Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Τα απαγορευμένα των αγώνων...

Θεατές - όμηροι των υπερβολικών μέτρων ασφαλείας, αλλά και της αλυσίδας που θέλει τους σημερινούς αγώνες να είναι συνυφασμένοι με την εμπορευματοποίηση και τις ορέξεις των χορηγών θα είναι όσοι προμηθεύτηκαν ή θα προμηθευτούν εισιτήρια, για να παρακολουθήσουν κάποιο ολυμπιακό άθλημα ή τις τελετές έναρξης που έγινε προχθές Παρασκευή και λήξης.

Γιατί μπορεί οι αρμόδιοι να διατυμπανίζουν συνέχεια για το «αρχαίο πνεύμα» που παραμένει αθάνατο, αλλά τα συμφέροντα είναι πολλά και πρέπει να προστατευτούν. Και βέβαια όσοι βρεθούν σε ολυμπιακή εγκατάσταση θα πρέπει να να φάνε, να πιουν ή ακόμα και να ντυθούν μόνο στα πλαίσια που προστάζουν οι μεγάλες εταιρίες χορηγοί των αγώνων. Καλές λοιπόν οι αναφορές στα Ολυμπιακά ιδεώδη, αλλά αυτό μόνο δε φαίνεται να φτάνει....

Οι θεατές θα πρέπει να γευματίσουν από συγκεκριμένη φίρμα «φαστ φουντ», (μόνο Μακ Ντόναλτς) να πιουν συγκεκριμένο αναψυκτικό, (μόνο Κόκα Κόλα), να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένο φιλμ για φωτογραφίες, (μόνο Κόντακ), δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αγώνες αν φορούν φανέλα με οποιαδήποτε φίρμα εκτός απο Αντίντας που επιτρέπεται, ούτε καπέλο με φίρμα εταιρίας που δεν είναι χορηγός, ή να φέρουν τσάντα με ανάλογη φίρμα κτλ. ώστε να λειτουργήσουν όλα τέλεια στο ραντεβού του «αθλητισμού», όπως λένε πολλοί, ή των «χορηγών» όπως επισημαίνουμε εμείς. Ακόμα και απαγόρευση για το νερό (!!!) ισχύει αν αυτό αγοραστεί εκτός Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τους όρους που θέτει η ΔΟΕ, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή, κάνουν το εισιτήριο ενός αγώνα να μοιάζει περισσότερο με οδηγίες «καλής και επιτρεπόμενης», όπως αυτή ορίζεται από τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας, αλλά παράλληλα προστατεύει και τα συμφέροντα των χορηγών.

«Ενοχλητική συμπεριφορά και ντύσιμο»

Εκείνο που κεντρίζει το ενδιαφέρον, όταν διαβάζει κανείς τους όρους που υπάρχουν για τους κατόχους εισιτηρίων είναι ένα σημείο στην οδηγία που αναφέρεται στις απαγορεύσεις. (Κωδικός οδηγίας 5). Εκεί, λοιπόν, πέρα από μια λίστα με απαγορεύσεις γίνεται λόγος για απαγόρευση της εισόδου σε άτομα που «υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να προβούν σε κάποια από τις ανωτέρω ενέργειες». Και βέβαια καλό είναι να μας πουν οι αρμόδιοι ποιες είναι αυτές οι ενδείξεις ή ποιοι θα τις καθορίσουν. Το ίδιο ερώτημα προκύπτει και από την επισήμανση σε άλλο σημείο της ίδιας οδηγίας για «ενοχλητική συμπεριφορά». Στην οδηγία γίνεται ακόμα λόγος και για τη συμπεριφορά των θεατών ως προς τους χορηγούς των αγώνων. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο που αναφέρει ότι οι θεατές δεν μπορούν να φορούν μπλούζες ή καπέλα ή σήματα εταιριών ανταγωνιστικές προς τους χορηγούς των αγώνων.

Αναλυτικά, οι συγκεκριμένες οδηγίες έχουν ως εξής:

«Δεν επιτρέπεται να εισαχθούν στις εγκαταστάσεις όπλα, βεγγαλικά, αμπούλες, καπνογόνα, έστω και αν νομίμως κατέχονται, καροτσάκια (παιδικά αμαξίδια), υαλικά, μπουκάλια, παγούρια, θερμός, κουτιά αναψυκτικών, ψυγειάκια, παγοκύστεις, τρόφιμα, αλκοολούχα ή μη ποτά, νερό, (εκτός εάν τα τρόφιμα, ποτά και νερό είναι απαραίτητα για λόγους υγείας), μεγάλος αριθμός κερμάτων, μαχαίρια, αναπτήρες, εκρηκτικά, παράνομες ουσίες, δακρυγόνα, αιχμηρά αντικείμενα, κοντάρια, μουσικά όργανα, κόρνες, πανό (μεγαλύτερα από περίπου 2Χ1 μέτρα), όπου θα πρέπει να απαγορεύεται η ανάρτησή τους σε μεταλλικά, ξύλινα, πλαστικά κοντάρια ή πλαίσια, σημαίες μη συμμετεχουσών χωρών, ζώα (εκτός από ζώα που συνοδεύουν επισήμως άτομα με αναπηρία), σήματα, μπάλες, ρακέτες, είδη όπως μπλουζάκια, καπέλα, τσάντες με ευκρινή εμπορικά σήματα εταιριών ανταγωνιστικών των χορηγών, φρίσμπι, ποδήλατα, μοτοποδήλατα, σκέιτμπορντ, άλλα σκέιτ και πέδιλα, μεγάλα αντικείμενα (τσάντες, βαλίτσες, ομπρέλες, αναδιπλούμενα καθίσματα ή σκαμνάκια) με εξαίρεση τα αγωνίσματα σε υπαίθριους χώρους όπως ο μαραθώνιος, τρίαθλο, βάδην, υλικό οιασδήποτε μορφής με οποιοδήποτε περιεχόμενο ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα που η ΟΕΟΑ δύναται να χαρακτηρίσει επικίνδυνα ή ακατάλληλα».

(5.2) «Δεν επιτρέπονται στις Εγκαταστάσεις οι εξής ενέργειες: Κάπνισμα, στοιχήματα, κινητά τηλέφωνα, προγνωστικά ή αναμεταδόσεις μέσω κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών, χρήση φλας φωτογραφικών μηχανών ή άλλων συσκευών φωτισμού (λέιζερ), χρήση μηχανημάτων εγγραφής ή μαγνητοσκόπησης που δεν αποσκοπεί σε ιδιωτική χρήση, διανομή ή προώθηση οιασδήποτε μορφής υλικού με οποιοδήποτε περιεχόμενο, ηλεκτρονικός εξοπλισμός Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών πλην αυτών των δικαιωμάτων αναμετάδοσης που τους έχουν παραχωρηθεί, διαδηλώσεις, καταχρηστικό μάρκετινγκ, προβολή πινακίδων και σημάτων (μη εγκεκριμένων) με διαφημιστικούς σκοπούς και οιοδήποτε περιεχόμενο, ανέγερση σημαιών συμμετεχουσών χωρών μεγαλύτερες από περίπου 2Χ1 μέτρα, ανέγερση σημαιών μη συμμετεχουσών χωρών, ρίψη αντικειμένων, πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, απομιμήσεις των επισήμων προϊόντων ΑΘΗΝΑ 2004, χρήση ή διανομή ειδών ένδυσης και οιουδήποτε ή οιασδήποτε μορφής υλικού ή με σκοπό τη διαφήμιση, προβολή, προσπορισμό χρημάτων ή άλλου κέρδους με μη επιτρεπτό τρόπο (για παράδειγμα παίζοντας μουσική ή τραγουδώντας σε υπαίθριο χώρο, μέσω συλλογής χρημάτων για φιλανθρωπίες, μέσω της πώλησης εισιτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων για τους Αγώνες), είσοδος σε απαγορευμένες περιοχές, συντονισμένες ομαδικές προσπάθειες προβολής ή διαφήμισης, πολιτικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, πώληση αγαθών από μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή σημεία, μη εξουσιοδοτημένη πώληση εισιτηρίων, λήψη φωτογραφιών με φλας, επικίνδυνη άσεμνη ή ενοχλητική συμπεριφορά, διανομή μη εγκεκριμένων εκδόσεων, φυλλαδίων, ανάμειξη σε ενέργειες που μπορεί να εμποδίζουν τους υπόλοιπους θεατές να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις ή ανάμειξη σε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες η ΟΕΟΑ δύναται να χαρακτηρίσει επικίνδυνες ή ακατάλληλες».

(5.4) « Η ΟΕΟΑ έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει την είσοδο στις Εγκαταστάσεις ή να αποβάλει θεατές από αυτές σε περίπτωση που οι θεατές: α. δεν τηρούν τους παρόντες περιορισμούς - απαγορεύσεις, β. αρνούνται το σωματικό έλεγχο και τον έλεγχο αποσκευών του άρθρου 5.3. ανωτέρω, γ. αναμειγνύονται στην ψυχαγωγία, την άνεση ή την ασφάλεια άλλων ατόμων στις εγκαταστάσεις, δ. φέρουν εισιτήριο που έχει χαθεί, κλαπεί, παραχαραχτεί, καταστραφεί ή καταστεί μη αναγνώσιμο, έχουν προμηθευτεί το εισιτήριό τους από μη εξουσιοδοτημένο φορέα, στ. επιχειρούν να παρεμποδίζουν τους Αγώνες ή διαταράσσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο τη διεξαγωγή τους, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να προβούν σε κάποια από τις ανωτέρω ενέργειες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ