Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζουν οι Στρατιωτικές Επιτροπές ΕΕ και ΝΑΤΟ

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ανακοινώθηκε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γεώργιος Αντωνακόπουλος, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει, την 15 Νοέμβρη, στις εργασίες της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUMC) και από 16-17 Νοέμβρη 2004 στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Η Στρατιωτική Επιτροπή είναι η ανώτατη στρατιωτική αρχή των δύο οργανισμών και αποτελείται από τους αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των χωρών - μελών.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, είναι η λειτουργικότητα του Στρατιωτικού Επιτελείου (EUMS) και η επιχείρηση ALTHEA στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην εκπαίδευση των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα γίνει και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην εφαρμογή της νέας Στρατιωτικής Δομής (Διοικήσεως και Δυνάμεων) του ΝΑΤΟ.

Επιπρόσθετα, θα υπάρξει συνεδρίαση των αρχηγών Γενικών Επιτελείων του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας (EAPC), όπου συμμετέχουν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και οι χώρες του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (PFP), ενώ θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με τον Ρώσο και Ουκρανό ομόλογό τους, στα πλαίσια του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και της Επιτροπής ΝΑΤΟ Ουκρανίας, αντίστοιχα.

Οι δραστηριότητες της Στρατιωτικής Επιτροπής θα ολοκληρωθούν με την πρώτη κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των ΓΕΕΘΑ των επτά (7) χωρών του Μεσογειακού Διαλόγου (MEDITERRANEAN DIALOGUE), μετά την απόφαση αναβάθμισής του που λήφθηκε στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ