Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ποιητικά

Οι φίλοι της στήλης γνωρίζουν ότι σπάνια ασχολείται με την ποίηση. Κι αυτό δε συμβαίνει επειδή δεν της αρέσει, αλλά είναι η «φύση» της πεζή και καθημερινή, δηλαδή κυριακάτικη... Ομως σήμερα, τέτοια μέρα που είναι, θα κάνουμε μια «ποιητική» εξαίρεση και θα διαβάσουμε αποσπάσματα από τέσσερις διαφορετικούς ποιητές. Θα αρχίζουμε με τους «Δείκτες» του Παναγιώτη Καραβασίλη, εκδόσεις «Zai-TeK».

«Βογκάει το Αιγαίο απ' τα κύματα του αρχαίου θυμού. Παγώνουν τα πρόσωπα σαν τα νούφαρα/ και το αίμα των αγγέλων βουβό από το κλάμα των εφήβων./ Οι καπετάνιοι είναι λαβωμένοι από την εισροή των υδάτων. Σε κρυφά ύφαλα το πρόσω ολοταχώς είναι χαμένο».

Και θα συνεχίσουμε με τη «Γραφή της θύμησης» της Αικατερίνης Κοντομιχάλου:

«Στην αφρισμένη θάλασσα/ το τρεχαντήρι τρέχει./ Ζητεί λιμάνι να σταθεί/ γιατί πια δεν αντέχει/ αφού εκείνη προσπαθεί/ να το καταποντίσει/ και τα γλυκά του όνειρα/ στον πάτο να τ' αφήσει».

Ο Θανάσης Χατζόπουλος στην ποιητική του συλλογή «Στον ήλιο μοίρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», στο ποίημά του το «Μάτι του νερού», γράφει:

«Κάτι που ξύνει από βαθιά/ Ωριμο από ερημιά και έτοιμο από έρωτα/ Να βγει, να κατοικήσει στον αέρα/ Μέσα στον άνθρωπο να βρει/ Σκηνή καταφυγίου η ημέρα».

Τελειώνουμε με τη Στέλλα Καρυτινού στην παιδική ποιητική της ανθολογία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ERGO, στο ποίημα που τιτλοφορεί «Αδελφέ μου», γράφει:

«Ξέρω ένα κύμα/ έχει ένα χρώμα/ σαν τη ματιά σου. Ξέρω ένα γέλιο/ έχει μια χάρη/ από την καρδιά σου./ Ξέρω ένα βήμα/ με παραστέκει μέσ' τη ζωή μου/ Εχω μια αγάπη/ βαθεία κι ωραία/ μέσ' την ψυχή μου».




Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ