Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκρότησαν επιτροπή αγώνα και συντονισμού της δράσης

Από τη συζήτηση για τη συγκρότηση της επιτροπής αγώνα
Από τη συζήτηση για τη συγκρότηση της επιτροπής αγώνα
Στη συγκρότηση επιτροπής αγώνα για να συντονίσει τη δράση και την πάλη τους, με στόχο να παρεμποδίσουν και προοπτικά να ανατρέψουν την πολιτική κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των κερδών πετάνε στο δρόμο εργαζόμενους και τσακίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις, προχώρησαν χτες σωματεία, επιτροπές αγώνα, εργαζόμενοι και απολυμένοι της Αθήνας σε σύσκεψη που έκαναν.

Στη σύσκεψη, η οποία έγινε με πρωτοβουλία τεσσάρων συνδικάτων της Αθήνας (Μετάλλου - Κλωστοϋφαντουργών - Φαρμάκου - Τύπου και Χάρτου), συμμετείχαν συνδικαλιστές, εργαζόμενοι αλλά και απολυμένοι, από διάφορους κλάδους, επιχειρήσεις και χώρους εργασίας, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα την επίθεση της εργοδοσίας («Σόφτεξ», «Φυρογένης», «Ντέλικα», κ.ά.).

Η σύσκεψη κατέληξε και σε κοινό αγωνιστικό πρόγραμμα πρωτοβουλιών, που θα κλιμακωθεί μέσα στον Οκτώβρη με διάφορες μορφές πάλης. Συγκεκριμένα, κοινό υπόμνημα θα κατατεθεί με παραστάσεις σε κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, θα γίνουν εξορμήσεις στα εργοστάσια και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση που θα αποφασιστεί από τα σωματεία μαζί με επιδίωξη για απεργιακή κινητοποίηση.

Κοινή εκτίμηση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ότι η εργατική τάξη συνολικά δέχεται την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και κυρίως στο δικαίωμα στην εργασία. Σ' αυτή την επίθεση οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν συντονισμένα, μαζικά και αποφασιστικά. Για να μπορέσουν να ακυρώσουν τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης-εργοδοσίας, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να απαιτήσουν το δικαίωμα στην εργασία.

Είναι ξεκάθαρο, όπως τόνισε άλλωστε στην εισήγηση της σύσκεψης ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, πως έχουμε απέναντί μας ως εργαζόμενοι μια εχθρική πολιτική και το μεγάλο κεφάλαιο, που χτίζει την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του στους μισθούς πείνας και στις απολύσεις των εργαζομένων.

Την πρωτοβουλία των συνδικάτων χαιρέτισε, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Δήμος Κουμπούρης, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αυτός ο συντονισμός να προχωρήσει και σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς το πρόβλημα των απολύσεων θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί είναι συνυφασμένο με την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Χρειάζεται, τόνισε, η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αποκρούσουν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και να διεκδικήσουν αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Την ανάγκη να δώσουν οι εργαζόμενοι απάντηση σε ταξική κατεύθυνση στην εργοδοσία και στις πολυεθνικές που στηρίζει η κυβέρνηση, σημείωσε ο Π. Πατρινός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ντέλικα».

Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ανάλογη με την επίθεση που δέχονται, τόνισε ο Μ. Ζορμπάς, μέλος του Σωματείου και της επιτροπής αγώνα των εργαζομένων στη «Φυρογένης», επισημαίνοντας ότι πρέπει να πείσουν όλους τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν αυτή την περπατησιά.

Ο Γ. Τόλης, από το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, σημείωσε ότι χρειάζεται ενιαία απάντηση και συντονισμός δράσης όλων των εργαζομένων για να αντιπαρατεθούν στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-εργοδοσίας. Να πάμε σε ρήξη με τη σημερινή πολιτική γιατί θα μας πάρουν και τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουμε.

Στην επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αναφέρθηκε ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ο Δ. Τσουμπρής, από το Συνδικάτο Μετάλλου, μίλησε για τις επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετωπίζουν προβλήματα απολύσεων, ενώ ο Π. Τσίχλης, από το Συνδικάτο Γάλακτος, σημείωσε ότι και στον κλάδο των ποτών-τροφίμων παρά τα υπερκέρδη που έχουν οι πολυεθνικές οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση στα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ