Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη να αλλάξει το τοπίο στα ΜΜΕ

Επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιεί το «βασικό μέτοχο» για ανακατανομή και αναδιάταξη επιχειρηματικών συμφερόντων

Αποφασισμένη να αλλάξει το «τοπίο» και τους «συσχετισμούς» στα ΜΜΕ προς όφελός της είναι η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο της εκδοτικής εταιρίας του Γ. Μπόμπολα, επιλέγοντας όμως ταυτόχρονα να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους με το να εκπέμπει την εικόνα της «ήρεμης δύναμης».

Επίσημα η κυβέρνηση αποφεύγει το σχολιασμό της διακοπής των διαπραγματεύσεων μεταξύ Γ. Μπόμπολα και Θ. Αγγελόπουλου, αλλά σε κάθε ευκαιρία καθιστά σαφές ότι ο ιδιοκτήτης του «Πήγασου» πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε ΜΜΕ και δημόσια έργα, αφήνοντας να διαφανεί ότι ο «βασικός μέτοχος» χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την ανακατανομή και αναδιάταξη επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ενδεικτική του «πνεύματος» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η απαξιωτική απάντηση που έδωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία Μπόμπολα ότι επιχειρείται οικονομική εξόντωσή του από την κυβέρνηση Καραμανλή. «Δεν αντιλαμβάνομαι σε τι αναφέρεται η συγκεκριμένη ανακοίνωση», υποκρίθηκε τον ανήξερο ο Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας το αφοπλιστικό: «Η κυβέρνηση νομοθετεί επί τη βάσει αρχών»...

Περισσότερο διαφωτιστικά όμως ήταν άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που από τη μια απεκδύονταν κάθε ανάμειξη στο ναυάγιο της αγοραπωλησίας, αλλά από την άλλη έβγαζαν «προς τα έξω» την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει τις πιέσεις προς την κατεύθυνση των ιδιοκτητών του «Πήγασου».

Ο Β. Μεϊμαράκης αφού υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διαμάχη» με τον Γ. Μπόμπολα, ταυτόχρονα τον κάλεσε να πειθαρχήσει στο «βασικό μέτοχο», επικαλούμενος μάλιστα το δικαίωμα της «νόμιμα εκλεγμένης» κυβέρνησης να επιβάλει τη θέλησή της. «Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι από τη στιγμή που υπήρξε η πολιτική βούληση η εκπεφρασμένη του λαού και υπήρξε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, της δημοκρατικά και νόμιμα εκλεγμένης ότι θα προχωρήσει προς αυτό, από κείνη την ώρα φυσικό ήταν να προσπαθούν όλοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα όπως αυτά θα διαμορφώνονταν. Αυτό και γίνεται», είπε μιλώντας στον «Φλας».

«Εάν βούλιαξε μια συμφωνία μεταξύ δύο ιδιωτών δεν μπορεί να απασχολεί την πολιτεία. Μακάρι να είχε πετύχει αλλά δεν προχώρησε», δήλωσε ο Μ. Εβερτ στην ΕΡΑ. «Εμείς - συνέχισε - δεν θέλουμε την εξόντωση κανενός συγκεκριμένου επιχειρηματία», αλλά τόνισε: «Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι ή θα κρατάνε εργολαβική εταιρία ή θα κρατάνε τις μετοχές στην τηλεόραση». Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ πριν τρεις μέρες είχε χαρακτηρίσει νίκη του «βασικού μετόχου» την πώληση του «Πήγασου».

Πάντως, τα ερωτήματα που αφορούν στις αιτίες του ναυαγίου - η προβαλλόμενη αιτία περί διαφωνίας στο τίμημα δεν φαίνεται ιδιαίτερα πειστική - αλλά και στις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις παραμένουν αναπάντητα.

Καταγγελία Μπόμπολα

Χτες στις εφημερίδες ιδιοκτησίας Μπόμπολα («Εθνος» και «Ημερησία») δημοσιεύτηκε «άρθρο-απάντηση στην επιχειρούμενη οικονομική εξόντωση της οικογένειας Μπόμπολα από την κυβέρνηση Καραμανλή». Στο άρθρο ασκείται δριμεία κριτική κατά του νομοσχεδίου για το «βασικό μέτοχο», ενώ προαναγγέλλεται η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι φωτογραφικές διατάξεις του επιχειρούν την οικονομική εξόντωση της οικογένειας Μπόμπολα και την απαλλαγή από τα Μέσα Ενημέρωσης που κατέχει, η πολιτική κατεύθυνση των οποίων δεν είναι αρεστή στην κυβέρνηση». «Στον αντίποδα», σημειώνει το άρθρο, «τα κατά παραγγελίαν "παράθυρα" του νέου νόμου ("ασυλία" εξωχώριων εταιριών, απαλλαγή από τις διατάξεις περί ασυμβίβαστου για τα πρώτα ξαδέρφια κλπ.) δρομολογούν την υφαρπαγή ποσοστού στην "πίτα της ενημέρωσης" από φίλα προσκείμενους στον κ. Καραμανλή, επίδοξους "μιντιάρχες"».

Σχετικά με τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις για την πώληση της «Πήγασος» αναφέρεται ότι υπήρξε πρόταση από τον επιχειρηματία Θ. Αγγελόπουλο και η ιδιοκτήτρια εταιρία του «Εθνους» και της «Ημερησίας» «προσήλθε με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών από το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να αποστεί». Μεταξύ των αρχών αυτών περιλαμβάνονται η δέσμευση για εξασφάλιση των θέσεων όλων των εργαζομένων στην «Πήγασος», η σταθερή πολιτική και δημοσιογραφική κατεύθυνση στη γραμμή του «Εθνους» και της «Ημερησίας», κ.ά. Στο άρθρο υπογραμμίζεται ακόμα ότι «έπειτα από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του κ. Θ. Αγγελόπουλου συνεχίζεται η αναζήτηση της πρόσφορης λύσης που θα αποβεί συμφέρουσα για τους εργαζόμενους και την ίδια την οικογένεια Μπόμπολα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, «θέση» στο υπό αναδιαμόρφωση τοπίο σπεύδουν να πάρουν οι άλλοι «παίκτες» στο χώρο των ΜΜΕ. Ενδεικτική είναι η αρθρογραφία των εφημερίδων αλλά και η τοποθέτηση ορισμένων διευθυντικών στελεχών τους.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης, για παράδειγμα, από τη μια άφησε να διαφανεί η υποστήριξή του στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», ενώ απέδωσε το ναυάγιο της αγοραπωλησίας στον Θ. Αγγελόπουλο, ο οποίος, όπως είπε, «το ξανασκέφθηκε ο άνθρωπος και είπε πού πάω να μπλέξω εγώ εκεί στα media»... Χαρακτήρισε «υποχρεωτική την απόδραση» του Γ. Μπόμπολα από τα ΜΜΕ γιατί «από την ώρα που γίνεται αυτός ο νόμος πρέπει κάθε επιχειρηματίας να διαλέξει ή ΜΜΕ ή έργα με το Δημόσιο». Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης είπε: «Τώρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Καραμανλής ήθελε να στείλει (σ.σ. μέσω της εφαρμογής του "βασικού μετόχου") ένα ηχηρό μήνυμα και από κει και πέρα θα αρχίσουν διορθωτικές κινήσεις».

Ο άλλοτε διευθυντής της «Καθημερινής» Στ. Ζούλας σε πρωτοσέλιδο σχόλιό του στην εφημερίδα αποφαίνεται ότι ήταν καταδικασμένο το εγχείρημα του Θ. Αγγελόπουλου να αποκτήσει «μια μπερλουσκονική επικυριαρχία στη δημόσια ζωή της χώρας».

Ο Αντώνης Καρακούσης, σε άρθρο του στα «Νέα» με το χαρακτηριστικό τίτλο «Περίοδος αναδιάταξης των οικονομικών δυνάμεων», επισημαίνει: «Μακρά περίοδο ανακατατάξεων στην εγχώρια αγορά αναμένουν τραπεζίτες και επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας ως συμβολική και εναρκτήρια την - έστω ανεπιτυχή - προσπάθεια πώλησης του εκδοτικού "Πήγασου". Αυτές τις ημέρες στα τραπεζικά και επιχειρηματικά γραφεία, ανεξαρτήτως των χθεσινών εξελίξεων, αναβιώνουν τα σενάρια στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων και επαναξιολογείται ο χάρτης επιρροής και ισχύος, τόσο στην Οικονομία όσο και στην Πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ