Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ενα βήμα μπροστά

Την πεποίθησή τους ότι το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) θα πάρει καταλυτικές αποφάσεις, που θα είναι ένα βήμα μπροστά για το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης, εξέφρασαν χτες το απόγευμα όλοι οι σύνεδροι και οι παραβρισκόμενοι κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής έναρξης των εργασιών του συνεδρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ομιλητές της χΤεσινής συνεδρίασης ήταν ο Ε. Μαχαίρας, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο ηθοποιός Κ. Καζάκος και η L. Alezard, εκπρόσωπος του γαλλικού κινήματος για την ειρήνη και γραμματέας του ΠΣΕ. Επίσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο ΟΡ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Β. Πολύδωρας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Γ. Τόλιος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, ο Π. Μαντάς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΚΚΙ, και ο Ηλ. Τσαβδαρίδης, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).

Ο Ε. Μαχαίρας ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου επισήμανε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που δημιουργήθηκε για να προωθήσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών και το σταμάτημα των πολέμων, έχει ουσιαστικά γίνει «όργανο της μοναδικής υπερδύναμης», δηλαδή των ΗΠΑ, και επιπλέον «η υπερδύναμη αυτή επιχειρεί να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ από το ΝΑΤΟ, μια στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ και των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, που δικαιολογούσε την ύπαρξή της επικαλούμενη τον κίνδυνο επέλασης της ΕΣΣΔ και επομένως μετά τη διάλυσή της έπρεπε να πάψει να υπάρχει. Ομως όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει - τόνισε ο ομιλητής - αλλά επανεξοπλίστηκε και αναδομήθηκε, με διακηρυγμένο πλέον σκοπό να επεμβαίνει σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη είτε προς εκτέλεση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είτε με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις επιλεκτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, «και ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται στην Τουρκία, στην Παλαιστίνη, σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και σε πολλές άλλες χώρες, έγινε επιλεκτικά επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο με αιτιολογία τον τερματισμό της γενοκτονίας που επιχειρούσαν οι Σέρβοι σε βάρος των αλβανοφώνων, χωρίς όμως να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την επακολουθήσασα γενοκτονία εκ μέρους των αλβανοφώνων σε βάρος των Σέρβων, των Τσιγγάνων και άλλων μη αλβανοφώνων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου».

Ο ομιλητής, αναφερόμενος στην προοπτική της ανθρωπότητας με παραμερισμένο τον ΟΗΕ και παντοδύναμο το ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «ο 21ος αιώνας αρχίζει με τις χειρότερες για το μέλλον της ανθρωπότητας προϋποθέσεις».

Ο Ε. Μαχαίρας υπογράμμισε επίσης ότι παράλληλα με την ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ η διαδικασία της «παγκοσμιοποίησης» έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια και το ξεπούλημα των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ομιλητής ανέφερε ότι «οι τρεις πλουσιότεροι γενικοί διευθυντές πολυεθνικών επιχειρήσεων είχαν το 1999 αθροιστικά μεγαλύτερη περιουσία από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των 43 φτωχότερων χωρών του κόσμου».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο ομιλητής επισήμανε ότι το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα καλείται να πάρει δραστικές αποφάσεις με σκοπό το χτύπημα του ιμπεριαλισμού και την επιβολή της ειρήνης. «Οσοι είναι υπέρ των συμβιβασμών - τόνισε - των υποχωρήσεων και των εύκολων λύσεων, ακολουθούν λάθος δρόμο και διευκολύνουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, των εμπόρων όπλων και των πολεμοκάπηλων».

Παίρνοντας το λόγο ο ηθοποιός Κ. Καζάκος καλωσόρισε τους εκπροσώπους του διεθνούς κινήματος ειρήνης λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι με τιμή και υπερηφάνεια υποδεχόμαστε τους αγωνιστές της ειρήνης απ' όλον τον κόσμο, στην αδούλωτη Αθήνα, «σας υποδεχόμαστε στη χώρα που γέννησε χιλιάδες αγωνιστές που θυσίασαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα του λαού». Σας υποδεχόμαστε, συνέχισε, με την κραυγή αγανάκτησης του λαού μας ενάντια στα 19 γεράκια του ΝΑΤΟ που ματοκύλισαν τον σερβικό λαό, που διαλύουν τα Βαλκάνια, σκοτώνοντας αμάχους. Απευθυνόμενους στους συνέδρους υπογράμμισε: Μπορείτε ακόμα να δείτε στη χώρα μας τα πρωτοπόρα τμήματα του λαού και της νεολαίας μας να προτάσσουν τα στήθη τους στα άρματα και τα κανόνια των ΝΑΤΟικών μισθοφόρων. Αναφερόμενος στις προοπτικές του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται από τις ωμές επεμβάσεις του πολύμορφου τέρατος του ιμπεριαλισμού. «Να πετάξουμε έξω το ΝΑΤΟ, να ανατρέψουμε με κάθε μέσο το νεοφιλελευθερισμό. Ζήτω η φιλία και η ανεξαρτησία των λαών».


Η L. Alezard κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε ότι η επιλογή της τοποθεσίας όπου διεξάγεται το συνέδριο δεν είναι τυχαία. Η Μεσόγειος - συνέχισε - είναι μια περιοχή στην οποία παρατηρείται αύξηση της στρατικοποίησης, του εθνικισμού και των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στις όχθες της, ενώ η πρόσφατη επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Ταυτόχρονα - υπογράμμισε - η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων ΗΠΑ-Ιαπωνίας και ΗΠΑ-Φιλιππίνων αποτελεί μεγάλη απειλή για την τοπική ασφάλεια, την ίδια στιγμή που και η Κολομβία απειλείται με αμερικανική επέμβαση. Ωστόσο, το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα δεν έμεινε άπρακτο απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τόνισε η L. Alezard. Αγωνίστηκε - συνέχισε - για την αναστολή των πυρηνικών δοκιμών και ανάγκασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει υπόψη τις επιθυμίες των λαών ως ένα ορισμένο βαθμό. Η L. Alezard κλείνοντας την ομιλία της επισήμανε ότι σήμερα μπαίνει επιτακτικά το ερώτημα αν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη ή όχι των πυρηνικών όπλων και τη συνέχιση των στρατιωτικών επεμβάσεων. Είναι ανάγκη - τόνισε - το φιλειρηνικό κίνημα να γίνει πιο δυνατό και να απαιτήσει την παγκόσμια εδραίωση της ειρήνης.

Ο Ηλ. Τσαβδαρίδης, ανεβαίνοντας στο βήμα, τόνισε ότι το συνέδριο λαμβάνει χώρα τη στιγμή που ο ιμπεριαλισμός έχει γίνει πιο επιθετικός από ποτέ για την ανακατανομή των ζωνών επιρροής και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών. Από την άλλη πλευρά - συνέχισε - «οι λαοί δε μένουν άπρακτοι και η αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό δυναμώνει».

Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο αστυνομικό σώμα και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα οι ΗΠΑ εγκαθιστούν και αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα είτε σε ευρωπαϊκές χώρες, είτε σε αεροπλανοφόρα, είτε στην Ιαπωνία. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, συνέχισε, είναι αναγκαία η ενδυνάμωση και η ενότητα του παγκόσμιου κινήματος για την ειρήνη, γιατί η ενότητα αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στα σχέδια του ιμπεριαλισμού.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποκτά το συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης εξαιτίας των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών ανά τον κόσμο. Αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει ο ιμπεριαλισμός να αλλάξει το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και να τον διευκολύνει στις επεμβάσεις του, σε όποιο σημείο της Γης θέλει. Επισήμανε ακόμη ότι όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί ένα πισωγύρισμα για την ιστορία της ανθρωπότητας στις εποχές όπου επικρατούσε το δίκαιο του ισχυροτέρου. Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τις προσπάθειες του συνεδρίου και ευχήθηκε οι αποφάσεις και τα συμπεράσματά του να αποτελέσουν έμπνευση για τους λαούς της Γης στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Στη χτεσινή έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Αν. Ζαζόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος Λεων. Αυδής, ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης Τ. Δεληγιάννης καθώς και μια σειρά εκπρόσωποι άλλων μαζικών λαϊκών φορέων.



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ας δυναμώσουμε τους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους»(2012-07-22 00:00:00.0)
Παρόν το κίνημα ειρήνης(2012-05-22 00:00:00.0)
Με στόχο τη συνεπή αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική δράση(2010-01-14 00:00:00.0)
Οι λαοί να αντισταθούν(2004-05-07 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης για την ανατροπή της «νέας τάξης πραγμάτων»(2000-05-16 00:00:00.0)
Οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού το ΝΑΤΟ(2000-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ