Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναινετική για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

Την τακτική της, ώστε να χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική της δύναμη κατά τον πλέον αποτελεσματικότερο τρόπο, όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξετάζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ ενός πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις. Το γεγονός ότι η ΝΔ διαθέτει σε αυτή τη Βουλή πάνω από 120 βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις αναθεωρητέες διατάξεις που απαιτούν πάνω από 180 ψήφους θα χρειαστούν τη δική της συναίνεση, είναι σε επίγνωση της Ρηγίλλης, η οποία φιλοδοξεί να παίξει ένα «πρωτοποριακό» και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε να συμβάλει στην επιβολή πιο αυταρχικών και νεοφιλελεύθερων διατάξεων.

Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων έδωσε ένα γενικό περίγραμμα της στάσης του κόμματός του λέγοντας ότι «επιδίωξή μας είναι να συμφωνήσουμε στον ευρύτερο δυνατό κύκλο ζητημάτων». Εξειδικεύοντας ανέφερε ότι αποδίδει έμφαση στη «διαφάνεια της πολιτικής ζωής», φράση που παραπέμπει μεταξύ άλλων και στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, στον τερματισμό της κατάχρησης του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας και την έκπτωση των βουλευτών που υπερβαίνουν τις εκλογικές δαπάνες.

Ειδικά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το κυριότερο σημείο διαφωνίας με την κυβέρνηση, είπε «όχι» στην κατάργηση της διάταξης για προσφυγή σε εκλογές, ενώ ως εναλλακτική λύση πρότεινε την απευθείας εκλογή από το λαό. Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι «παραμένουμε σταθεροί στη θέση πως το εκλογικό σύστημα είναι ανάγκη να εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ σε προσυνέδριο του κόμματος τον περασμένο Γενάρη είχε προτείνει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος επί το... ληστρικότερον. Συγκεκριμένα είχε ζητήσει τη διαίρεση των εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες και την εκλογή ενός αριθμού βουλευτών με λίστα στις «μείζονες περιφέρειες» και των υπολοίπων στις «πιο μικρές εκλογικές περιφέρειες».

Πιο σαφής ήταν η Ντ. Μπακογιάννη που τότε πρότεινε το ένα τρίτο των βουλευτών να εκλέγεται με λίστα σε επίπεδο περιφέρειας και τα δύο τρίτα των βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες. Την πρότασή της αυτή επανέφερε χτες μιλώντας στο «Φλας». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρότασή της κινείται στη γραμμή του γερμανικού εκλογικού νόμου και με βάση αυτόν οι μισοί βουλευτές θα εκλέγονται στην περιφέρεια και οι άλλοι μισοί στις μονοεδρικές. Χρειάζεται όμως πρόσθεσε μελέτη κομπιούτερ για να δούμε πώς θα βγαίνουν οι πλειοψηφίες. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ είπε ότι δε θα συζητηθούν καταστατικές αλλαγές, αλλά θα γίνει μια συζήτηση για το πολιτικό στίγμα και την ουσία της πολιτικής της ΝΔ στο νέο σκηνικό.

Από την πλευρά του ο Γ. Βουλγαράκης είπε (στον «Πλάνετ») ότι «ο αριθμός των 120 βουλευτών και πάνω είναι μαγικός. Είναι απαραίτητος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι αυτάρκης σε μια πρόταση μορφής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ