Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Καθολική επιτυχία της απεργίας

Από την απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης
Από την απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 48ωρη απεργία στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα portals, τα πρακτορεία διανομής, το ΑΠΕ, την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, που είχαν κηρύξει οι συνεργαζόμενες Ενώσεις με τη Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή. Σε αυτή θυμίζουμε ότι συμμετέχουν οι: Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ), Ενωση Τεχνικών Ημερήσιου Περιοδικού Τύπου Αθηνών (ΕΤΗΠΤΑ), Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και οι Ενώσεις Εφημεριδοπωλών Αθήνας και Πειραιά.

Καμιά εφημερίδα και περιοδικό δεν κυκλοφόρησε, ενώ τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές δε μεταδόθηκαν, καθώς η συμμετοχή στην απεργία όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ ήταν καθολική. Δυναμική και μαζική ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων την Παρασκευή το απόγευμα στο χώρο της Ενωσης Συντακτών, που ήταν το κέντρο της κινητοποίησης και στη συνέχεια περιφρούρησαν δυναμικά την απεργία.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διεκδικούν την άμεση υπογραφή των ΣΣΕ για το 2004, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, θεσμικά αιτήματα και μέτρα κατά της ανεργίας. Από την πλευρά της η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΙΗΕΑ) διατηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων «εξωπραγματικά», την ίδια στιγμή που είναι γνωστά τα μεγάλα υπερκέρδη που έχουν οι επιχειρήσεις τους.

Θλιβερή εξαίρεση στην απεργιακή κινητοποίηση αποτέλεσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΣΚΑΪ», που ο ιδιοκτήτης του σταθμού Γ. Αλαφούζος μαζί με τους διευθυντές προσπάθησαν να υπονομεύσουν την απεργία, παρά την καθολική συμμετοχή από το δημοσιογραφικό και διοικητικό προσωπικό του σταθμού που δεν εργάστηκε. Το παραπάνω γεγονός κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της την Παρασκευή και με επιστολή της στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στην οποία υπογραμμίζει: «Ο ραδιοφωνικός σταθμός "ΣΚΑΪ" χρησιμοποίησε το δημόσιο αγαθό της ραδιοφωνικής συχνότητας για ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο και κατασυκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος και της συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΕΣΗΕΑ. Αντί για την "αντικειμενική ενημέρωση" και "την παραγωγή πολιτισμού" επιδόθηκε σε ένα μονόλογο βαρύτατων προσωπικών χαρακτηρισμών κατά του προέδρου και των μελών του ΔΣ».

Συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά

Χτες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της, η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή, αφού χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες, αποφάσισε να προσέλθει στη συνάντηση που έχουν ζητήσει οι εκδότες μέσα στη βδομάδα με κοινή αντιπροσωπεία ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ. Ανακοινώνει δε ότι «θα ανταποκριθεί στη δημόσια πρόσκληση της εργοδοτικής πλευράς για συνέχιση του διαλόγου, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της» και δηλώνει ότι «θα περιφρουρήσει με όλα τα μέσα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα από όποιον κι αν απειλούνται».

Η Διασωματειακή Επιτροπή, εκτιμώντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων, επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανέναν να αμφισβητήσει το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς Συμβάσεις. Είτε αυτή η αμφισβήτηση εκφράζεται με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, είτε με ατομικές "προσφορές" που αλλοιώνουν το συλλογικό δικαίωμα καθορισμού από τα Σωματεία - και όχι τους εργοδότες - των συνθηκών αμοιβής και εργασίας».

Με αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση να διαφυλάξουν τη συντονισμένη και κοινή δράση τους, υπερασπιζόμενοι αποφασιστικά τα δίκαια αιτήματά τους, έχοντας στο πλευρό τους όλους τους εργαζόμενους για το δημοκρατικό δικαίωμα της ενημέρωσης. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με χτεσινή ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας δηλώνει την έμπρακτη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων των ΜΜΕ, για υπογραφή ΣΣΕ με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ