Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix»

Στη συνεδρίασή του το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ συζήτησε το θέμα της νέας πρόκλησης κατά των λαών και της ειρήνης, όπως εκφράζεται με τη διεξαγωγή της στρατιωτικής ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic Mix». Το ΠΓ κάνει τις εξής επισημάνσεις:

1. Η νέα άσκηση του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου στο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνει τη Σαρδηνία, τη βορειοανατολική Ιταλία, τη νοτιοανατολική Τουρκία και την Ελλάδα, δεν αποτελεί μια από τις τόσες στρατιωτικές ασκήσεις, που γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Είναι μια άσκηση που δοκιμάζει στην πράξη τη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ, όπως αυτή καθορίστηκε από το νέο του δόγμα πολεμικής δράσης, που αποφασίστηκε στην Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 1999, και ειδικότερα την πολεμική επιχειρησιακή ικανότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγάς του, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα.

Το περιεχόμενο της άσκησης καταδεικνύει τον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της, αφού στόχο έχει την αντιμετώπιση από το ΝΑΤΟ «εκδήλωσης αστάθειας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ καλούνται να αποκαταστήσουν την τάξη και να επαναφέρουν την ομαλότητα!

Αυτοί που πρωτοστατούν στον εμπρησμό της ειρήνης και της ειρηνικής διαβίωσης των λαών της περιοχής, αυτοί που βομβάρδισαν ανηλεώς επί 78 ημέρες το λαό της Γιουγκοσλαβίας και ετοιμάζουν πυρετωδώς την ανατροπή της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και τη γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή, αυτοαναγορεύονται σε παράγοντα ομαλότητας, για να επιβάλουν, με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους!

2. Τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για το σχεδιασμό της άσκησης, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του ΚΚΕ για την πλήρη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και την κατάργηση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των κανόνων, που το ΝΑΤΟ καθορίζει, αποτελεί και το γεγονός ότι τα πολεμικά αεροσκάφη που παίρνουν μέρος στην άσκηση αυτή δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν κανονικά σχέδια πτήσεων όταν μπαίνουν στο ελληνικό FIR. Η υποχρέωση αυτή, που αποτελούσε μόνιμη απαίτηση της Ελλάδας στα πλαίσια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η μη εφαρμογή της προκαλούσε τις γνωστές αναχαιτίσεις, τώρα καταργείται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μη κρατώντας ούτε τα προσχήματα, ανακοίνωσε πως ικανοποιείται με την υποβολή ενός σχεδίου πτήσης «πέντε σημείων», αντί της υποχρέωσης υποβολής πλήρων σχεδίων πτήσης!

Η πραγματικότητα δείχνει, επίσης, ότι με αυτή την άσκηση δοκιμάζονται στην πράξη και τα όρια επιχειρησιακής ευθύνης των νέων στρατηγείων του στη Λάρισα και στη Σμύρνη, που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του στρατηγείου της Νάπολης. Η ευθύνη για το Αιγαίο, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, φαίνεται να μεταβιβάζεται αποκλειστικά στο στρατηγείο της Νάπολης και της Σμύρνης και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται ως ενιαίος, χωρίς αναγνώριση συνόρων. Ενώ είναι πιθανόν, αυτή η μεθόδευση, να γίνει φόρμουλα για τη δοκιμή και υλοποίηση των περιβόητων «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που όλα δείχνουν ότι αποτέλεσαν, ανάμεσα στα άλλα, αντικείμενο των μυστικών συνομιλιών των Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη στις 5 Μαΐου, κάτω από το άγρυπνο μάτι της Μ. Ολμπράιτ.

Αυτή είναι η συμμετοχή της χώρας μας στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που πάει να διαμορφωθεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, με την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη συναίνεση και άλλων κομμάτων.

3. Είναι βέβαιο ότι ο λαός μας και οι λαοί των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής δεν πρόκειται να συναινέσουν στα εγκληματικά σχέδια της νέας τάξης. Θα αντιδράσουν οργανωμένα και αποφασιστικά. Ειδικά αυτή η ΝΑΤΟική πρόκληση πρέπει να συναντήσει τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων της Ελλάδας, κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου που αγωνιά για το μέλλον του τόπου και των παιδιών του.

Αθήνα 10.5.2000


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ