Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για το «Μακεδονικό» επιμένει... ευρωπαϊκά

Αποκαλυπτική για τη θέση των διαφόρων παρατάξεων ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που έγινε το βράδυ της Πέμπτης και στην οποία συζητήθηκε η μονομερής αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος (ΝΔ) όσο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σ. Βούγιας (ΠΑΣΟΚ), εμφανίστηκαν σε ρόλο εκπροσώπου Τύπου των κομμάτων τους, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών για το πώς οδηγηθήκαμε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Το σκηνικό ντύθηκε και με καταδίκη της απόφασης των ΗΠΑ, και ολοκληρώθηκε με τη διακήρυξη για σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ ως το μόνο δρόμο για τη λύση του προβλήματος.

«Θέλουν να μας πείσουν να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», σχολίασε ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», αναφερόμενος στην ομοθυμία των δύο παρατάξεων σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Ο Αγάπιος Σαχίνης πρότεινε να υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα που κατέθεσε η Παράταξη και αναφέρει: «Καταδικάζουμε τη συνέχιση των απροκάλυπτων παρεμβάσεων των Αμερικάνων και Ευρωπαίων στην περιοχή των Βαλκανίων θεωρώντας τους ως κύριους υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Ζητούμε να σταματήσουν κάθε είδους παρεμβάσεις και να αφεθούν ελεύθεροι οι λαοί των Βαλκανίων, ειρηνικά και μέσα από διάλογο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους».

Τελικά το ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου, είναι αυτό που ήδη έχει κυκλοφορήσει ο Β. Παπαγεωργόπουλος κάτω από το οποίο συγκεντρώνει υπογραφές και από δημάρχους της Μακεδονίας.

Προηγούμενα, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σημείωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ είναι απαράδεκτη και προκλητική. Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν πως «ως Ελλάδα, δε θα δεχτούμε στον αιώνα τον άπαντα την ονομασία της FYROM με το όνομα Μακεδονία». Και κατέληξε δηλώνοντας απαξιωτικά για τη γειτονική χώρα, «να δούμε ποιος θα εξαφανίσει ποιον. Η ιστορία και ο πολιτισμός των 3.000 χρόνων ή η ιστορία και ο πολιτισμός των 50 χρόνων;».

Ο Σ. Βούγιας ανέφερε πως η απόφαση των ΗΠΑ είναι «πολιτικά απαράδεκτη γιατί εντάσσεται σε μια στρατηγική αποσταθεροποίησης και ρευστότητας στα Βαλκάνια, η οποία αγνοεί τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης». Προέτρεψε να διαμηνύσουμε προς «το γειτονικό κρατίδιο πως η συνεργασία και η καλή γειτονία από την οποία εξαρτάται απολύτως η βιωσιμότητά του, προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό και εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης». Και πρότεινε τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Τη λύση της αποδοχής μιας σύνθετης ονομασίας υπερασπίστηκε ο Τ. Κουράκης (ΣΥΝ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ