Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Επί θύραις» το πακέτο των αντιδραστικών αλλαγών

Η κυβέρνηση επιδιώκει να τις επιβάλει με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ

Με τη συναίνεση της ΑΔΕΔΥ επιδιώκει η κυβέρνηση να επιβάλει το νέο πακέτο των νεοφιλελεύθερων και αντιυπαλληλικών μέτρων στη δημόσια διοίκηση, που παρουσίασε με την ομιλία της κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση θα περιλάβει τις περισσότερες από τις αντιδραστικές «τομές» που προωθεί στο πλαίσιο του νεοσύστατου και ψευδεπίγραφου θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η διαδικασία αυτή, όπως είπε χτες (στον «Φλας») η Β. Παπανδρέου θα ξεκινήσει άμεσα και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, δίνει προτεραιότητα σε τρία βασικά θέματα. Πρώτον, τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, η οποία θα ανατρέψει το μισθολόγιο που ισχύει μέχρι σήμερα, αφού το βάρος θα δοθεί όχι στα χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά στην αποδοτικότητα. Τα κριτήρια μέτρησης αυτής της αποδοτικότητας, αλλιώς δείκτες αποτελεσματικότητας, επεξεργάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ήδη έχουν καθοριστεί περίπου 700- και η κυβέρνηση θα επιλέξει ορισμένα από αυτά, καθώς και τις υπηρεσίες όπου θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους, που όμως θα γενικευτεί. Παράλληλα θα καθιερωθεί παράλληλα η «εθελούσια έξοδος» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ξεκινώντας από τις υπηρεσίες που βρίσκονται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων.

Γενικότερα, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η Β. Παπανδρέου, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη στελέχωση του δημοσίου με εξειδικευμένο προσωπικό, αρχικά με υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά στη συνέχεια θα καθιερωθεί ως υποχρεωτική προϋπόθεση για την πρόσληψη η φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Δεύτερον, αντικείμενο «διαλόγου» θα αποτελέσει το καυτό θέμα της απογευματινής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, ξεκινώντας από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της όσον αφορά το ωράριο των εργαζομένων (συνεχές ή «σπαστό»), γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για κατάργηση του 8ωρου. Τρίτον, θα γίνει ασφυκτικότερος ο έλεγχος και η χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από δεκάδες διαδικασίες που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές, αλλά και την εφαρμογή του εκτρωματικού υπαλληλικού κώδικα. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται σειρά νέων μέτρων, όπως η καθιέρωση καθηκοντολογίου (γενικό και ανά υπουργείο), η επέκταση των Ομάδων Διοίκησης Εργου, η διαρκής αξιολόγηση και η καθιέρωση δεικτών αποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΕ, η ίδρυση σώματος αξιολογητών της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ειδικών επιτροπών αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο.

Ακόμα αναβαθμίζεται και αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες το Σώμα Επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ενισχύεται και με ειδικό εισαγγελέα. Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου, θα λειτουργήσει το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο δημόσιας διοίκησης. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει την εικόνα ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν απαίτηση της «κοινής γνώμης», χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τόσο διάφορα γκάλοπ, όσο και το νέο εργαλείο πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, το Εθνικό Συμβούλιο Στρατηγικής για τη Δημόσια Διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ