Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
15o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ FIR - BΕΡΟΛΙΝΟ
Με στόχο τη συνεπή αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική δράση

Ενα βήμα μπροστά, χωρίς ωστόσο να τολμήσει μια ολοκληρωτική στροφή στη δράση της για τα σύγχρονα προβλήματα που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός - καπιταλισμός σε βάρος των λαών

Μπροστά στο Μνημείο των Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ
Μπροστά στο Μνημείο των Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ
Η ανάγκη σταθερού προσανατολισμού και έντασης της πάλης των αγωνιστών της Αντίστασης και των φίλων και απογόνων, όλων των αντιφασιστών και της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών - Αντιφασιστικών Οργανώσεων (FIR), ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος λαών και χωρών, αναδείχτηκε ως κυρίαρχο ζήτημα στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 9 και 10 του Γενάρη 2010, στο Βερολίνο. Κι αυτό σε συνδυασμό με την αποκάλυψη και καταγγελία της μαύρης αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας, που επιχειρεί να εξισώσει το σοσιαλισμό - κομμουνισμό με το φασιστικό τέρας, που επιδίδεται στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με σκοπό να μη μαθαίνει η νεολαία για τις κατακτήσεις των εργαζομένων στις χώρες αυτές. Επίσης, καταγγέλθηκε η επιχείρηση κατασυκοφάντησης της Αντίστασης των λαών των κατεχόμενων χωρών στο ναζισμό και γενικότερα η προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου με την υποβάθμιση της προσφοράς της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού στην απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζισμό από τη μια, και, από την άλλη, με την αποενοχοποίηση του ναζισμού.

Η πολιτική αυτή, επισημάνθηκε από πολλούς συνέδρους και πρώτα απ' όλους από τους συνέδρους - αντιπροσώπους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που συμμετείχαν στο 15ο Συνέδριο της FIR, οδηγεί στη βεβήλωση και καταστροφή αντιφασιστικών μνημείων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου οι σημερινές αντιδραστικές κυβερνήσεις τιμούν σαν ήρωες συνεργάτες των φασιστών κατακτητών! Ακόμα χειρότερα, καταγγέλθηκε, ποινικοποιείται και απαγορεύεται η κομμουνιστική - σοσιαλιστική ιδεολογία, απαγορεύεται η λειτουργία και δράση κομμουνιστικών κομμάτων και κομμουνιστικών νεολαιών, φθάνοντας μέχρι το σημείο να απαγορεύουν, ορισμένες απ' αυτές τις χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης..., και τη χρήση κομμουνιστικών - αντιστασιακών συμβόλων που καθαγιάστηκαν με το αίμα εκατομμυρίων εργαζομένων, αγωνιστών - αντιφασιστών.

Στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών και Αντιφασιστικών Οργανώσεων, στο Βερολίνο, συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 13 χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τους αντιπροσώπους ΕΑΜογενών οργανώσεων που συσπειρώνονται στην ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Χαρακτηριστικό των εργασιών ήταν η έντονη διαπάλη για τον προσανατολισμό της δράσης της FIR στη σύγχρονη εποχή με βάση και την πείρα από τις αρνητικές εξελίξεις με τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού - καπιταλισμού, που προωθεί την κατεδάφιση και στοιχειωδών δικαιωμάτων των λαών και των εργαζομένων, για την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών.

Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και οι χαιρετισμοί -παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης που έγιναν στο Συνέδριο. Εκ μέρους της ΠΣΟ χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Γιάννης Βαμβακούσης από το ΠΑΜΕ, ενώ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκπρόσωπος από το Συμβούλιο Ειρήνης Βερολίνου.

Στην ομιλία - παρέμβασή του ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (επανεκλέχτηκε από το Συνέδριο αντιπρόεδρος της FIR), επισήμανε ανάμεσα στα άλλα: Η επικράτηση του ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, κλπ.) έδωσε τη δυνατότητα για να εξαπολυθεί γενική επίθεση κατά όλων των λαών με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και με τα ακόμα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και να αυξάνονται τα καπιταλιστικά κέρδη.

Σ' αυτές τις συνθήκες χρειάζεται, είπε, να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης των λαών κατά του ιμπεριαλισμού και η FIR μπορεί και πρέπει να συμβάλει ενεργά μαζί με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται για την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού - αντιφασιστικού αγώνα, του αγώνα ενάντια στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό και στα αντιμεταναστευτικά μέτρα των χωρών της ΕΕ και γενικότερα.

Ο Γιώργης Μωραΐτης (που εκλέχτηκε επίτιμο μέλος της διοίκησης) κάλεσε τη FIR να δράσει με βάση το σύγχρονο αντιφασιστικό πλαίσιο πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των λαών από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Δεν μπορεί, τόνισε, η συνείδηση των αντιστασιακών αγωνιστών του Αντιφασιστικού πολέμου να εκφράσει τις σημερινές ανάγκες του αγώνα αν δεν κάνει συνεπή αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Επίσης, ζήτησε από το Συνέδριο να εγκρίνει το ψήφισμα του ΟΗΕ που κατέθεσε η Ρωσία και καταδικάζει τις προσπάθειες αποενοχοποίησης του ναζισμού και ηρωοποίησης των συνεργατών των ναζί στις χώρες της Βαλτικής και σ' άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Μάλιστα, ζήτησε να καταγγελθεί η στάση των ΗΠΑ που καταψήφισαν και όλων των χωρών της ΕΕ - και της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - που απείχαν από την ψηφοφορία και αρνήθηκαν να το εγκρίνουν. Είναι ντροπή και προσβολή για μας τους αντιστασιακούς που ζούμε ακόμη, τόνισε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ