Σάββατο 29 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Π. Παπακυριακόπουλος

Π. Παπακυριακόπουλος
Π. Παπακυριακόπουλος
Ο Πάνος Παπακυριακόπουλος, σημαντικό μέλος της ελληνικής κινηματογραφικής οικογένειας, δεν υπάρχει πια. «Εφυγε» από τη ζωή μετά από σύντομη μάχη με το θάνατο, σε ηλικία 68 χρόνων. Η κηδεία του γίνεται σήμερα (Σάββατο), στις 11.30 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο.

Υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές παρουσίες του ελληνικού κινηματογράφου, τον οποίο αγάπησε με πάθος και τον υπηρέτησε με διαφορετικούς τρόπους. Ηταν σκηνοθέτης, μοντέρ, δάσκαλος (πολλοί νέοι μοντέρ τον θεωρούν δάσκαλό τους) και δραστήριος συνδικαλιστής. Ως μοντέρ εργάστηκε σε πολλές ταινίες γνωστών σκηνοθετών (Κούνδουρου, Μανθούλη, Παπατάκη, Κουτσομύτη κ.ά.), ενώ ο ίδιος υπήρξε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Αντίστροφη μέτρηση» (1984), με τον Γιάννη Βόγλη και την Κίττυ Αρσένη.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Π. Παπακυριακόπουλος σπούδασε νομικά και εντάχθηκε από νωρίς στο αριστερό κίνημα. Η επαφή του με τον κινηματογράφο άρχισε από τη Σχολή Σταυράκου. Εκείνη την περίοδο γύρισε και την ταινία μικρού μήκους «Σαββατόβραδο». Ακολούθησαν σπουδές στο εξωτερικό: Οικονομικά στη Φραγκφούρτη και μετεκπαίδευση στο μοντάζ στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του Ηλία Καζάν και του Πίτερ Γέιτς και με την επιστροφή του στην Ελλάδα ως μοντέρ σε πολλές ταινίες γνωστών σκηνοθετών. Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ για πολλά χρόνια διατέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημιουργών του Οπτικοακουστικού, δίνοντας μάχες υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και της εξαίρεσης του οπτικοακουστικού τομέα από τις Διεθνείς Συμφωνίες Εμπορίου. Δραστηριοποιήθηκε επίσης σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, στήριξης του ελληνικού σινεμά και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Καλαμάτα, συμβάλλοντας στην οργάνωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ