Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύουν ανεξέλεγκτα

Με 20 απολύσεις συνεχίστηκε χτες η μεθοδευμένη «αποψίλωση» του προσωπικού στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), προκειμένου η μετοχοποιημένη εταιρία να απαλλαχτεί από περιττά εργατικά βάρη πριν ξεπουληθεί στην ισπανική «NATURAL GAS». Προστίθενται έτσι στους υπόλοιπους 8 συναδέλφους τους που είδαν την πόρτα της εξόδου από την εταιρία μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Συνδικαλιστές της ΔΕΠΑ καταγγέλλουν ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους που απολύονται βρίσκονται και μια υπάλληλος με άδεια λοχείας, όπως και μια χήρα με δυο παιδιά. Σύμφωνα με μέλη της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, μέχρι το Δεκέμβρη αναμένεται να «εκκαθαριστούν» με συνοπτικές διαδικασίες άλλοι 300 εργαζόμενοι, αφού στόχος της διοίκησης και της κυβέρνησης είναι να παραδώσουν την επιχείρηση στον ξένο επενδυτή με το μισό σχεδόν προσωπικό από αυτό που διαθέτει σήμερα.

Εφτασε στην απόγνωση

Αποφασισμένος ν' αυτοκτονήσει εάν δεν ξαναπροσληφθεί στη δουλιά του, δήλωνε 40χρονος συμβασιούχος, του οποίου έληξε η εξάμηνη σύμβασή του με την εταιρία παροχής υπηρεσιών στην επιχείρηση φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ), όπου απασχολούνταν, στην Αμπελιά Φαρσάλων. Πρόκειται για τον Ευθ. Ρίζο, ο οποίος χτες το μεσημέρι ανέβηκε σε κολόνα ύψους 40 μέτρων, λέγοντας ότι βρίσκεται σε απόγνωση και θ' αυτοκτονήσει εάν η εταιρία ΕΝΒΙΤ, που εργαζόταν, δεν ανανεώσει τη σύμβασή του. Τελικά, πείστηκε να κατέβει από κει, ύστερα από την παρέμβαση αστυνομικών και πυροσβεστών, που είχαν σπεύσει στο σημείο και αφού έλαβε τις υποσχέσεις των υπευθύνων της εταιρίας ότι θα τον ξαναπάρουν στη δουλιά.

Στο Βόλο

Στην απόλυση 54 εργαζομένων από το εργοτάξιο του περιφερειακού δρόμου Βόλου προχώρησε ο μεγαλοεργολάβος Μπαλάφας, με το πρόσχημα ότι δεν τους χρειάζεται, παρά το γεγονός ότι το έργο θα συνεχιστεί. Ανάμεσα στους απολυμένους είναι και τα πέντε μέλη της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων στο εργοτάξιο, γεγονός που δείχνει τις προθέσεις της εργοδοσίας να ξεμπερδέψει με όλους όσοι οργάνωσαν και πρωτοστάτησαν στις μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο Κ. Μπαλάφας απειλεί ότι θ' απολύσει κι άλλα 120 άτομα και θα μείνουν στη δουλιά μόνο 70 από τους 240 που ήταν συνολικά.

Στον Εβρο

Στο δρόμο της οριστικής ανεργίας οδηγούνται οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ (Αλουμίνιο) στον Εβρο, μετά την αίτηση που κατατέθηκε προχτές για υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Οι εργαζόμενοι σήμερα ετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή στον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο, που θα επισκεφθεί την περιοχή για να διαφημίσει το δήθεν «φιλεργατικό» πρόσωπο της κυβέρνησης.

Στη «Βαλκάν»

Με δίωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα, από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα και με νέα Γενική Συνέλευση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι της «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ» αντιδρούν στις δυο νέες απολύσεις συναδέλφων τους που ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι σήμερα στην επιχείρηση απέμειναν περίπου 90 από τους περίπου 1.300 εργαζόμενους που απασχολούσε το εργοστάσιο τη δεκαετία του '80.

Με την ευλογία του Θεού!

Δυο απολύσεις εργαζομένων σε στέγες γερόντων που εποπτεύονται από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών έγιναν χτες. Ανάμεσα στις απολυμένες η Νίκη Χριστοδούλου, μητέρα βρέφους 16 μηνών! Η Ν. Χριστοδούλου εργαζόταν ως νοσοκόμα εδώ και 3,5 χρόνια στη Στέγη Γερόντων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κυψέλης. Οπως κατήγγειλε, τις προηγούμενες μέρες, μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, για τις συνθήκες εργασίας στη Στέγη, η Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφτηκε το χώρο προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρείται η εργατική νομοθεσία. Χτες το πρωί ο διαχειριστής της Στέγης αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Νικολάκης κάλεσε την εργαζόμενη μητέρα και της ανακοίνωσε την απόλυσή της. Η δεύτερη απόλυση έγινε στη Στέγη Κατακοίτων Γερόντων που βρίσκεται στο Λόφο Σκουζέ. Η εργαζόμενη που δουλεύει στα μαγειρεία, μετά από επαφή που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και αφού ενημερώθηκε για τα δικαιώματά της, ζήτησε απ' τη διοίκηση της Στέγης τη βελτίωση των όρων εργασίας. Κατόπιν αυτών, χτες ανακοινώθηκε στην εργαζόμενη ότι απολύεται και να περάσει απ' την Αρχιεπισκοπή να πάρει την απόλυσή της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ