Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Μήνυμα παραίτησης και «συμβιβασμού»
  • Στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εναποθέτει τη λύση του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να θέσει όρους και προϋποθέσεις, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ
  • Πιέσεις προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του

Eurokinissi

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Κανένας όρος και καμία προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καμία μάχη για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά πριν αλλά και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 του Δεκέμβρη. Αυτό ήταν το «ρεαλιστικό» μήνυμα που μετέφερε ο Κ. Καραμανλής στη Λευκωσία, ασκώντας έτσι σαφέστατη πίεση στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσκεψής του στην Κύπρο, παρέμεινε αμετακίνητος στη «στρατηγική» θέση του για στήριξη άνευ όρων και προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, καθιστώντας σαφές ότι το «βέτο» δεν περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης ενόψει της συνόδου κορυφής, χωρίς να δείξει βέβαια και κάποια διάθεση να δώσει μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο αξιοποιώντας τη διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ουσιαστικά, ο Κ. Καραμανλής μετέθεσε τη λύση του Κυπριακού στις πολυετείς διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες του στον «εξευρωπαϊσμό» της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Τάσσος Παπαδόπουλος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, δηλώνοντας ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και τις επιδιώξεις των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ μέχρι την τελευταία στιγμή. «Η 17 Δεκέμβρη είναι ορόσημο αλλά δεν είναι η καταληκτική ημερομηνία», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Τόσο στις δηλώσεις που έκαναν χτες το απόγευμα όσο και στις ομιλίες στη διάρκεια του δείπνου χτες το βράδυ, το μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν σαφές: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», διευκρινίζοντας ότι κινείται αποκλειστικά στο πλαίσιο της γνωστής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης του Οκτώβρη, η οποία, ως γνωστόν, δε λέει κουβέντα ούτε για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ούτε για την άρση της αιτίας πολέμου (κάζους μπέλι) από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών υδάτων, ούτε για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα και να χρυσώσει το χάπι ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί θέλοντας και μη από την ΕΕ, έστω και αν αυτό γίνει σε βάθος χρόνου δεκαετίας... Και αυτό επειδή «η ΕΕ στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, κριτήρια και συμπεριφορές».

Ο Τ. Παπαδόπουλος στην προσφώνησή του στο δείπνο χτες το βράδυ ήταν περισσότερο αναλυτικός, σημειώνοντας ότι «είμαστε κατ' αρχήν θετικοί έναντι της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ», γιατί, όπως είπε, «είμαστε πεπεισμένοι πως μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας και ένα ασφαλή κρίκο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής». Απαρίθμησε ταυτόχρονα μια σειρά από «υποχρεώσεις» που απορρέουν από τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας, μεταξύ των οποίων «η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, ο τερματισμός του οργανωμένου νέου κύματος εποικισμού, η αποφυγή εχθρικών ενεργειών προς την Κύπρο»... Αναφερόμενος στη στάση του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ είπε ότι «κατ' αρχήν υποστηρίζουμε τη λήψη, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου, απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία». Εσπευσε όμως να προσθέσει πως «δικαιούμαστε όμως να διεκδικούμε ότι η Τουρκία θα δείξει με λόγια και έργα, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου αλλά και μετά, ότι αντιλαμβάνεται και δέχεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελείται από 25 μέλη και ότι απαιτείται και από τα 25 μέλη μια θετική ψήφο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας», αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της αντίδρασης εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης. Παράλληλα, σε μια επίδειξη διαλλακτικότητας αποκάλυψε ότι έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν την ετοιμότητά του να προχωρήσει σε διμερή διάλογο, προκειμένου «να εξηγήσουμε σε αυτήν τις θέσεις μας για το πώς βλέπουμε την εξέλιξη των σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία πριν και μετά τις 17 Δεκεμβρίου και έως την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Οδυνηρές αποφάσεις

Στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού επέλεξε να δώσει έμφαση στο ότι η λύση θα είναι οδυνηρή και θα κινείται στο πλαίσιο του «σχεδίου Ανάν». «Καλείσθε κυπριακός λαός και εσείς να λάβετε δύσκολες αποφάσεις», τόνισε απευθυνόμενος στον Τ. Παπαδόπουλο, και πρόσθεσε: «Αποφάσεις για έναν οδυνηρό, όπως είπατε, συμβιβασμό που θα οδηγεί σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος». Αυτή η λύση, συνέχισε, θα βασίζεται στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Τ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι διερχόμαστε μια περίοδο που κυοφορεί εξελίξεις, οι οποίες «μπορούν να ανοίξουν το δρόμο σε έναν αξιοπρεπή, έστω οδυνηρό, συμβιβασμό και μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος». Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει λύση «στα πλαίσια της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν», αλλά προηγουμένως «αυτό βελτιωθεί με την τροποποίηση ή απαλλαγή του από όρους και πρόνοιες που θέτουν σε αμφισβήτηση τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα, που ωθούν στο διαχωρισμό και στη διαίρεση του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ