Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγνοια ή... ντροπή;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν έχουν περάσει και πολλές μέρες που σημειώναμε και καυτηριάζαμε τη λαθροχειρία. Υποχρεωνόμαστε, όμως, να επανέλθουμε, μια και ορισμένοι επιμένουν. Μιλάμε για όσους αναφέρονται στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, για το θέμα της ΠΓΔΜ, τον Απρίλη του 1992, υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή και στην απόφαση της σύσκεψης αυτής, ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται λύση στο όνομα της γειτονικής χώρας, όπου θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία», χωρίς να σημειώνεται η κατηγορηματική διαφωνία του ΚΚΕ.

Τελευταίο σχετικό κρούσμα είναι ρεπορτάζ της προχτεσινής «Ελευθεροτυπίας» - σχετικά με τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας στη Βουλή - το οποίο αναφέρεται στη σύσκεψη αυτή, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η προαναφερόμενη απόφαση ήταν ομόφωνη και σημείωνε τα εξής: «Τα κόμματα της Βουλής, διά των εκπροσώπων τους, απομακρύνθηκαν σιωπηλώς αλλά σταθερώς από την προηγούμενη απόφαση των πολιτικών αρχηγών για την τελική ονομασία των Σκοπίων».

Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ, βέβαια, δεν υπάρχει καμιά απομάκρυνση από τις τότε θέσεις του. Το αντίθετο, υποστήριζε και τότε, όσα υποστηρίζει και σήμερα. Γιατί, λοιπόν, ορισμένοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα; Από άγνοια ή ...ντρέπονται να σημειώσουν τη δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ;

Οι πηγές των κερδών

Κατά 168% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στο εννεάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2004, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου. Αυτό προκύπτει από προχτεσινή ανακοίνωση της εταιρίας, ενώ ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση μόνον 11,1%. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην τελευταία, τα αποτελέσματα αυτά «επηρεάστηκαν από τις θετικές εξελίξεις των τιμών της αλουμίνας και του αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME), καθώς και από τις ικανοποιητικές τεχνικές και λειτουργικές επιδόσεις των εταιρειών».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, την προκλητική αύξηση των κερδών της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», την πληρώνουν ήδη οι εργαζόμενοι - καταναλωτές των οποιωνδήποτε προϊόντων από αλουμίνιο («θετικές εξελίξεις τιμών») και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, των οποίων αυξήθηκε η εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα («ικανοποιητικές τεχνικές και λειτουργικές επιδόσεις»).

Ιδια σε όλα...

Μπόλικα ήταν τα διάφορα σχόλια, που έγιναν με αφορμή, τόσο τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, όσο και την τοποθέτηση του Κ. Σημίτη στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή. Αξιοσημείωτα, πάντως, είναι δύο συμπεράσματα: Πρώτον, η πλήρης συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε μια εξωτερική πολιτική πλήρως προσαρμοσμένη στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων. Δεύτερον, το γεγονός, πως οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και, ιδιαίτερα, αυτές μεταξύ ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, διατρέχουν και τα δύο κόμματα. Χαρακτηριστικό του δεύτερου είναι και το παρακάτω απόσπασμα από χτεσινό ρεπορτάζ του «Βήματος»: «Για παράδειγμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδης σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη έλεγε χτες: "Προσυπογράφω σχεδόν τα πάντα από αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τις εμμονές του σε ορισμένες διαπιστώσεις του σε βάρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ". Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του κ. Σημίτη, έλεγε μεταξύ αστείου και σοβαρού (σε κατ' ιδίαν συζήτηση): "Μακάρι να είχαμε τον Σημίτη υπουργό Εξωτερικών"».

Φαινόμενο του καπιταλισμού

Μπορεί, οι ηγέτες της ΕΕ ή και άλλων χωρών, να λένε διάφορα και να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, αλλά το φαινόμενο της συνεχούς διεύρυνσης της φτώχειας - παρά και ενάντια στη συνεχή αύξηση του παραγόμενου πλούτου - είναι διεθνές και εμφανίζεται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.

Μια ακόμη απόδειξη του φαινομένου αυτού έρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία και την έρευνα του ινστιτούτου Ipsos. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής, οι ιταλικές οικογένειες γίνονται όλο και περισσότερο φτωχές, καθώς το 48% του συνόλου δεν κατάφερε τους τελευταίους 12 μήνες να αποταμιεύσει ούτε μια δεκάρα.

Ο αριθμός των οικογενειών που δεν μπορούν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα για ώρα ανάγκης έχει αυξηθεί από το 38% που ήταν το 2001 στο 43% το 2003 και στο 48% το 2004. Ενώ, οι οικογένειες που καταφέρνουν, πάντα με στερήσεις, να βάζουν στην άκρη κάποια μικρά ποσά, έχουν μειωθεί δραστικά, αφού το 2001 έφταναν το 48%, το 2003 μειώθηκαν στο 38% και φέτος κατέβηκαν στο 34%.

Αυτά λέει η έρευνα του ιταλικού ινστιτούτου και σημειώνει ακόμη ότι το 51% των ερωτηθέντων εξέφρασε μεγάλη απαισιοδοξία για το επόμενο έτος, όσον αφορά στα οικονομικά τους, τα οποία πιστεύουν ότι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.

Η «εθνική συναίνεση»...

Κάθε φορά που ακούγεται στον πολιτικό διάλογο ότι «οι περιστάσεις απαιτούν ωριμότητα και συναίνεση», έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συσκότισης και παραπλάνησης του ελληνικού λαού. Συσκότιση, για να γίνει δυσδιάκριτη η πορεία των εξελίξεων και παραπλάνηση, για να διαφύγουν της προσοχής οι δεδομένες πολιτικές επιλογές και οι ειλημμένες αποφάσεις.

Αν και το έργο έχει παιχτεί πρόσφατα, οι πρωταγωνιστές επανέρχονται σήμερα με μια παραλλαγή του. Το 1992, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, «συναινούσαν» για την υπόθεση των Σκοπίων και συμφωνούσαν ότι το «όνομά μας είναι η ψυχή μας»! Βέβαια τότε - όπως και τώρα - η συντήρηση του προβλήματος με τα Σκόπια βόλευε την Ουάσιγκτον, που υποκινούσε τον αλβανικό εθνικισμό, για να διαλύσει τη Γιουγκοσλαβία...

Σήμερα, αυτοί οι ίδιοι είναι έτοιμοι να συναινέσουν ότι «δε χάθηκε δα και ο κόσμος αν βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας»... Μέσα σε αυτό το κλίμα της «συναίνεσης» και της «ωριμότητας», λοιπόν, εκτός από την αναθεώρηση των θέσεων που οι ίδιοι - σε ένα εθνικιστικό ντελίριουμ τότε -είχαν υιοθετήσει για την υπόθεση της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ετοιμάζονται να συναινέσουν και στην αναθεώρηση πάγιων θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, όλη αυτή τη συναινετική παράσταση προσπαθούν να την ονομάζουν «εθνική ομοψυχία» και «εθνική στρατηγική».

Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα σκηνικά ή καλύτερα στα παρασκήνια αυτής της παράστασης. Εκεί θα δούμε τον Αμερικανό υποβολέα να υπαγορεύει τα λόγια και τις κινήσεις των «πρωταγωνιστών», οι οποίοι ακολουθούν κατά γράμμα τους σχεδιασμούς του... Αλλά και τους κυρίαρχους οικονομικούς κύκλους της χώρας, που επιθυμούν να διασφαλιστούν και να διευρυνθούν τα συμφέροντά τους στη γειτονική χώρα, όπως και στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων...

Τώρα που η Ουάσιγκτον αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, οι πρωταγωνιστές στην ελληνική πολιτική σκηνή ξεκίνησαν να το παίζουν ρεαλιστές και να προσπαθούν να συνεννοηθούν πώς θα «προσαρμοστούν», χωρίς να τους κοστίσει πολιτικά. Μάλιστα, καθώς οι ΗΠΑ απαιτούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, οι πρωταγωνιστές ετοιμάζονται για μια μεγάλη «κωλοτούμπα» επί σκηνής.

Μέσα σε αυτή τη συναινετική ατμόσφαιρα, λοιπόν, είναι έτοιμοι να ξεχάσουν πως τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από ελληνικά νησιά, πως τουρκικά πλοία προσεγγίζουν νησίδες «αδιευκρίνιστης» κυριαρχίας, στο Αιγαίο, πως η Αγκυρα επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κύπρο. Αφού, συναινετικά, ξεχαστούν όλα αυτά, όλοι μαζί οι συναινούντες θα συμφωνήσουν να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.

Δε θέλει και μεγάλη προσπάθεια, για να καταλάβει κανείς από πού ξεκινά και τι σημαίνει η αναζητούμενη «εθνική συμφωνία» για τα «εθνικά θέματα». Κοιτώντας προσεκτικά τους πολιτικούς -πρωταγωνιστές που συναινούν, θα διακρίνει τα νήματα που τους κινούν να φτάνουν μέχρι τα άδυτα των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπου και σκηνοθετείται η παράσταση...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

Η ... επένδυση

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΜΙΑ ΚΑΛΗ επένδυση που θα αποδώσει», είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατά τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ενώ προσδιόρισε το κόστος τους σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ!

Εμείς θα προσθέταμε ότι κακώς χρησιμοποιεί μελλοντικό χρόνο. Η «επένδυση» - με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου - απέδωσε ήδη περισσότερο κι από πολύ. Και δεν αμφιβάλλουμε, βέβαια, ότι θα συνεχίσει να αποδίδει, αλλά μην υποτιμούμε και τις μέχρι σήμερα αποδόσεις. Αλλωστε, κάποιοι τσέπωσαν το προαναφερόμενο ποσόν...

Το θέμα είναι ...για ποιους απέδωσε και θα αποδίδει. Στα σίγουρα, όχι για τον ελληνικό λαό. Κι όχι μόνο γιατί δεν πήρε αυτός τα 9 δισ. ευρώ, αλλά και γιατί ο νέος προϋπολογισμός, που είναι σχεδόν έτοιμος, μόνον ελλείμματα έχει, και στην Παιδεία, και στην Υγεία, και στην Κοινωνική Ασφάλιση, και στον Αθλητισμό.

Και, πέρα από τις εύλογες για όλους συνέπειες του γεγονότος αυτού, γνωρίζουμε και τους τρόπους, που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, δήθεν, να «θεραπεύσει» τα ελλείμματα αυτά. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το ξεπούλημα - με τον έναν ή άλλο τρόπο - της δημόσιας περιουσίας, άρα και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ παρέμβαση για το Αττικό Νοσοκομείο, που πλημμύρισε από την πρόσφατη νεροποντή και ο αρμόδιος υπουργός, Νικήτας Κακλαμάνης, «κρατάει» στη δημοσιότητα το θέμα, μια και το νοσοκομείο κατασκευάστηκε επί ΠΑΣΟΚ...

Για την (περαιτέρω) κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, άραγε θα υπάρξει ποτέ εισαγγελική παρέμβαση; Γιατί, βέβαια, για κατάρρευση μιλάμε, όταν η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί υποδομές Υγείας με τη μορφή Ανωνύμων Εταιριών και εργαζόμενους υπό καθεστώς «ιδιωτικού δικαίου».

Φυσικά, όλα γίνονται στο όνομα της αποτελεσματικότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη, επειδή, όπως λένε, το Δημόσιο έχει «γραφειοκρατικές διαδικασίες», που καθυστερούν τη δημιουργία και την επάνδρωση των νοσοκομείων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μάλλον, λοιπόν, τους έρχεται πιο εύκολο να παραδώσουν προοπτικά σε ιδιώτες μερικά νοσοκομειακά ιδρύματα, παρά να λύσουν τα προβλήματα των καθυστερήσεων του Δημοσίου...

Οσο για την εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν αμφιβάλλουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι «λουξ». Αρκεί, όμως, να μπορεί να πληρώνει, και μάλιστα ακριβά.

Βλέπετε, στην ελεύθερη αγορά, ό,τι μπορεί να πουληθεί ...θα πουληθεί. Κι όταν πρόκειται για την Υγεία, έχει αποδειχθεί ...ιδιαίτερα εμπορεύσιμο αγαθό. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουν επενδύσει εκεί όλοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Ελληνες επιχειρηματίες.

«Παίζουν» με το όνομα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με όσα διοχετεύονταν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στη διάρκεια της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Κ. Καραμανλής είχε μια άτυπη συζήτηση με τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο της ευρωένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, επειδή ο τελευταίος επρόκειτο να μεταβεί στα Σκόπια. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις σχετικές πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον Χ. Σολάνα να πάρει υπόψη του τις κοινοτικές θέσεις και αποφάσεις, σχετικά με την ΠΓΔΜ και να διερευνήσει την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Ο Χ. Σολάνα, λοιπόν, πήγε στα Σκόπια, ονομάτισε σε δημόσια τοποθέτησή του την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» και μετά δήλωσε ότι το θέμα της ονομασίας δεν απασχόλησε τις συναντήσεις του με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Μετά, ήρθε στην Αθήνα - παρότι τούτο δε συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό πρόγραμμα του ταξιδιού του - και συναντήθηκε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, χωρίς να γίνουν μετά δηλώσεις από καμιά πλευρά, για το περιεχόμενο της συζήτησης.

Με άλλα λόγια, δεν «παίζουν» μόνον οι ΗΠΑ με την ονομασία της γειτονικής χώρας, στα πλαίσια της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε». Το ίδιο κάνουν και οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ. Αυτά, για όσους έχουν ακόμη αυταπάτες...

Ο μονόδρομος...

Στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στήριζαν - και συνεχίζουν να στηρίζουν, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει - οι εγχώριοι θιασώτες της ευρωένωσης την αντιμετώπιση και επίλυση του Κυπριακού. Και, βέβαια, δεν έχαναν ευκαιρία για να υπογραμμίσουν ότι τούτο αναγόρευε την πορεία ένταξης της Κύπρου σε μονόδρομο. Τελικά, βέβαια, η Κύπρος πορεύτηκε και πορεύεται στον δήθεν μονόδρομο, αλλά το Κυπριακό παραμένει άλυτο και, μάλιστα, σε ακόμη χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι προηγούμενα.

Τα ίδια έλεγαν και λένε για την Τουρκία και όλα όσα προβλήματα σχετίζονται με την πολιτική της Αγκυρας (Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις κλπ.). Μονόδρομος, επομένως, και η στήριξη της λεγόμενης ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Πόσο μάλλον - συμπληρώνουν - όταν η προοπτική αυτή εξαρτάται και από την Ελλάδα και η πορεία σύνδεσης και ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ «περνά» από την Αθήνα.

Τα ίδια ισχυρίζονται τώρα και για τα όποια προβλήματα με τον βόρειο γείτονά μας. Η πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ - λένε - στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ «περνά» από την Αθήνα. Μονόδρομος, επομένως, η στήριξη της πορείας αυτής, αφού στα πλαίσιά της θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του ονόματος και όποια άλλα.

... του επικίνδυνου εγκλωβισμού

Η ζωή, βέβαια, και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις κάθε άλλο παρά δικαιώνουν τις πολιτικές αυτές και τις ανάλογες αντιλήψεις. Τα μόνα αποτελέσματα από την εναπόθεση των όποιων προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας στους όποιους «συμμάχους» και «εταίρους» μας, όπως και στις αντίστοιχες ευρω-ΝΑΤΟικές ενώσεις, είναι η δημιουργία ακόμη προσφορότερου εδάφους για το ξεδίπλωμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε», ο ακόμη μεγαλύτερος εγκλωβισμός της χώρας μας στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στα επικίνδυνα «παιγνίδια» τους στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Και μπορεί, βέβαια, η πολιτική του ευρω-ΝΑΤΟικού εγκλωβισμού να αποτελεί πράγματι «μονόδρομο» για την εγχώρια ολιγαρχία και τα συμφέροντά της, αλλά τούτο κάθε άλλο παρά ισχύει για τους εργαζόμενους και το λαό. Πόσο μάλλον, όταν μόνον αρνητικές συνέπειες και κάθε λογής κινδύνους και απειλές ήταν, είναι και θα είναι η «ανταμοιβή» του.

Τον επιθετικό προσδιορισμό «εξωφρενικές» χρησιμοποίησε προχτές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για να χαρακτηρίσει τις αυξήσεις μεροκάματων και μισθών. Και σε ό,τι αφορά στο επίθετο δεν έκανε λάθος. «Μπέρδεψε», όμως, τα... ουσιαστικά. Πράγματι, είναι εξωφρενικά χαμηλοί οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις και εξωφρενικά υψηλά τα κέρδη των τραπεζών και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Κάνουμε λάθος;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

O ιμπεριαλισμός δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του. Ανεξάρτητα από τα άλλοθι που χρησιμοποιεί (αντιτρομοκρατική εκστρατεία, δημοκρατία, κ.ά.), ομολογεί με κάθε τρόπο το σχέδιο για την «ευρεία Μέση Ανατολή». Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι της προσπάθειάς του να επιβάλει τη λεγόμενη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων στον κόσμο ολόκληρο.

Επιδιώκει την υποταγή των λαών της περιοχής της Μέσης Ανατολής, για να προωθήσει τα σχέδιά του ενάντια στους λαούς ολόκληρου του πλανήτη. Στην ουσία αυτών των επιδιώξεων, δε διαφέρουν οι ΗΠΑ από την ΕΕ. Ο ανταγωνισμός για τα μερίδια μπορεί να δημιουργεί διαφορετικές τακτικές, άλλους τρόπους διαχείρισης καταστάσεων, άλλες επιμέρους συμμαχίες, που, όμως, δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό που γεννάει η φύση του συστήματος που υπηρετούν: Τη μόνιμη ανάγκη τους να εκμεταλλεύονται λαούς για να υπάρχουν. Αυτό είναι, που, σε τελευταία ανάλυση, τους ενώνει στους τελικούς σκοπούς.

Ο δίκαιος αγώνας του λαού της Παλαιστίνης, για κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο και με πραγματικές δυνατότητες επιβίωσης, δεν είναι μόνον η ελπίδα των ίδιων των Παλαιστινίων. Τα παιδιά της Ιντιφάντα (εξέγερση), που βάζουν τα κορμιά τους μπροστά στα ισραηλινά τανκς, ουσιαστικά, με την ίδια τη ζωή τους, εμποδίζουν την υλοποίηση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Γι' αυτό ο αγώνας τους είναι ταυτόχρονα και αγώνας των λαών της Μέσης Ανατολής και των λαών όλου του κόσμου.

Γι' αυτό ο ιμπεριαλισμός, στην όποια εκδοχή του (αμερικάνικη, ισραηλινή, ευρωενωσιακή), θα συνεχίσει τις προσπάθειες να σβήσει τη φλόγα του παλαιστινιακού αγώνα. Θα το επιδιώξει με τη βία των όπλων, που έχει εξοπλίσει το στρατό του Ισραήλ, και με το «διπλωματικό» εκβιασμό, για να δεχτούν οι Παλαιστίνιοι «συμφωνίες» υποταγής τους. «Συμφωνίες», που μετατρέπουν το δίκιο τους σε άδικο και αποκλείουν τη δυνατότητα πραγματικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. «Συμφωνίες» ίδιες ή ανάλογες με το λεγόμενο «Οδικό Χάρτη», που ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Α. Σαρόν να μπει στα παλαιστινιακά εδάφη και να σπείρει το θάνατο και την καταστροφή. Εδωσε τη δυνατότητα, να ορθωθεί το λεγόμενο «τείχος», που ουσιαστικά, εκτός του ότι κλέβει γη των Παλαιστινίων, αποκλείει και τις δυνατότητες επιβίωσης του λαού.

Τίποτα καινούριο. Αυτός ήταν πάντα ο ιμπεριαλισμός και δε γίνεται να αλλάξει. Αυτός είναι με τη μορφή της «χαράς», που δεν έκρυψε ο Μπους με την αναγγελία του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά αυτός είναι και με τη γλυκανάλατη «θλίψη» κάποιων ηγετών της ΕΕ, που ψάχνουν τρόπους να «μπουν στο παιχνίδι». Ο ιμπεριαλισμός ξεριζώνεται. Δεν αλλάζει. Ο αγώνας των Παλαιστινίων τού χαλάει τα σχέδια και γι' αυτό αξίζει την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ