Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αυταρχισμός στα σχολεία

Η κινητικότητα που υπάρχει στα σχολεία αυτές τις μέρες λίγο πριν την έναρξη του λεγόμενου «εθνικού διαλόγου για την Παιδεία», έχει θορυβήσει αρκετούς. Οι αντιδράσεις από διευθυντές, εκπαιδευτικούς... παιδονόμους και κάποιους «τσαμπουκάδες» εκπροσώπους συλλόγων Γονέων, που φτάνουν στο σημείο να απειλούν τους νέους και να προσπαθούν να τους αποτρέψουν από μια αγωνιστική στάση ζωής, δεν είναι τυχαίες. Παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας και προέρχονται από δυνάμεις που στηρίζουν την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με απειλές για αποβολή σε μαθητές και 15μελή αν αποφασίσουν αγωνιστικά ή ακόμα και προσαγωγές νεολαίων της ΚΝΕ που μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια έξω από ένα σχολείο όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων είναι αστυνομικός. Αναφέρθηκε ακόμα και περίπτωση όπου οι μαθητές απειλήθηκαν με μείωση βαθμού αν συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για την Παιδεία.

Τους ανησυχεί η αγωνιστική πρωτοβουλία των νέων, το γεγονός ότι το πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας αλλά και Συντονιστικών σε άλλες περιοχές αγκαλιάζεται από πολλούς μαθητές ακριβώς γιατί μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και καλεί σε αγώνα. Τα συλλαλητήρια ως απάντηση στον διάλογο - απάτη ανοίγουν τη μοναδική προοπτική που υπάρχει για τα λαϊκά στρώματα. Της αντίστασης στην ένταση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, της διεκδίκησης μόρφωσης για τα παιδιά του λαού. Οι μαθητές, οι φοιτητές, σπουδαστές και πολλοί αγωνιστικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών αντιδρούν γιατί δεν ανέχονται το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα της ακριβοπληρωμένης αμάθειας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το χαράτσι του φροντιστηρίου και άλλων δραστηριοτήτων, δεν ανέχονται η ανώτατη εκπαίδευση, να εμπορευματοποιείται, να ιδιωτικοποιείται και να υποτάσσεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Σε αυτή την αντίδραση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, που χρειάζεται να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά, πρωτοστατούν και συμμετέχουν οι νεολαίοι της ΚΝΕ και το ΚΚΕ, και αυτό δεν το κρύβουν. Ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν τους νέους. Με τη δύναμη της πειθούς και της πίστης ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι μονόδρομος, ότι μπορεί να ανατραπεί προς όφελος μιας Παιδείας που θα υπηρετεί τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες για ολοκληρωμένη μόρφωση. Ενάντια στον διαχωρισμό σε μαθητές δύο ταχυτήτων, αυτούς που τους «δίνουν γράμματα» (λύκεια) και αυτούς που τους στέλνουν τεχνίτες (ΤΕΕ). Για ένα ενιαίο για όλους τους μαθητές 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν, για ανώτατη Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και της επιστήμης.

Επομένως τα φαινόμενα του αυταρχισμού και οι αντιδραστικές αντιλήψεις, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι σφραγισμένα από την κοινωνία, δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν. Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, να απαιτηθεί να σταματήσουν και να κατοχυρωθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στους εκπαιδευτικούς χώρους. Θέση επίσης πρέπει να πάρει και το υπουργείο Παιδείας για το αν συνάδουν με την παιδαγωγική λογική τέτοιου είδους αυταρχικές πράξεις, εκτός και αν είναι δική του κατεύθυνση. Οπως και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντί να τρέχουν κομπάρσοι σε στημένους διαλόγους, να συμπαραταχτούν με τα αιτήματα των νέων. Πάντως όπως και να έχει, μια πρώτη απάντηση θα δοθεί την Παρασκευή σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ