Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΚΛΩΝΑΤΕΞ»
Αγωνιστική υποδοχή στην Αθήνα

Ξεκινούν από τη Νάουσα και κατεβαίνουν στην Αθήνα
Ξεκινούν από τη Νάουσα και κατεβαίνουν στην Αθήνα
Εξω από τα γραφεία της «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» του Λαναρά στην Αθήνα με συγκέντρωση που θα κάνουν τη Δευτέρα το πρωί, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στη Νάουσα μεταφέρουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους των τελευταίων μηνών. Δηλώνουν έτσι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Λαναρά να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους της «Τρικολάν» και να συνεχίσει τα διάφορα κόλπα και τερτίπια στις πλάτες τους, παρά το χρήμα που του εξασφάλισε και πάλι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση για να συνεχίσει να λειτουργεί τα εργοστάσιά του.

Την ίδια μέρα με στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας σε όλα τα εργοστάσια της Αθήνας θα τους υποδεχτούν οι εργαζόμενοι του κλάδου με απόφαση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αθήνα θα εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους τους εργάτες και τις εργάτριες της Νάουσας, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης και στη συνέχεια θα συντονίσουν τα βήματά τους αγωνιστικά με κοινή πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης. Να σημειώσουμε ότι η ΟΕΚΙΔΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και στα δυο εργοστάσια του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» στο Νομό Πέλλας.

Οπως σημειώνουν στελέχη της Ομοσπονδίας, από τις εξελίξεις γίνεται καθαρό ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική των αναδιαρθρώσεων και της ανταγωνιστικότητας, οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζουν παρόμοια φαινόμενα. Ο κάθε Λαναράς θα συνεχίζει να παίρνει ζεστό χρήμα από τις κυβερνήσεις για να κινείται όμως «ελεύθερος» στην «αγορά» και σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα. Αυτή είναι άλλωστε στην πράξη και η πολιτική της ανταγωνιστικότητας που κατευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την οποία έκανε σημαία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να την παραδώσει στην κυβέρνηση της ΝΔ. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και μόνο, για να πάει μπροστά η οικονομία.

Αυτό - τονίζουν οι συνδικαλιστές - πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι και της Νάουσας, αλλά και ολόκληρου του κλάδου, ότι είναι και η αιτία που έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη συνεχή συρρίκνωση τον κλάδο με κλεισίματα εργοστασίων και μεταφορά σε χώρες με πιο χαμηλό εργατικό κόστος. Εχει αυξήσει την επιθετικότητα της εργοδοσίας με απολύσεις, όπως τις πρόσφατες 9 στη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» και σύμφωνα με πληροφορίες 19 στην «Πεταλούδα» τις προηγούμενες ημέρες, ενώ διαδίδεται και στις δύο επιχειρήσεις ότι ο αριθμός μέχρι τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τους 100. Την ίδια στιγμή οργιάζει το καθεστώς απλήρωτων εργαζόμενων, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και η τρομοκρατία.

Γι' αυτό και η Ομοσπονδία του κλάδου καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική που εφαρμόζεται και να αλλάξουν τους συσχετισμούς των δυνάμεων στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα που τη στηρίζουν. Προβάλλει την ανάγκη να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου στα ταξικά συνδικάτα. Για να αντιπαλέψουν συλλογικά και μαζικά, πριν να είναι αργά, αυτή την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και πριν αυτή του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και τους θέλει έρμαια στις όποιες ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Δηλαδή, φτηνούς, ευέλικτους και πάνω απ' όλα με σκυμμένα κεφάλια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ