Στις ελληνικές καλένδες, απ' ό,τι φαίνεται, οδηγείται η μεγάλη υπόθεση με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999, που είχε ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με βούλευμά του, έπαυσε οριστικά, λόγω παραγραφής, την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί τον περασμένο Μάη εναντίον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου, καθώς και των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αφορούσε τη στάση που επέδειξαν την κρίσιμη περίοδο του σκανδάλου με τις μετοχές φούσκες.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας παρενέβη χτες στην υπόθεση με ένα υποκριτικό ενδιαφέρον και άκομψο τρόπο, καλώντας τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό, όπου συζήτησαν το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι θα παραγγείλει την έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για το Χρηματιστήριο.
Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με το βούλευμα που εξέδωσε στις 15 Οκτωβρίου, έπαυσε την ποινική δίωξη, με το σκεπτικό ότι οι κατηγορίες ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχουν παραγραφεί, λόγω παρέλευσης της πενταετίας.
Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, γιατί τα μέλη του ΔΣ του ΧΑΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν πληροφόρησαν έγκαιρα, όπως είχαν υποχρέωση, τους επενδυτές για ψευδείς ειδήσεις ούτε και απέσυραν από τον κατάλογο διαπραγμάτευσης τις εταιρίες με τις μετοχές - φούσκες, τη στιγμή που είχαν την ευθύνη του ελέγχου των συναλλαγών, των διαδικασιών εισόδου νέων εταιριών και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.
Επίσης, απαλλάσσονται και οι υπεύθυνοι της Altec, Θαν. Αθανασούλης και Γιώργος Βαλσαμίδης, οι οποίοι, επίσης, διώκονταν για παραπλάνηση του κοινού.
Στις άλλες δύο δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου αναφέρθηκε με νόημα ο Ευ. Αντώναρος, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, παρά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
«Οπως γνωρίζετε η κυβέρνηση δε σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε αρχικά, αλλά συμπλήρωσε: «Σας θυμίζω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο δικαστικές έρευνες - πέρα από αυτή στην οποία αναφερθήκατε - για την αμαρτωλή περίοδο του Χρηματιστηρίου, η μια εκ των οποίων αφορά κρατικούς λειτουργούς». Γενικότερα σημείωσε ότι «οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο θέμα ισχύουν στο ακέραιο».
Για την εξέλιξη της έρευνας που αφορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου ρωτήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος στην ερώτηση αν «θα συνεχιστεί η έρευνα για το Χρηματιστήριο» μια και ο «κ. Καραμανλής έχει πει ότι δεν παραγράφεται αυτό το αδίκημα», απάντησε:
«Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για τα θέματα του Χρηματιστηρίου. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα είναι θέματα Δικαιοσύνης».
«Το έγκλημα του χρηματιστηρίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί να παραγραφεί», τόνισε από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ, αποδίδοντας προσωπικά στον τότε πρόεδρο της ΔΕΚΑ ΑΕ Δ. Κουσουλάκο εγκληματικές ευθύνες. «Οι ενέργειες του κ. Κουσουλάκου αποτελούν ποινικό αδίκημα και χρηματιστηριακή απάτη» τόνισε, καλώντας τον Δ. Κουσουλάκο να τον μηνύσει, για να φτάσει το θέμα στη Δικαιοσύνη.