Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μας καλεί σε νέους αγώνες

Αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής γιορτασμού της ηρωικής εξέγερσης

Τη Δευτέρα ξεκινάει στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων ο τριήμερος γιορτασμός της 31ης επετείου από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθεί την Τετάρτη με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία, η οποία επιμένει να καταλήγει στην αμερικάνικη πρεσβεία, δίνοντας έτσι στο γιορτασμό το χαρακτήρα της συνέχειας του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, εφόσον τα μηνύματα της εξέγερσης παραμένουν ζωντανά κι επίκαιρα. Από αυτό το πνεύμα διαπνέεται και η φετινή Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής για το γιορτασμό, στην οποία συμμετέχουν φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΜ Πολυτεχνείου, αντιστασιακές οργανώσεις, εργατικά σωματεία, φοιτητικές παρατάξεις.

«Η ηρωική Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 υπήρξε η αρχή του τέλους της αμερικανόφερτης δικτατορίας που για εφτά ολόκληρα χρόνια είχε στερήσει από τον ελληνικό λαό τις στοιχειώδεις του ελευθερίες και τα δημοκρατικά του δικαιώματα», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή στη φετινή διακήρυξη, και επισημαίνει ότι η ανυπότακτη νεολαία κι ο λαός της Αθήνας κορύφωσαν την πάλη τους με κεντρικά συνθήματα, «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία», που καταγράφηκαν ανεξίτηλα στην κοινωνική συνείδηση και αποτελούν και στις μέρες μας τα κυρίαρχα συνθήματα των σύγχρονων αγώνων.

«Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν πάλεψε μόνο για να απαλλαγεί από τα φασιστικά του δεσμά», συνεχίζει η Συντονιστική Επιτροπή, «ευελπιστούσε και οραματιζόταν μια νέα αναγεννητική πορεία. Μια "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ". Ελπίδες που διαψεύστηκαν, οράματα που δεν πραγματοποιήθηκαν, γιατί οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που κυριάρχησαν στη μεταδικτατορική του εξέλιξη αντιστρατεύτηκαν τους αγώνες και τα συνθήματά του».


Στις σημερινές συνθήκες, που η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η «νέα τάξη» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ έχουν επιβάλει τη βαρβαρότητα των πολέμων, την πείνα και την εξαθλίωση για τους λαούς και τους εργαζόμενους, την τρομοκρατία και την προκλητική συσσώρευση των κερδών για τους λίγους και τους οικονομικά ισχυρούς, η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι «το νόημα και τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς επίκαιρα αλλά και αναγκαία». Αναφέρεται, δε, στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, αλλά και της Κούβας, της Παλαιστίνης, της Κύπρου, ως αδιάψευστους μάρτυρες και θύματα αυτής της κατάστασης, που περιλαμβάνει επαναχάραξη συνόρων, αναμόχλευση εθνικιστικών εξάρσεων και απειλές ενάντια σε λαούς.

Αντίστοιχα, αναφέρεται στην κατάσταση στη χώρα μας, όπου η κυβερνητική αλλαγή δεν κρύβει την «καταθλιπτική πραγματικότητα». «Η καταπάτηση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο ακρωτηριασμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων και της νεολαίας, η καταστολή που αναπτύσσεται με πρόσχημα την τρομοκρατία, η αύξηση της μάστιγας της ανεργίας, η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας σε κατακτητικούς πολέμους χαρακτηρίζουν την αντικοινωνική και αντιλαϊκή πολιτική που χρόνια εφαρμόζεται», σημειώνει στη διακήρυξη, και προσθέτει:

«Η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, η εμπορευματοποίηση της γνώσης, η μείωση των δαπανών για την Παιδεία, η εισβολή της λεγόμενης αγοράς στα σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός, η ανύψωση νέων ταξικών φραγμών στη μόρφωση, η ακριβοπληρωμένη αμάθεια καθίστανται αξεπέραστα εμπόδια που ρίχνουν τη νεολαία στον καιάδα των ευέλικτων μορφών εργασίας, στις περίφημες ευκαιρίες απασχολησιμότητας, στο μοίρασμα της ανεργίας.

Οι τεχνητοί παράδεισοι των ναρκωτικών ουσιών, η ελεγχόμενη πληροφόρηση, οι σκοταδιστικές και πνευματοκτόνες εκπομπές των ΜΜΕ, υποδουλώνουν τους νέους και καταστρέφουν τα όνειρά τους, τους οδηγούν στην αποστράτευση και στην παραίτηση, στην πνευματική εξόντωση».

Νεολαία κι εργαζόμενοι εμπνέονται από το Πολυτεχνείο

Η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι με τέτοιες πολιτικές, το μέλλον της νεολαίας είναι ζοφερό και το Πολυτεχνείο υπενθυμίζει ακριβώς ότι το άμεσο καθήκον της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού είναι η ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

«Στις μέρες μας η νεολαία και οι εργαζόμενοι - συνεχίζει - εμπνέονται από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αγκαλιάζουν, ενστερνίζονται και διαδίδουν τα μηνύματά του. Συνεχίζουν τους αγώνες τους για να απαλλαγούν από τους σύγχρονους δυνάστες τους. Κατανοούν ότι η διαρκής υπονόμευση των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου αποσκοπεί στην ανεμπόδιστη διασφάλιση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών, στη συνέχιση της βάρβαρης και ασύδοτης εκμετάλλευσης των νέων και των εργαζομένων από τις δυνάμεις του πολέμου και των αμύθητων κερδών.

Αυτές τις στιγμές που η νεολαία και οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από μια συνεχή και βάναυση επίθεση αφαίρεσης των κοινωνικών τους κατακτήσεων και των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, η λαϊκή συσπείρωση γύρω από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, η ανάπτυξη των αγώνων για να δικαιωθούν τα συνθήματα της Λαϊκής Εξέγερσης, η πάλη για την υπεράσπιση της ειρήνης, για την κοινωνική απελευθέρωση και χειραφέτηση είναι η καλύτερη απάντηση που μπορούν να δώσουν οι νέοι και οι εργαζόμενοι της χώρας μας, όλος ο ελληνικός λαός, στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και της πλουτοκρατίας. Η απάντηση που εμπνέεται από το Πολυτεχνείο και προσκαλεί για νέα Πολυτεχνεία».

Η Συντονιστική Επιτροπή καταλήγει τονίζοντας ότι το Πολυτεχνείο μάς καλεί σε νέους αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ