Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συντηρεί τις αυταπάτες για ένα καλύτερο ευρωσύνταγμα

Το «παραμυθάκι» ενός άλλου Ευρωσυντάγματος που θα εγγυηθεί το δημοκρατικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΕ εν αντιθέσει με το ευρωσύνταγμα που συνυπέγραψαν στη Ρώμη οι αρχηγοί των κρατών μελών και με το οποίο συνταγματοποιείται ο νεοφιλελευθερισμός, επανέλαβε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Με αποφθέγματα του τύπου «οι ευρωπαϊκοί λαοί ήταν απόντες από τη διαδικασία διαμόρφωσης του ευρωσυντάγματος» και κριτική επί της διαδικασίας που προηγήθηκε της διαμόρφωσής του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσπέρασε το κύριο που αφορά στο ότι στη συνταγματική συνθήκη αντανακλάται ο χαρακτήρας της ΕΕ, ότι αυτός είναι που καθορίζει τις όποιες συνθήκες και όχι το αντίστροφο. Κατά συνέπεια, στα πλαίσια αυτής της ΕΕ όποιο σύνταγμα κι αν διαμορφωθεί θα είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση αντίστοιχο του αντιλαϊκού της χαρακτήρα.

Τα περί «συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού, της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού» δε συνοδεύτηκαν από κανενός είδους αυτοκριτική για το γεγονός ότι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το τωρινό ευρωσύνταγμα είχαν γνωρίσει την εύνοια του Συνασπισμού. Και αναφερόμαστε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στις συνθήκες και διατάξεις που ακολούθησαν, οι οποίες ενσωματώνονται όλες στο ευρωσύνταγμα. Κάτι που και ο ίδιος ομολόγησε λέγοντας ότι «η συνθήκη είναι ένα σύνολο νεοφιλελεύθερων διατάξεων, εμβαθύνει τη λογική των προηγούμενων συνθηκών, που οικοδόμησαν μια ΕΕ με ελλείμματα στους τομείς της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων...».

Στο διά ταύτα ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη βάση όμως της αυταπάτης για μια «άλλη Συνταγματική Συνθήκη δημοκρατική που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα ατομικά, συλλογικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών». Δεν παρέλειψε βεβαίως να εκφράσει τη διαφωνία του με τις δυνάμεις που απορρίπτουν την ΕΕ, διαπράττοντας τη λαθροχειρία διά της γενίκευσης να αποδώσει αυτή τους τη διαφωνία σε «αντιδραστική, ξενοφοβική, εθνικιστική οπτική και δογματική άποψη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ