Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ευέλικτες σχέσεις εργασίας... υπέρ της ανταγωνιστικότητας

Υπέρμαχος της «ανοιχτής αγοράς», η οποία θα βασίζεται στην «ανταγωνιστικότητα» και στην προώθηση και «επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης», εμφανίστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο 15ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα: «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του κόμματος, ζήτησε ακόμα περισσότερα «κίνητρα» για το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος, πρότεινε για να... τονωθεί η απασχόληση και να «μειωθεί η ανεργία», να επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «βλέπει επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία και σκεπτικισμό» και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη «φορολογική μεταρρύθμιση», μια μεταρρύθμιση που σύμφωνα με τον ίδιο και βάσει της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές στους κεφαλαιούχους.

Μιλώ για τις «προκλήσεις των ανοιχτών αγορών. Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων», ώστε «να αντιμετωπίσουμε τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό», είπε ο Γ. Παπανδρέου και ανάμεσα στα άλλα πρότεινε: «Την ανάγκη να αλλάξουμε ριζικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να συνδυαστεί με την οικονομία και την ανάπτυξη»... Ουσιαστικά, πρότεινε το εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει παραμάγαζο των επιχειρηματιών...

Πρότεινε επίσης η «οικονομία να βασίζεται στην ελευθερία και τη δυνατότητα του επιχειρηματία να επενδύσει, να πάρει ρίσκα χωρίς φόβο». Να δοθεί έμφαση όπως είπε «στη φορολογική ελάφρυνση της εργασίας, και υποστήριξε ότι μπορούν να υπάρξουν «ασφαλιστικές δικλείδες» προκειμένου «οι φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις να μετατραπούν σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας»...

Ο Γ. Παπανδρέου, δεν παρέλειψε βέβαια, να υποστηρίξει: «Για να τονώσουμε την απασχόληση και να μειώσουμε την ανεργία, πρέπει να ξεπεράσουμε πολλές από τις σημερινές αγκυλώσεις που, αντί να προστατεύουν, παγιδεύουν τον εργαζόμενο»...

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας το «πρότυπο ανάπτυξης» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι πρέπει να δώσει «έμφαση σε ένα νέο πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα στον δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών».

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του τάχτηκε υπέρ του «ευρωσυντάγματος», αναφέροντας: «προτείνουμε ως ΠΑΣΟΚ την υπερψήφιση του νέου Συντάγματος», το οποίο όπως υποστήριξε θα δώσει «νέες δυνατότητες στην Ενωση», ώστε η Ευρώπη όπως ισχυρίστηκε, «να αποτελέσει πόλο σιγουριάς, πλαίσιο σταθερότητας και παράγοντα ειρήνης».

Ακόμα υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν «αυξήσει σταθερά τα πραγματικά εισοδήματα κάθε χρόνο», αλλά την ίδια στιγμή... ανακάλυψε τη φτώχεια, την ανεργία και την ακρίβεια που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, για τα οποία όπως είπε «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα».

Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση, είπε ο Γ. Παπανδρέου «δε διέψευσε και δεν απογοήτευσε τόσους πολλούς τόσο γρήγορα. Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν έκανε τόσα λάθη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα». Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όξυνε τη «λογιστική» αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις της «δήθεν δημοσιονομικής απογραφής», όπως είπε, ρίχνοντας όλα τα βάρη εκεί και αφήνοντας στο απυρόβλητο την εφαρμογή από την κυβέρνηση μιας νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής με την πλήρη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εκλογές στις ΗΠΑ λέγοντας στην ομιλία του: «αύριο (σ.σ. σήμερα) το βράδυ θα ξέρουμε - ή τουλάχιστο ελπίζουμε ότι θα ξέρουμε - το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα ξέρουμε αν στους πολίτες της μοναδικής σήμερα παγκόσμιας υπερδύναμης θα κυριαρχήσει ο φόβος και η εσωστρέφεια ή η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ