Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αντιθέσεις επί των θέσεων

Χωρίς να επιτευχθεί η συναίνεση και σύνθεση όπως θα επιθυμούσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος έληξε χτες η συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων του Συνασπισμού, που πραγματοποιήθηκε μετά από δύο συνεχείς αναβολές. Το προσχέδιο θέσεων που επεξεργάστηκε ο πρόεδρος του κόμματος - το οποίο φέρει έντονη τη σφραγίδα του «αριστερού ρεύματος» - δεν έγινε αποδεκτό από τους Θ. Μαργαρίτη, Π. Κουναλάκη και Ν. Μπίστη, ενώ και ο Μ. Παπαγιαννάκης που παρακολούθησε τη συνεδρίαση δήλωσε πως θα καταθέσει δικό του κείμενο.

Τα μέλη της Επιτροπής που πρόσκεινται στο «αριστερό ρεύμα», όπως ήταν αναμενόμενο δέχτηκαν το κείμενο ως βάση συζήτησης.

Ταυτόχρονα, οι Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Μαργαρίτης και Π. Κουναλάκης ζήτησαν αναβολή του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί από τις 29 Ιούνη ως τις 2 Ιούλη, ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Ο Ν. Μπίστης δήλωσε πως δεν τον αφορά ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου.

Σήμερα, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει για να εξετάσει το προσχέδιο θέσεων και τις παρατηρήσεις επ' αυτού και να καταλήξει στο κείμενο που θα εισηγηθεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που συγκαλείται, εκτός απροόπτου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ στην Κουμουνδούρου θεωρείται παραπάνω από βέβαιη η αποχώρηση των «εκσυγχρονιστών» ίσως και πριν την εκπνοή της βδομάδας και ανεξάρτητα από την απόφαση της ΠΓ για τις θέσεις. Με δεδομένη δε τη δέσμευση του Ν. Μπίστη να ενημερώσει πρώτα την ΠΓ για τις αποφάσεις του είναι πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις και κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Παράλληλα, πληθαίνουν οι φήμες που φέρουν τους «εκσυγχρονιστές» έτοιμους να προχωρήσουν στη συγκρότηση πολιτικής κίνησης, που θα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και θα ενισχύει παραπέρα το «αριστερό» άλλοθι που προσφέρει ο ΣΥΝ στο κυβερνών κόμμα.

Επίσης, βέβαια θεωρούν οι φήμες και τη στοίχιση των στελεχών του «μεσαίου χώρου» στο πλευρό του προέδρου του κόμματος, καθώς και την παραμονή στελεχών όπως η Μαρία Δαμανάκη και Π. Κουναλάκης παρότι οι απόψεις τους ταυτίζονται με αυτές των «εκσυγχρονιστών».

Συντηρώντας τη μεταξύ τους διαμάχη στελέχη όλων των τάσεων συνέχισαν και χτες να παρελαύνουν από τα ΜΜΕ. Ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς με αέρα υπεροχής δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πως κάποιοι πρέπει να συμβιβαστούν με το ρόλο τους ως μειοψηφία, όπως άλλωστε έκανε και ο ίδιος για πολύ καιρό. Ο Ν. Μπίστης επέμενε σε στροφή 180 μοιρών του κόμματος ως προϋπόθεση για την παραμονή του, ενώ ο Π. Σκοτινιώτης υπεραμύνθηκε των «εκσυγχρονιστικών» απόψεων.

Ωστόσο, εξετάζοντας κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής τις μεταξύ τους διαφορές θα διαπιστώσει πως η αντιπαράθεση δεν οφείλεται σε ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα. Είναι χαρακτηριστικό πως το «αριστερό ρεύμα» δεν αποκλείει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ - κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρότασή του προς την Επιτροπή Θέσεων - υπό κάποιες προϋποθέσεις π.χ. αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η διαφορά του με την «εκσυγχρονιστική κίνηση» είναι πως αυτή επιμένει σε συνεργασία τώρα και άνευ όρων!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτόξευση κατηγοριών από και προς την ηγεσία(2001-02-23 00:00:00.0)
Και πάλι με τρεις τάσεις;(2000-10-11 00:00:00.0)
Εν δράσει η εσωκομματική αντιπολίτευση(2000-05-24 00:00:00.0)
Βδομάδα (απο)ΣΥΝθέσεων;(2000-05-06 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι αντιπαραθέσεις(2000-04-13 00:00:00.0)
Διαμάχες μηχανισμών(1996-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ