και για τα υπόλοιπα χρόνια. Η ΕΕ θα ζητάει, η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί κι εμείς... θα πληρώνουμε. Κι εδώ δεν υπάρχουν ερωτήματα του είδους «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Στην ίδια λογική κινούνται, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οι κυβερνώντες.

ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ είναι η συνταγματική διάταξη για το ασυμβίβαστο μετόχου Μέσων Ενημέρωσης και εργολήπτη του Δημοσίου, συνεχίζουν να επιμένουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου». Το μόνο που έχουν ξεχάσει είναι πως οι ίδιοι έχουν κάνει το Σύνταγμα «λάστιχο»!

Αν θυμάστε, το Σύνταγμα επικαλούνταν έναντι του κοινοτικού δικαίου, προκειμένου να διατηρήσουν το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων του Δημοσίου, ενώ το αντίθετο κάνουν τώρα για το νομοσχέδιο του «βασικού μετόχου», μιλώντας για υπεροχή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Φυσικά ούτε το Σύνταγμα (πολύ δε περισσότερο το επικείμενο «ευρωσύνταγμα») ούτε η κοινοτική νομοθεσία θα λυσσούν κανένα από τα υφιστάμενα προβλήματα για τον Ελληνα εργαζόμενο κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις. Αλλού άλλωστε είναι η ρίζα των προβλημάτων.

Και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτε ο ελληνικός λαός από αυτή τη συζήτηση. Βλέπετε, η παραπέρα διεύρυνση και θωράκιση του δικαιώματος του «επιχειρείν» (δηλαδή το δικαίωμα στην εκμετάλλευση για να ξέρουμε τι λέμε) είναι αυτό που κυριαρχεί στις προσπάθειες συνταγματικής ολοκλήρωσης της ΕΕ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, γι' αυτό μας προετοιμάζουν. Ο καθένας με τον τρόπο του, βέβαια, και με τη δική του μεθόδευση. Αλλωστε, την εξέλιξη αυτή μπορείς να την υποστηρίζεις με πολλούς τρόπους. Ακόμη κι αν δηλώνεις σκεπτικιστής ή ακόμη κι αν διαφωνείς με τη συγκεκριμένη ευρωενωσιακή συνταγματική συνθήκη.

Ιμπεριαλιστική τυραννία

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από τρία ακριβώς χρόνια, ο Τζ. Μπους είχε στήσει μόνος του τον «άξονα του κακού» (Ιράκ, Ιράν, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας), ακριβώς για να προετοιμάσει και δικαιολογήσει το πρώτο βήμα, τον πόλεμο και την κατάκτηση του Ιράκ.

Τώρα, που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός «δείχνει» ασυγκράτητος προς το Ιράν, ανέλαβε η Κοντολίζα Ράις να προετοιμάσει το δόγμα του επόμενου πολέμου: Κράτη - «θύλακες τυραννίας», που πρέπει, φυσικά, να γκρεμιστούν από τους «δημοκράτες» της Ουάσιγκτον. Δε δίστασε, μάλιστα, να κατονομάσει τους «θύλακες τυραννίας»: Ιράν, Β. Κορέα, Κούβα, Μιανμάρ, Λευκορωσία και Ζιμπάμπουε. Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, το καινούριο αφεντικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι υπάρχουν σημεία στον κόσμο όπου δεν ευημερεί η δημοκρατία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλουν στην υπερίσχυση της ελευθερίας. Και πρόσθεσε: «Είναι βέβαιο πως στον κόσμο μας παραμένουν σήμερα θύλακες τυραννίας, και η Αμερική στέκεται στο πλάι των καταπιεσμένων λαών σε κάθε ήπειρο, στην Κούβα και τη Βιρμανία, στη Βόρεια Κορέα, και στο Ιράν, και στη Λευκορωσία, και στη Ζιμπάμπουε». Ετσι, για να υπάρχουν διαρκώς «στόχοι», που να δικαιολογούν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή τον πόλεμο του ιμπεριαλισμού κατά των λαών του κόσμου.

Τα άσχημα νέα για την Κ. Ράις είναι ότι οι λαοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που τους καταδυναστεύουν και τους ματοκυλάνε. Από το σημείο αυτό και μετά, ό,τι λένε και κάνουν οι τύραννοι - ιμπεριαλιστές στρέφεται εναντίον τους...

ΣΥΝένοχοι

Ξεκινά και επισήμως αύριο η κυβέρνηση τον διαβόητο «εθνικό διάλογο για την Παιδεία». Εναν διάλογο εντελώς προσχηματικό -τουλάχιστον - αφού οι προσανατολισμοί, οι επιδιώξεις και οι στόχοι της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας είναι δεδομένοι, τόσο από τα όσα έχουν πει προεκλογικά και μετεκλογικά οι νυν κυβερνώντες, όσο και από τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες η κυβέρνηση τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια.

Ο ολοφάνερα προσχηματικός χαρακτήρας του διαλόγου, όμως, δεν πτοεί την ηγεσία του ΣΥΝ. Οι δυνάμεις του τελευταίου σε όλα τα όργανα του συνδικαλιστικών φορέων της εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ) συμμετέχουν στο διάλογο και αντικειμενικά βάζουν πλάτη στη νομιμοποίησή του στη λαϊκή συνείδηση. Το σημειώνουμε, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΝ στηρίζει διάφορους τύπους «κοινωνικών διαλόγων» (πιο χαρακτηριστικός αυτός για το ασφαλιστικό στη ΓΣΕΕ). Η τακτική δε, που χρησιμοποιεί, είναι «συμμετέχω, στηρίζω, καλλιεργώ αυταπάτες για εθνική συναίνεση» και μετά «καταγγέλλω για την αναποτελεσματικότητα». Μόνο που τα λαϊκά στρώματα έχουν αποκτήσει πλέον πείρα από τις «συναινετικές διαδικασίες», που τελικά καταλήγουν σε αφαίρεση λαϊκών δικαιωμάτων. Και οι ΣΥΝένοχοι δεν ευθύνονται λιγότερο γι' αυτό.

Πιλότος... στον πιλότο

Τώρα που τέλειωσαν οι γιορτές και επανήλθαν οι κανονικοί ρυθμοί στα νοσηλευτικά ιδρύματα, έγιναν περισσότερο εμφανή τα αρνητικά στοιχεία του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής. Τα ράντζα όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν από τα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και σε άλλα - όπως το «Σισμανόγλειο» - ή βάρυναν υπέρμετρα μικρά νοσοκομεία - όπως το «Αγία Ολγα», όπου τα ράντζα έφτασαν μέχρι και τα 31, από 4-5 που είχε προηγούμενα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονος, πως χθες το βράδυ, εμφανίστηκε νέα «πλημμυρίδα» ράντζων στο Λαϊκό, ενώ το «Αλεξάνδρας» έβαλε ράντζα και στη Μονάδα Εντατικης Θεραπείας.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις υποχρέωσαν τον υφυπουργό Υγείας να μεταβεί στο Λαϊκό, ενώ, από αύριο μπαίνει σε λειτουργία νέος «πιλότος», που έχει φτάσει ήδη στα νοσοκομεία και τροποποιεί τη διάταξή τους στις ομάδες εφημεριών. Και ο νέος «πιλότος», ομως, θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, καθώς οι συντεταγμένες των κυβερνητικών μέτρων κινούνται στην αναδιανομή και αναδιάταξη της αθλιότητας των ράντζων και όχι στην ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μεγαλώνουν και οι λίστες

Εκτός, όμως, από την «αναδιανομή» της αθλιότητας των ράντζων και τη «διάχυσή» της σε ακόμη περισσότερα νοσοκομεία, απ' ό,τι προηγούμενα, υπάρχει και μια άλλη επίπτωση: Η επιμήκυνση της λίστας αναμονής για προγραμματισμένα περιστατικά, που έχουν ανάγκη, κυρίως, για χειρουργικές επεμβάσεις.

Τούτο συμβαίνει, για τον εξής λόγο: Για ν' αρχίσουν τα νοσοκομεία την εφημερία πρέπει να έχουν κενά ένα ορισμένο ποσοστό κρεβατιών. Ετσι αναβάλλονται επεμβάσεις εσωτερικών ασθενών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να προστίθενται στη λίστα εκείνων που περιμένουν απ' έξω.

Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της εφαρμογής του νέου συστήματος. Είναι φανερό, ότι στην πορεία οι αρνητικές επιπτώσεις θα γίνουν ακόμη περισσότερες, αποδείχνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι η αντιμετώπιση των συνεχώς διογκούμενων προβλημάτων απαιτεί, πρώτα και κύρια, μια ριζικά διαφορετική πολιτική.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αυταρχισμός στα σχολεία

Η κινητικότητα που υπάρχει στα σχολεία αυτές τις μέρες λίγο πριν την έναρξη του λεγόμενου «εθνικού διαλόγου για την Παιδεία», έχει θορυβήσει αρκετούς. Οι αντιδράσεις από διευθυντές, εκπαιδευτικούς... παιδονόμους και κάποιους «τσαμπουκάδες» εκπροσώπους συλλόγων Γονέων, που φτάνουν στο σημείο να απειλούν τους νέους και να προσπαθούν να τους αποτρέψουν από μια αγωνιστική στάση ζωής, δεν είναι τυχαίες. Παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας και προέρχονται από δυνάμεις που στηρίζουν την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με απειλές για αποβολή σε μαθητές και 15μελή αν αποφασίσουν αγωνιστικά ή ακόμα και προσαγωγές νεολαίων της ΚΝΕ που μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια έξω από ένα σχολείο όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων είναι αστυνομικός. Αναφέρθηκε ακόμα και περίπτωση όπου οι μαθητές απειλήθηκαν με μείωση βαθμού αν συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για την Παιδεία.

Τους ανησυχεί η αγωνιστική πρωτοβουλία των νέων, το γεγονός ότι το πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας αλλά και Συντονιστικών σε άλλες περιοχές αγκαλιάζεται από πολλούς μαθητές ακριβώς γιατί μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και καλεί σε αγώνα. Τα συλλαλητήρια ως απάντηση στον διάλογο - απάτη ανοίγουν τη μοναδική προοπτική που υπάρχει για τα λαϊκά στρώματα. Της αντίστασης στην ένταση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, της διεκδίκησης μόρφωσης για τα παιδιά του λαού. Οι μαθητές, οι φοιτητές, σπουδαστές και πολλοί αγωνιστικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών αντιδρούν γιατί δεν ανέχονται το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα της ακριβοπληρωμένης αμάθειας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το χαράτσι του φροντιστηρίου και άλλων δραστηριοτήτων, δεν ανέχονται η ανώτατη εκπαίδευση, να εμπορευματοποιείται, να ιδιωτικοποιείται και να υποτάσσεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Σε αυτή την αντίδραση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, που χρειάζεται να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά, πρωτοστατούν και συμμετέχουν οι νεολαίοι της ΚΝΕ και το ΚΚΕ, και αυτό δεν το κρύβουν. Ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν τους νέους. Με τη δύναμη της πειθούς και της πίστης ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι μονόδρομος, ότι μπορεί να ανατραπεί προς όφελος μιας Παιδείας που θα υπηρετεί τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες για ολοκληρωμένη μόρφωση. Ενάντια στον διαχωρισμό σε μαθητές δύο ταχυτήτων, αυτούς που τους «δίνουν γράμματα» (λύκεια) και αυτούς που τους στέλνουν τεχνίτες (ΤΕΕ). Για ένα ενιαίο για όλους τους μαθητές 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν, για ανώτατη Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και της επιστήμης.

Επομένως τα φαινόμενα του αυταρχισμού και οι αντιδραστικές αντιλήψεις, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι σφραγισμένα από την κοινωνία, δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν. Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, να απαιτηθεί να σταματήσουν και να κατοχυρωθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στους εκπαιδευτικούς χώρους. Θέση επίσης πρέπει να πάρει και το υπουργείο Παιδείας για το αν συνάδουν με την παιδαγωγική λογική τέτοιου είδους αυταρχικές πράξεις, εκτός και αν είναι δική του κατεύθυνση. Οπως και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντί να τρέχουν κομπάρσοι σε στημένους διαλόγους, να συμπαραταχτούν με τα αιτήματα των νέων. Πάντως όπως και να έχει, μια πρώτη απάντηση θα δοθεί την Παρασκευή σε όλη τη χώρα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org