Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σταθερά βήματα εμπορευματοποίησης

Επιδιώκει τη συμφωνία με τις ασφαλιστικές εταιρίες για την εκχώρηση κρεβατιών σε αυτές

Την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων που έστρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να εδραιώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με συνδικαλιστές που πήραν μέρος στη συνάντηση, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το νόμο του Αλ. Παπαδόπουλου για να συνάψει συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Ως επιχείρημα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων, καθώς το νοσήλιο θα είναι -όπως λένε τώρα- ψηλότερο απ' αυτό του δημόσιου τιμολογίου. Στην ουσία όμως πρόκειται για διευκόλυνση των ασφαλιστικών εταιριών που θα πληρώνουν φτηνότερα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δυνατοτήτων πρόσβασης των φτωχών στρωμάτων στα νοσοκομεία, καθώς οι διοικητές των νοσοκομείων θα μπορούν να εκχωρήσουν στις ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι και 20% των κλινών.

Ο Ν. Κακλαμάνης, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επαφές με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αλλά, όπως είπε, είναι στους σχεδιασμούς του υπουργείου και της κυβέρνησης και ότι αυτό δε θα γίνει έως το τέλος Δεκέμβρη. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ εξαντλήθηκαν στον καθορισμό του νοσηλίου που θα πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στα νοσοκομεία και ζήτησαν αυτό να είναι στο πραγματικό κόστος. «Κατάφεραν» (!) έτσι να αποσπάσουν από τον υπουργό ότι το ύψος του νοσηλίου είναι κάτι που θα συζητηθεί! Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει τις διαφωνίες της για «ανισότητα των πολιτών στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

Ο Ν. Κακλαμάνης, επανέλαβε ότι η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού θα λειτουργήσει ως μετοχική Ανώνυμη Εταιρία, μετοχές της οποίας θα μπορούν να αγοράζουν μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία. Η Πολυκλινική θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και ως Κέντρο Αποκατάστασης. Στις 14.9.2004 ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον υπουργό Εργασίας να εκχωρηθούν δύο μπλοκ πολυκατοικιών στο Ολυμπιακό Χωριό για να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες για τους αρρώστους. Χτες η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Δεσποτοπούλου, είπε ότι το υπουργείο Υγείας διεκδικεί ακόμα δυο μπλοκ στο Ολυμπιακό χωριό για μονάδες νοσηλείας των Ατόμων με Αναπηρίες.

Κατά τα άλλα ο υπουργός, σαν να μην είναι υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, είπε ότι το 6,2%, που προβλέπεται στον φετινό προϋπολογισμό για την Υγεία, δεν τον ικανοποιεί. Τέλος, στο αίτημα για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, είπε ότι στηρίζει το αίτημα, αφού όμως πρώτα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ζήτημα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι απαντήσεις του υπουργού ήταν αρνητικές στα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κατά τους κανόνες της ανταγωνιστικής οικονομίας»(2005-03-09 00:00:00.0)
Το μεγάλο αλισβερίσι(2005-01-27 00:00:00.0)
Και ναί και όχι στην περιστολή(2004-07-01 00:00:00.0)
Σταθερά στη ρότα της εμπορευματοποίησης(2004-04-06 00:00:00.0)
Αιτία ...καταψήφισης(2000-02-09 00:00:00.0)
Εκσυγχρονιστική αναλγησία(1998-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ