Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Στον «αέρα» το πρόγραμμα για τους απολυμένους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το συνταξιοδοτικό των ανέργων της «Σόφτεξ»

Περίπου 2.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν την πενταετία 1997 - 2003, από τη ΣΟΦΤΕΞ, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησής της. Τρεις παραγωγικές μονάδες έκλεισαν, καθώς και 22 παραρτήματα σε αντίστοιχες επαρχιακές πόλεις. Η τελευταία μαζική έξοδος στην ανεργία έγινε το 2003, όπου περίπου 500 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους. Το θέμα έφεραν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης και Λιάνα Κανέλλη.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το Γενάρη του 2004 ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή το άρθρο 47 του Ν. 3220/04, που προβλέπει, για τη διευκόλυνση των ανέργων της ΣΟΦΤΕΞ, τη δημιουργία «ειδικού τοπικού προγράμματος...».

Αν δεν υλοποιηθεί, άμεσα, ο νόμος, οι άνεργοι από τη ΣΟΦΤΕΞ κινδυνεύουν από την αλλαγή των προϋποθέσεων συνταξιοδότησής τους. «Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, όσοι είχανε προσληφθεί πριν από την 31η Αυγούστου 1992 υπάγονται στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών και κινδυνεύουν να βγουν σε σύνταξη 5 ή και 10 χρόνια αργότερα, αφού δε βρίσκουν δουλιά και, φυσικά, δουλιά με βαριά και ανθυγιεινά που είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν. Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, όμως μπορεί να δώσει μια μικρή ανάσα στους απολυμένους της ΣΟΦΤΕΞ».

Το Σωματείο της ΣΟΦΤΕΞ και η Επιτροπή Απολυμένων ζητάνε να υλοποιηθεί το άρθρο 47 του Ν. 3220. Οι άνεργοι που θα καλύψει σήμερα δεν ξεπερνούν τους 280 με μια πιθανή μικρή απόκλιση. Το κόστος δε που θα υπάρξει για τα 5 χρόνια είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σ' αυτά τα ποσά έχει υπολογιστεί το ένσημο συν 750 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο, όπως έγινε και στη Δράμα. Αίτημα των εργαζομένων είναι στο πρόγραμμα να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι άσχετα από ηλικίες. Επίσης ζητάνε να απασχοληθούν όπως έγινε και στη Δράμα.

Οι βουλευτές, απευθυνόμενοι στους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, ρωτούν: «Εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του άρθρου 47 του Ν. 3220/04, ικανοποιώντας τα αιτήματα του σωματείου και των απολυμένων της ΣΟΦΤΕΞ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ