Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ «Ρ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ποιον υπηρετεί το σημερινό Ολυμπιακό ιδεώδες;

Ολα τα φώτα έχουν πέσει από προχτές το βράδυ στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας, στο Μαρούσι. Την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έχουν διαδεχτεί οι προσπάθειες των αθλητών όλου του Κόσμου. Μέχρι τις 29 Αυγούστου, η Αθήνα θα φιλοξενεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

«Οι Αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους»... Το επίσημο μότο της διοργάνωσης δεν μπορεί να κρύψει ότι η επιστροφή τους γίνεται με τη συνοδεία των πολυεθνικών - χορηγών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στις εταιρίες που πλέον ανήκει το Ολυμπιακό ιδεώδες. Και που αυτό έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εμπορικό πανηγύρι σε βάρος του ίδιου του αθλητισμού. Προσανατολισμένο απόλυτα στο πώς θα αποφέρει περισσότερα κέρδη, εκμεταλλευόμενο κάθε αθλητή. Ενα «ιδεώδες» που δε διστάζει να στύβει κάθε αθλητική προσπάθεια, στο βωμό του ρεκόρ που εξουθενώνει, αλλοιώνει την προσπάθεια και τελικά σκοτώνει...

Το ιερατείο της ΔΟΕ έφερε τους Αγώνες στην πατρίδα τους, για να τους προσδώσει την υπεραξία που χάθηκε από τα σκάνδαλα χρηματισμού και να αναβαπτίσει την επιχειρηματική τους υπόσταση. Και σε αυτές τις συνθήκες οι κορόνες περί «αρχαίου αθάνατου πνεύματος» είναι το καλύτερο διαφημιστικό τρικάκι.

Σε αυτούς τους Αγώνες - όπως και σε προηγούμενες διοργανώσεις - δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι αθλητές, ως πρωταγωνιστές, που θα προσπαθήσουν για τη νίκη, εκφράζουν αντικειμενικά αυτό που ο άνθρωπος επιδιώκει με τους αγώνες του. Να έχει συνεχώς καινούριες κατακτήσεις για να βελτιώνεται, βελτιώνοντας τη ζωή του. Και στο κοινωνικό πεδίο και στο πολιτικό και στο αθλητικό, παντού. Γι' αυτό και τους χειροκροτούμε, είμαστε ολόψυχα μαζί τους στην τεράστια αγωνιστική τους προσπάθεια. Και συμπαραστεκόμαστε ένθερμα στις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Οι διοργανωτές, οι εκμεταλλευτές των αγώνων, των αθλητών, οι πολυεθνικές. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει απέναντί τους. Στην πάλη για έναν αθλητισμό που θα είναι δικαίωμα για όλους. Για έναν αθλητισμό που θα αποτελεί αυτονόητο αγαθό για κάθε νέο, μακριά από χορηγικά προγράμματα και διαφημιστικά πακέτα, στα πλαίσια της πάλης για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Γιατί πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο συναγωνισμός για τη συλλογική πρόοδο, η ευγενής άμιλλα και η ανιδιοτέλεια, αξίες και ιδανικά των λαών που το κεφάλαιο ουδέποτε υπηρέτησε, γιατί είναι ξένα προς αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στην αποπομπή της πάλης(2013-09-07 00:00:00.0)
Μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση του ντόπινγκ(2004-09-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-08-13 00:00:00.0)
Οι Κουβανοί αθλητές υποσχέθηκαν νίκες(2004-08-13 00:00:00.0)
ΧΟΡΗΓΟΙ και ΝΤΟΠΙΝΓΚ δεν είναι αθλητισμός!(2004-08-10 00:00:00.0)
Υποχρεωτικός ...εθελοντισμός!(2003-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ