Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Δε θα αναχαιτίσετε τους αγώνες που έρχονται

Με το σχολιασμό του κυβερνητικού ισχυρισμού ότι ο λαός τούς έδωσε την εντολή να ακολουθήσουν την πολιτική που χαράχτηκε την προηγούμενη τετραετία, άρχισε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, τονίζοντας:

«Φυσικά το 43,8% σας έδωσε αυτήν την εντολή, το 57% περίπου δε σας την έδωσε. Και κάποτε πρέπει να πούμε την αλήθεια σε αυτό το Κοινοβούλιο. Ο εκλογικός νόμος ναι, και αν είναι να φτιάξετε τον ίδιο εκλογικό νόμο που φτιάξατε για τους συνεταιρισμούς, περισσεύει η δημοκρατία και η αντιπροσωπευτικότητα των θεσμών!».

Ο Σπ. Στριφτάρης αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και υπογράμμισε:

«Μιλήσατε για μεγάλους συνεταιρισμούς, για ισχυρούς συνεταιρισμούς. Εφτά άτομα, ένας συνεταιρισμός. Εγώ, ο πατέρας μου, η μητέρα μου, ο παππούς μου και η γιαγιά μου φτιάχνουμε το δικό μας συνεταιρισμό. Δύο συνεταιρισμοί φτιάχνουμε μία ένωση. Και δύο ενώσεις φτιάχνουν μία τριτοβάθμια. Και μετά όταν τους λέμε ότι είναι υποκριτές, ότι λένε ψέματα συνειδητά στο λαό, μας λένε πού τα βρήκατε αυτά και τα λέτε. Ετσι λέει ο νόμος. Και το εκλογικό σύστημα; Πλειοψηφικό, παρακαλώ. Η άλλη άποψη απαγορεύεται στο συνεταιριστικό κίνημα. Οποιος έχει την πλειοψηφία, σταυρώνει του τέσσερις στο εφταμελές διοικητικό συμβούλιο και παίρνει πλειοψηφία. Και αν το καταστατικό - λέει - του επιτρέπει, μπορεί να βάλει μέχρι και εφτά σταυρούς, δηλαδή εφτά στους εφτά. Αυτή είναι η δημοκρατία, αυτή είναι η αντιπροσωπευτικότητα, αυτή είναι η ανταλλαγή των απόψεων και η συναίνεση που θέλετε!».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός Γεωργίας για εξασφάλιση της απασχόλησης στην ύπαιθρο, τόνισε:

«Στο χωριό μου λένε ότι "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Και τα στερνά στερνά είναι ότι κάθε χρόνο φεύγουν 13.000-14.000 οικονομικά ενεργοί και όχι συνταξιούχοι αγρότες. Και πώς να μη φεύγουν, όταν υπερηφανεύεστε και λέτε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα αυξηθεί η σύνταξη των αγροτών κατά 10.000 δρχ.; Τόσα πληρώνει ο Γ. Παπαντωνίου για να πάει να πιει τον καφέ του στη "Μεγάλη Βρετάννια"».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις νέες κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλους μηχανισμούς για να τους αναχαιτίσει. «Δε θα φθάνουν, είπε, οι επινοήσεις του ξεφουσκώματος των λάστιχων των τρακτέρ. Θα αναγκαστείτε να επινοήσετε άλλους τρόπους. Και εύχομαι να μην είναι αυτοί που χρησιμοποιήσατε στους μαθητές, όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, απαγόρευση κυκλοφορίας και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σκεφθείτε. Γιατί μόνο εσείς μπορείτε να σκεφθείτε αυτό που σκεφθήκατε στους προηγούμενους αγώνες της αγροτιάς».

Ο Σπ. Στριφτάρης κατήγγειλε την κυβέρνηση πως κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπουληθούν οι συνεταιρισμοί και έφερε ως παραδείγματα την περίπτωση της ΑΓΝΟ και του εργοστασίου «Ολυμπος» στη Λάρισα.

Αναφέρθηκε επίσης και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που η κυβερνητική πολιτική τις οδηγεί στον αφανισμό, τονίζοντας: «Εάν την προηγούμενη τετραετία η φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 375%, δηλαδή τέσσερις φορές, με την αντικειμενικοποίηση του ΦΠΑ θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Αυτά κάνατε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σήμερα θέλετε να εξαπατήσετε τους μικρομεσαίους, λέγοντάς τους ότι έχετε στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ