Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Πρωτοστατεί στη δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου

Αμέριστη στήριξη στο εγχείρημα από το ΠΑΣΟΚ

Ενώ μέσα στα εργοστάσια καθημερινά οι απολύσεις πέφτουν σαν το χαλάζι, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προχωρά, λέει, στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, για να εξασφαλίσει στους εργάτες τη «διά βίου μάθηση» και «ανώτατο επίπεδο συνδικαλιστικής εκπαίδευσης». Σύμφωνα με τις χτεσινές εξαγγελίες της ΓΣΕΕ, η «Ακαδημία της Εργασίας και της Διά βίου Μάθησης» θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Σεπτέμβρη του 2005. Ηδη το καταστατικό λειτουργίας στάλθηκε στο υπουργείο Παιδείας και τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

Στο μεταξύ η ομάδα εργασίας της ΓΣΕΕ - αποτελείται από στελέχη του τμήματος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ - εργάζεται εντατικά για το σκοπό αυτό, ενώ το Φλεβάρη του 2005 θα διοργανωθεί εθνική και πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη, με θέμα τη συνδικαλιστική εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ακαδημία» αρχικά θα παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και, στη συνέχεια, όταν διαμορφωθεί το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, θα μετεξελιχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση που είχε για το θέμα αυτό αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη.

Η συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτύξει τις... αντιλαϊκές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Εκπαίδευση, αφού όπως δήλωσε η συγκεκριμένη μορφωτική πρωτοβουλία «θα ανοίξει το διάλογο σε ένα ζήτημα κρίσιμο όπως είναι η διά βίου εκπαίδευση, η κατάρτιση, η δημιουργία μη κρατικών εκπαιδευτικών φορέων».

Μάλιστα σ' αυτό το... διάλογο που το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να αξιοποιήσει για να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την παραπέρα άλωση του χώρου της Παιδείας από το μεγάλο κεφάλαιο, η Μ. Δαμανάκη δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ θα έχει «την υποστήριξη και βοήθεια του ΠΑΣΟΚ».

Οπως η ίδια ισχυρίστηκε, «οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της ΓΣΕΕ είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί ενισχύουν τον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο του συνδικάτου». Αυτές ακριβώς τις πρωτοβουλίες επιδιώκει με κάθε τρόπο να αξιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου με το άλλοθι του «κοινωνικού διαλόγου» και την πλήρη κάλυψη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να παραχωρήσει στους επιχειρηματίες ένα νέο κερδοφόρο πεδίο δράσης.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΠΑΜΕ ότι «σήμερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρωτοστατεί στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και στη νομιμοποίηση της ιδιωτικής παιδείας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ