Καρπούζι
Για κάθε κιλό καθαρισμένης φλούδας καρπουζιού θα χρειαστούμε 1 κιλό ζάχαρη.
Αφού αγοράσουμε ένα καρπούζι και καταναλώσουμε το εσωτερικό του, τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια τη φλούδα (σε μέγεθος και σχήμα της αρεσκείας μας), το καθαρίζουμε μ' ένα μαχαίρι από την εξωτερική του φλούδα (πράσινο μέρος). Το ξεπλένουμε και το βάζουμε για μια ώρα στο ασβεστόνερο. Υστερα ξανά καλό ξέπλυμα και βράσιμο με τρία ποτήρια νερό. Οταν μαλακώσει λίγο προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τ' αφήνουμε να βράσει ώσπου να «δέσει» το σιρόπι.
Καρυδάκι
Θα χρειαστούμε για κάθε κιλό μικρού πράσινου καρυδιού ενάμισι κιλό ζάχαρη.
Τρυπάμε το καρυδάκι σε 2 σημεία με ένα καλαμάκι για σουβλάκια. Τα βράζουμε (μια βράση) και τα ξεπλένουμε. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν. Προσέχουμε τις βράσεις, δηλαδή στο τέλος το καρυδάκι να «κρατιέται». Τέλος, βάζουμε το καρυδάκι σε μισό κιλό νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη, λίγη κανέλα σε φλούδα και γαρίφαλο «δόντια» μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Φλούδα νεράτζι
Θα χρειαστούμε για κάθε κιλό φλούδα 2 κιλά ζάχαρη. Εφοδιαζόμαστε νεράτζια κίτρινα (ώριμα). Τα ξύνουμε να φύγει το εξωτερικό μέρος με τον πιο ψιλό τρίφτη τυριού. Αφαιρούμε τη φλούδα (στα τρία κομμάτια κάθε νεράτζι). Υστερα τα στρίβουμε και τα στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση, τους αλλάζουμε το νερό, την άλλη μέρα τα ξαναβράζουμε, τα ξαναξεπλένουμε και κάνουμε το ίδιο την τρίτη ημέρα. Τέλος σ' ένα κιλό νερό βάζουμε τη φλούδα και τη ζάχαρη και βράζουμε έως να δέσει το σιρόπι.