Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ποιο το τέλος της υπόθεσης Κεντέρη - Θάνου;

Δεν είναι σίγουρο αν θα αποκαλυφθεί ποτέ η πραγματική αλήθεια των γεγονότων που αντικειμενικά προκάλεσαν πολλά ερωτήματα και απορίες σχετικά με τους Ελληνες πρωταθλητές των δρόμων ταχύτητας Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου και την αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ για θέματα ντόπινγκ.

Χτες, με απόφασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) έριξε το «μπαλάκι» στη ΔΟΕ όσον αφορά στην τελική απόφαση για την τιμωρία των Ελλήνων πρωταθλητών, οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη δεν παρουσιάστηκαν για έλεγχο αντιντόμπινγκ. Η ΕΕ της ΕΟΕ έθεσε εκτός Ολυμπιακής ομάδας τους δύο αθλητές, ενώ από τις δηλώσεις του προέδρου της, Λ. Νικολάου, ο οποίος ήταν ο μόνος που μειοψήφησε στη σχετική απόφαση, φαίνεται ότι ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» και αποκαλύπτεται ο πόλεμος συμφερόντων που διεξάγεται στα παρασκήνια.

Η απόφαση της ΕΟΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι δύο αθλητές αποπέμπονται προσωρινά από την Ολυμπιακή ομάδα, μέχρις ότου απολογηθούν στην αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ», κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο, Δευτέρα, το πρωί. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Λ. Νικολάου, αποκάλυψε ότι από τα έξι μέλη της επιτροπής ο ίδιος ήταν ο μόνος που μειοψήφησε, καθώς ήταν υπέρ της οριστικής αποπομπής των δύο αθλητών και του προπονητή τους από την Ολυμπιακή ομάδα. Από τη συνεδρίασή της απουσίασε το μέλος της Ν. Φιλάρετος.

Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια καθώς ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στις τάξεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης καθώς τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής βρέθηκαν χωρισμένα όσον αφορά στο θέμα αν πρέπει να «κόψουν» τους δύο αθλητές. Το όλο θέμα φαίνεται να είναι και ένα παιχνίδι συμφερόντων αφού έντονη ήταν η φημολογία ότι μέλη της ΕΟΕ δέχτηκαν πιέσεις από συναδέλφους τους άλλων ξένων αποστολών για να τιμωρηθούν οι δύο αθλητές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, ορισμένοι έχουν απειλήσει και με αποχώρηση από την Ολυμπιάδα. Το γενικότερο κομφούζιο που επικράτησε σχετικά με την υπόθεση φανερώνει πλήρως την πραγματική εικόνα του αθλητισμού στις μέρες μας, όπου τα παιχνίδια συμφερόντων με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος αποτελούν τον πρώτιστο στόχο.

Το «παρών» στα γραφεία της ΕΟΕ έδωσαν ο προπονητής των Κεντέρη - Θάνου, Χρ. Τζέκος, με το δικηγόρο του, ο οποίος, κατά πληροφορίες, έριξε ευθύνες στους εκπροσώπους της ΕΟΕ όσον αφορά στην ενημέρωση των αθλητών για την ώρα που θα γινόταν το αντιντόμπινγκ κοντρόλ. Παρών ήταν και ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Γ. Παπαδογιαννάκης, ο οποίος κατά την έξοδό του δήλωσε ότι διευκρίνισε στην ΕΕ της ΕΟΕ το τι συνέβη την Πέμπτη το απόγευμα από τη στιγμή που οι δύο πρωταθλητές ήρθαν στη χώρα μας και μετέβησαν στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι την Πέμπτη το βράδυ έψαξε να βρει τους δύο αθλητές χωρίς, όμως, επιτυχία. Παράλληλα, επισήμανε ότι κατέθεσε τις προτάσεις του προς τα μέλη της Επιτροπής χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιες είναι αυτές και παρέπεμψε στην επίσημη απόφαση. Λίγο αργότερα αποχώρησε, φανερά εκνευρισμένος, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Β. Σεβαστής, ενδεικτικό των οξύτατων αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών συμφερόντων.


ΣΕΛ.  6

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ