«Ζητήσαμε τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθούμε για ζητήματα της περιοχής, ιδιαίτερα για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, το Κυπριακό, τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ και γενικότερα. Εκτιμάμε ότι η ενημέρωση ήταν ουσιαστική και θεωρούμε ότι η συζήτηση και η συνάντηση που είχαμε ήταν πολύ χρήσιμη.
Υπογραμμίσαμε στον υπουργό Εξωτερικών ότι αισθανόμαστε κάποια ανησυχία από τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και τις συνεχείς παραβιάσεις, που, βεβαίως, δε γίνονται πρώτη φορά. Κυρίως μας απασχολεί το ζήτημα της έμπρακτης και συνεχούς κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Δεν αισθανόμαστε ησυχία με τη στάση της ΕΕ, επειδή υπάρχουν δυνάμεις στην ΕΕ που κρύβονται πίσω από τις εθνικές παραβιάσεις, προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία για τα δικά τους συμφέροντα και όχι με βάση το δίκαιο».
«Θεωρούμε - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ότι οι συμφωνίες που έγιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση τόσο στη Μαδρίτη, όσο και η συμφωνία του Ελσίνκι, δημιούργησαν ένα αρνητικό δεδομένο, γιατί και οι δύο αυτές συμφωνίες αναγνωρίζουν, ουσιαστικά, κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, με βάση τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, έρχονται σε αντίθεση με το δίκαιο και με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό είναι το αφετηριακό σημείο ανησυχίας μας αυτή την περίοδο. Δεν πρέπει να καλλιεργείται ένα πνεύμα εφησυχασμού πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Βεβαίως, είμαστε υπέρ της εξομάλυνσης των όποιων διαφορών υπάρχουν με τη γειτονική χώρα και θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει μια συνδυασμένη προσπάθεια κατοχύρωσης κυριαρχικών δικαιωμάτων, αμοιβαίας ειρηνικής συμβίωσης και των δύο χωρών. Ξέχωρα από την όποια γνώμη μπορεί να έχουμε για την κατάσταση στην Τουρκία και για τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, θεωρούμε ότι όσα προανέφερα μπορούν να κατοχυρωθούν και με τη φιλία των δύο λαών».
Σε ό,τι αφορά την πορεία ένταξης στην ΕΕ της γειτονικής χώρας, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αναμφισβήτητα η διαδικασία, με την οποία η Τουρκία εισέρχεται στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ πρέπει να αξιοποιηθεί, για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Βεβαίως, εμείς πάντα προβάλλουμε την κατάσταση που έχει σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του τουρκικού λαού, θέματα που είναι και πανευρωπαϊκά προβλήματα. Σημειώσαμε την επαγρύπνηση, γιατί δε θεωρούμε ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει το ζήτημα. Αλλωστε, και το Κυπριακό δεν το αντιμετώπισε. Είμαστε αντίθετοι στην ένταξη χωρών στην ΕΕ. Βλέποντας τα πράγματα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, για τον ίδιο λόγο που είπαμε "όχι" στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, για τον ίδιο λόγο λέμε "όχι" και για την Τουρκία και όχι για λόγους εθνικιστικούς ή άλλους παρόμοιους. Ωστόσο, στο βαθμό που η Τουρκία βρίσκεται σ' αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε προς όφελος και των ζητημάτων στο Αιγαίο και του Κυπριακού και της ελευθερίας στην Τουρκία».
Σχετικά με το αίτημα για δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:
«Είμαστε υπέρ των δημοψηφισμάτων σε μεγάλα ζητήματα. Τα θεωρούμε ως ευκαιρίες και δυνατότητες που έχει ο λαός να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει. Δημοψηφίσματα ζητάνε πολλοί και στην Ευρώπη. Εμείς βλέπουμε ότι θα βοηθούσε, στο βαθμό που θα γινόταν ουσιαστική και ολόπλευρη ενημέρωση και δεν υπεισερχόταν σε στενά κομματικά συμφέροντα και σε αλλοιωμένο περιεχόμενο από την πλευρά των κυβερνήσεων.
Είμαστε αντίθετοι στο συγκεκριμένο "ευρωσύνταγμα" και σε κάθε "ευρωσύνταγμα". Καθένας έχει άλλη αφετηρία. Αλλος θέλει να το χρησιμοποιήσει, για να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, άλλος θέλει να το χρησιμοποιήσει ως όπλο στις αντιθέσεις σε σχέση με το ζήτημα της Τουρκίας. Επομένως, όποιος ζητάει δημοψήφισμα δε σημαίνει ότι ξεκινάει από δημοκρατικά ελατήρια».