Σάββατο 29 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενδιαφέρονται, αλλά... .

Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιγράφουμε σχόλιο από την εφημερίδα «Τρικαλινά Νέα»: «Αν εμφανιζόταν ένας απολύτως άσχετος στα Τρίκαλα και του έλεγε κάποιος πως σε λιγότερο από δυόμισι βδομάδες έχουμε εκλογές, θα έβγαζε το συμπέρασμα πως σ' αυτές υπάρχει μόνο μια παράταξη υποψήφια. Το ΚΚΕ. Είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει φέρει ήδη την αρχηγό του, έχει προγραμματίσει πότε και με ποιους θα γίνει η προεκλογική κεντρική ομιλία και εσχάτως άνοιξε και το εκλογικό του κέντρο, στην οδό Ιακωβάκη, ακριβώς απέναντι από τη γέφυρα του ΚΤΕΛ»...

Πράγματι, όχι μόνο στα Τρίκαλα, αλλά σ' όλη τη χώρα αν κοιτάξει κανείς, θα δει ότι μόνο το ΚΚΕ συμπεριφέρεται και ενεργεί όπως αρμόζει σε μια προεκλογική περίοδο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι τα άλλα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές και τα αποτελέσματά τους. Απλώς κάνουν πως δεν ενδιαφέρονται, ώστε να μην έρθουν στο προσκήνιο τα σχετικά ζητήματα και να υποβαθμιστεί το περιεχόμενο των εκλογών, με στόχο την κατά το δυνατόν μικρότερη υποχώρηση των δυνάμεών τους, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές...

Ο καθείς εφ' ω ετάχθη...

Τις δημοσιογραφικές ικανότητες του Β. Σκουρή τις γνωρίζουμε. Αλλωστε, στο «σχολειό» της εφημερίδας μας έχει μάθει παλιότερα την αλφαβήτα της δουλιάς. Επομένως, τα όσα γελοία και ανυπόστατα γράφει στη χτεσινή «Ημερησία», περί σύμπλευσης ΝΔ - ΚΚΕ, «σχέση... έρωτα και μίσους» κλπ., κλπ., δεν οφείλονται, ούτε σε απειρία, ούτε σε έλλειψη ικανοτήτων. Αποτελούν συνειδητή, ωμή και κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, φτηνή απόπειρα συκοφάντησης της πολιτικής και πρακτικής του ΚΚΕ.

Δε γνωρίζουμε, γιατί το έκανε. Ούτε μας ενδιαφέρει. Σημειώνουμε μόνον κάτι, που πάντα λεγόταν και λέγεται στο «σχολειό» του «Ριζοσπάστη», αλλά το... ξεχνούν όσοι παίρνουν την κατηφόρα: Οι όποιες δημοσιογραφικές ικανότητες είναι ένα μεγάλο μηδενικό, όταν, όχι μόνο δεν υπηρετούν την αλήθεια, αλλά μπαίνουν στην υπηρεσία του ψεύδους, της συκοφαντίας και της χειραγώγησης των συνειδήσεων. Ο καθείς εφ' ω ετάχθη, όμως...

Το πρώτιστο χρέος τους

Απ' τα ...ψηλά στα ...χαμηλά της δημοσιότητας, αλλά πάντα χωρίς την παραμικρή αποδεικτική ουσία, έχει περάσει η δίκη του ΕΛΑ. Ετσι, μετά τα διαβόητα ...στοιχεία των «αρχείων Στάζι» και την κατάθεση της Ειρ. Αθανασάκη έχουμε εδώ και μέρες τους «σωρηδόν» μάρτυρες.

Τις προάλλες εξετάστηκαν περισσότεροι από τριάντα σε μια μόνον ημέρα. Αριθμός πρωτοφανής, για δίκη όπου κρίνονται βαρύτατες κατηγορίες, όπως η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατικές πράξεις, απόπειρες ανθρωποκτονίας, κλπ., κλπ. Τούτο, όμως, έγινε δυνατό, επειδή οι μάρτυρες δεν είχαν τίποτε να πουν. Ορισμένοι, μάλιστα, εξέφρασαν και την απορία τους, για την κλήση τους στο δικαστήριο... Μια άλλη κατάθεση μάρτυρα, από τη... βιβλιοθήκη των σχετικών υλικών, διατείνονταν, ότι ο καταθέτων γνωρίζει πολλά και συγκεκριμένα για την «17Ν», τον ΕΛΑ, κλπ. Οταν, όμως, κατόπιν επιμονής των κατηγορουμένων, το δικαστήριο ζήτησε την προσέλευση του μάρτυρα, αποκαλύφθηκε ότι ο τελευταίος... κατοικεί στο ψυχιατρείο. Προχτές, είχαν κληθεί 119 μάρτυρες και παρουσιάστηκαν 34, ενώ 85 απουσίαζαν. Ανάλογα και τα σχόλια των δικαστικών λειτουργών. «Να έρθουν εδώ να πουν τι αυτοί οι μάρτυρες; Αφού απλώς περιγράφουν το περιστατικό και τίποτε άλλο», σημείωσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας. Και η πρόεδρος: «Αυτούς τους μάρτυρες έχουμε, τι να κάνουμε. Εμείς τα βρήκαμε έτοιμα. Αυτά τα στοιχεία έχουμε, με αυτά δικάζουμε. Δε φταίμε εμείς».

Πράγματι, έτσι είναι. Δικάζουν όμως, και το πρώτιστο χρέος τους είναι η υπεράσπιση των κατακτημένων με αγώνες και αίμα συλλογικών και ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η θεία από το... Αμέρικα

Μιλώντας στην εκπομπή του Παπαχελά, «Φάκελοι», μια Ελληνοαμερικανίδα δήλωσε πως νιώθει περήφανη που ο εγγονός της σκοτώθηκε στο Ιράκ, γιατί - όπως είπε - οι ΗΠΑ πολεμούν εκεί για το καλό του ιρακινού λαού και της ανθρωπότητας! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πιστεύει πως η Αμερική θα νικήσει τελικά και θα σώσει το Ιράκ, όπως παλιά έσωσε και την Ελλάδα!! Αν δεν πρόκειται για κάποια ιδιάζουσα περίπτωση και δεν ισχύει το «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι», θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η φιλοπόλεμη - φιλοϊμπεριαλιστική προπαγάνδα έχει κάνει καλά τη «δουλιά» της, μετατρέποντας πολλούς Αμερικανούς σε αφελείς, αν όχι και σε ανόητους. Κάποιος, λοιπόν, θα πρέπει να ενημερώσει τη θεία από το... Αμέρικα ότι ο εγγονός της, όπως και εκατοντάδες άλλοι νέοι Αμερικανοί χάνουν τη ζωή τους στο Ιράκ, όχι για κάποιον ιερό σκοπό, αλλά για να εξυπηρετήσουν τα τυχοδιωκτικά, ιμπεριαλιστικά σχέδια του Μπους και ΣΙΑ, όπως και τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών...

Απάντηση στην πρόκληση

«

Από κράτος που είναι παραγωγός Παιδείας, πρέπει να πάμε σε ένα κράτος που αγοράζει την Παιδεία από μια αγορά, όμως, την οποία πιστοποιεί, την οποία ελέγχει και που βάζει κάποιους κανόνες, ώστε να είναι υψηλού επιπέδου». Λόγια του Γιώργου Παπανδρέου στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, έκανε εκτενή αναφορά για την πολιτική που θα ακολουθήσει (ιδιωτικοποιήσεις, φοροαπαλλαγές, τόνωση της «επιχειρηματικότητας») προκειμένου οι κεφαλαιοκράτες να συνεχίσουν να απομυζούν τα λαϊκά στρώματα και να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Δε στάθηκε όμως ιδιαίτερα στον νευραλγικό τομέα της Παιδείας. Αλλωστε είναι δεδομένη η θέση της ΝΔ για ιδιωτικά πανεπιστήμια και γενικότερα τη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.

Το «κενό» ήρθε να καλύψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το όραμά του για την Παιδεία - εμπόρευμα. Παιδεία με το... κουπόνι, ή αγγλιστί όπως αρέσκεται, Παιδεία με «βάουτσερς». Πρόκειται για ένα μέτρο που προωθούν οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι και σημαίνει τις... σπουδές επί πιστώσει. Δηλαδή το κράτος θα δανείζει όσους θέλουν να σπουδάσουν και έχουν τις προϋποθέσεις που θα ορίζει το εκάστοτε σύστημα, με κουπόνια που θα αντιπροσωπεύουν το «κόστος» των σπουδών. Ετσι αντί να χρηματοδοτείται η δημόσια εκπαίδευση, ο ενδιαφερόμενος... πελάτης στην ουσία, θα καταβάλλει τα κουπόνια στο δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα με τη μορφή διδάκτρων, τα οποία θα αποπληρώνει κάποτε, ολόκληρα ή μέρος τους στο κράτος. Ετσι το κράτος απαλλάσσεται από τη χρηματοδότηση της Παιδείας, τα δημόσια πανεπιστήμια μετατρέπονται σε επιχειρήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πριμοδοτείται με δημόσιους πόρους και την πληρωμή των φοιτητών. Αυτό το όραμα της αγοραίας Παιδείας αναπτύσσεται σε πολλές καπιταλιστικές χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ όπου η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε πολλών ταχυτήτων πανεπιστήμια και πτυχία, ανάλογα με το ύψος των διδάκτρων και το... πορτοφόλι των πελατών.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητός ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τη... ρηξικέλευθη πρότασή του σημείωσε και το ζήτημα της αποκέντρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος και πρότεινε οι εκπαιδευτικές μονάδες (δηλαδή και οι χαμηλότερες βαθμίδες) να βρίσκονται «σε εταιρική σχέση με την τοπική βιομηχανία, με τους τοπικούς παράγοντες και να διαμορφώνεται το πρόγραμμα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, σύμφωνα με τις ανάγκες της βιομηχανίας της τοπικής οικονομίας...».

Δε νομίζουμε ότι χρειαζόταν να πει τίποτε άλλο για να γεμίσουν ικανοποίηση οι βιομήχανοι. Και βέβαια αυτοί ως αφεντικά έχουν κάθε λόγο να χαίρονται που έχουν τέτοιο πολιτικό προσωπικό και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο ερώτημα όμως, είναι άλλο. Τα λαϊκά στρώματα, οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου, η νεολαία, τι έχει να ωφεληθεί από αυτή την επίθεση της άκρατης εμπορευματοποίησης του δικαιώματος στη μόρφωση; Τίποτε απολύτως. Γι' αυτό είναι ανάγκη και αυτή η πρόκληση να μην μείνει αναπάντητη. Μαύρο λοιπόν στους εμπόρους της ζωής μας. Μαύρο σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και όλους τους ευρωυποτακτικούς, στην κάλπη της 13ης Ιούνη. «ΚΚΕ δαγκωτό», για το δικαίωμά μας στη ζωή.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα... διαλογικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ θέαμα, δε λέμε, αυτό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι «φοβούνται το διάλογο» και συγκεκριμένα τον τηλεοπτικό, αν και αρκετά συνηθισμένο. Τόσο, που κάνει κάθε λογικό άνθρωπο να απορεί πώς μπορεί να γίνεται τόσο περίπλοκο το θέμα μιας τηλεοπτικής ανταλλαγής απόψεων.

Το μπέρδεμα όμως υφίσταται όταν οι συγκεκριμένοι προτιμούν να σπαταλήσουν ολόκληρη την προεκλογική περίοδο συζητώντας το πώς θα συζητήσουν. Τους όρους, τις μορφές, τους τρόπους, τους χρόνους ή οτιδήποτε άλλο.

Ενα είναι πάντως βέβαιο: Δεν εξαρτούν ούτε ό ένας ούτε ο άλλος από τις -όποιες- θεσμοθετημένες μορφές τηλεοπτικού διαλόγου την παρουσία τους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Αλίμονο!

Αποδεικνύεται κάθε μέρα - όπως για παράδειγμα με την τελευταία εφόλης της ύλης συνέντευξη, για εσωκομματική κατανάλωση, του Γ. Παπανδρέου στο «Μέγκα» - ότι η διαπλοκή καλά κρατεί. Αλλωστε πρόσφατα είναι και τα στοιχεία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, για το τι έγινε στις εθνικές εκλογές.

ΕΝΤΑΞΕΙ και είχαμε ανησυχήσει. Μια παρεξήγηση ήταν τελικά η κόντρα Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Εφθασε μια κοινή τους βόλτα στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού για να ξεχαστούν όλα!

Πάνε και οι εκρήξεις οργής του πρώην υπουργού Πολιτισμού, πάνε και οι κριτικές περί προσωπικών επιλογών και ηγεμονικής συμπεριφοράς. Φαίνεται τους συνεπήρε και τους δύο το Ολυμπιακό Πνεύμα (ξέρετε... το αρχαίο και το αθάνατο).


Γρηγοριάδης Κώστας

Τώρα, αν το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών πυροδοτήσει πάλι τέτοιες καταστάσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλου είδους εξηγήσεις γι' αυτού του είδους το μονόπρακτο.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ εννοεί η Μαριέττα Γιαννάκου όταν λέει πως οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ πρέπει να χειριστούν το θέμα των προσπαθειών για ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να έχουμε αποτελεσματικότητα;

Αυτοί άραγε δεν είναι μέλη κυβερνήσεων; Και με τη σειρά τους αυτές οι κυβερνήσεις δε συναποτελούν την Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει σαφέστατη κατεύθυνση για το θέμα; Πιο χρήσιμο θα ήταν να μας εξηγήσει σε τι διάλογο σκοπεύει να εμπλακεί και με ποιες θέσεις.

Τα ευρω-κόμματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποκαλυπτική ήταν η αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ στις αναφορές της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς (ΕΚΑ). Οχι μόνο, γιατί δεν αντέτεινε το παραμικρό - τι να πει, άλλωστε... - σε όσα συγκεκριμένα επιχειρήματα παρέθεσε η Αλέκα Παπαρήγα. Κυρίως, γιατί φανέρωσε το συνήθως κρυμμένο αντικομμουνιστικό της πρόσωπο, χαρακτηρίζοντας την κριτική του ΚΚΕ, ως «σταλινικού τύπου επίθεση».

Ας δούμε, λοιπόν, το «σταλινισμό» του ΚΚΕ. Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η πρωτοβουλία ίδρυσης του ΕΚΑ προχώρησε στη βάση της απόφασης της ΕΕ, για ίδρυση ευρωπαϊκών κομμάτων; Ισχύει ή όχι, ότι η απόφαση αυτή προβλέπει ρητά το σεβασμό στις αρχές και συνθήκες της ΕΕ και το σχετικό έλεγχο του όποιου κόμματος από το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου; Κρύβει ή όχι, η απόφαση αυτή την καλλιεργούμενη από τις κυρίαρχες δυνάμεις κατεύθυνση της υποβάθμισης και εκμηδένισης του εθνικού πεδίου της πολιτικής και ταξικής πάλης; Είναι ή όχι αλήθεια ότι στο σημερινό ΕΚΑ συμμετέχει μια πολύ μικρή μειοψηφία από τα 60 και πάνω κόμματα, που αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά, στις 25 χώρες - μέλη της ΕΕ; `Η, μήπως, δεν είναι αλήθεια, ότι ο ΣΥΝ και όσα κόμματα προχώρησαν στην ίδρυση του ΕΚΑ αρνήθηκαν το γενικότερο συντονισμό δράσης, με βάση την πείρα της σημερινής ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο;

... και η ηγεσία του ΣΥΝ

Και πέρα απ' όλ' αυτά, ποιος πιστεύει, ότι τα όποια ευρω-κόμματα και, πολύ περισσότερο, όταν θέλουν να λέγονται αριστερά, δημιουργούνται με τεχνητές διαδικασίες από τα πάνω, στα πλαίσια του «ευρωκορσέ» της Kομισιόν και ανεξάρτητα από τον βαθμό ωρίμανσης της κοινής δράσης και της ταξικής πάλης γενικότερα, της ιδεολογικής και πολιτικής σύγκλισης; Και μη μας πουν και πάλι, για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και το αντίστοιχο Ελληνικό, ως απόδειξη της ζητούμενης ωριμότητας. Οι πάντες γνωρίζουν, τόσο την πανσπερμία αντιλήψεων και γραμμών, που υπάρχουν στο πρώτο, καθώς και τη σκληρή διαπάλη, που διεξάγεται στις γραμμές του, όσο και το γεγονός, πως ο κορμός του δεύτερου αποτελείται από φιλοΠΑΣΟΚικές δυνάμεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ.), με τις δικές τους επιδιώξεις και σκοπούς. `Η, μήπως, δε γνωρίζει η ηγεσία του ΣΥΝ, ότι πολλές φορές οι συνιστώσες της αριστερής ευρωομάδας στο Eυρωκοινοβούλιο παίρνουν διαφορετικές θέσεις σε διάφορα ζητήματα;

Ακόμη κι αν δε... γνωρίζει όλ' αυτά, όμως, σίγουρα ξέρει, ότι με τις αρχές και τις θέσεις του ΕΚΑ δε συμφωνούν ούτε καν οι δυνάμεις, μαζί με τις οποίες έφτιαξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός, πως ακόμη και οι δυο ευρωβουλευτές του, αρκετές φορές, ψήφιζαν διαφορετικά στο ευρωκοινοβούλιο. Τελευταία, ήταν αυτή για το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

Ας εξηγήσουν, λοιπόν, στα μέλη του ΣΥΝ και τους οπαδούς του, γιατί έσπευσαν - παρά τα όσα προαναφέρονται - να υλοποιήσουν την κατεύθυνση της Kομισιόν, για την ίδρυση ευρω-κόμματος...

«Δικαστικό δρεπάνι»

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, με τον ίδιο ζήλο, την πολιτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων, που επί χρόνια ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής κλήθηκε και παρουσιάστηκε χτες στην πταισματοδίκη Λάρισας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας σχετικά με την αγροτική κινητοποίηση του Φλεβάρη του 2002 στον Τύρναβο, για τη συμμετοχή τους στην οποία κατηγορούνται αγροτοσυνδικαλιστές της περιοχής.

Η κλήση στον Γ. Πατάκη - ο οποίος, ας σημειωθεί, αν δεν ήταν ευρωβουλευτής θα ήταν ανάμεσα στους κατηγορούμενους - δείχνει ότι η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να ενεργεί στη βάση των εντολών για διώξεις των αγωνιστών της αγροτιάς και με στόχο την τρομοκράτησή τους, ώστε να σταματήσουν τους αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Αλλωστε, τις προθέσεις της η νέα κυβέρνηση τις έδειξε, όταν, πριν λίγο καιρό στη Βουλή, απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ για επαναφορά παλιότερου νομοθετήματος που προέβλεπε την αποποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων.

Θα πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουν οι νέοι κυβερνώντες ότι ο αγροτικός κόσμος δεν πρόκειται να φοβηθεί το «δικαστικό δρεπάνι» και θα συνεχίσει την πάλη του κατά του ξεκληρίσματός του, για να κρατήσει τη γη του και να παραμείνει στον τόπο του...

Οι... κινητροδότες

Περίπου 10 χρόνια υπομονή συνέστησε στα πλατιά λαϊκά στρώματα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδης, που στενάζουν από την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα. Σε χτεσινή ομιλία του, στο πλαίσιο ημερίδας, επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό θα ξεπεραστεί σε μια δεκαετία, όταν θα επιτευχθεί η σύγκλιση! Η σύγκλιση, βέβαια, όπως είπε, θα επιτευχθεί μέσα από την απελευθέρωση των αγορών, όπως ο τομέας της ενέργειας. Γι' αυτό, συμπλήρωσε, κινητροδοτούμε τους εγχώριους επενδυτές, ώστε να ανοίξουν οι αγορές!

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα (ακρίβεια, νέα κίνητρα κλπ), περιμένοντας τη... σύγκλιση, με την «απελευθέρωση» των αγορών..! Λες και δεν έχει δει κάθε εργαζόμενος, ότι η μέχρι σήμερα «απελευθέρωση» της ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρήσεων μόνο σε μια ευρω-σύγκλιση οδήγησε: Στις τιμές των προϊόντων και στα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευκαιρία να διορθώσουμε...

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν μια πολύτιμη, δεύτερη ευκαιρία στις 13 του Ιούνη. Την ευκαιρία να διορθώσουν αυτό που έγινε κατά την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Μάρτη. Την ευκαιρία να καταδικάσουν αποφασιστικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα που μεσολάβησε από τις 7 του Μάρτη, αν και μικρό, δείχνει ολοκάθαρα πως η ανάδειξη της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας τίποτα το θετικό δε σηματοδότησε για τον ελληνικό λαό, όπως επίσης και του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την παλιά γνώριμη και δυσβάσταχτη για το λαό πολιτική που για χρόνια εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ. Καθημερινά αποδεικνύει πως στις αρχές του Μάρτη είχαμε απλά αλλαγή φρουράς στη διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Τι αντιπολίτευση λοιπόν μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ; Από την επομένη των εκλογών, «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...».

Τότε υπήρξαν άνθρωποι που επέλεξαν τη ΝΔ όχι γιατί συμφωνούσαν με το πρόγραμμά της, με την πολιτική της, αλλά γιατί θέλησαν έτσι να διαμηνύσουν την οργή τους στο ΠΑΣΟΚ. Αλλοι πάλι θέλησαν, στηρίζοντας εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, να αποτρέψουν την άνοδο στην εξουσία της ΝΔ. Κάποιοι έδωσαν την ψήφο τους στον ΣΥΝ παίρνοντας τοις μετρητοίς τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του περί ενότητας της Αριστεράς, που διαψεύστηκαν παταγωδώς λίγες μέρες μετά τις εκλογές και μαζί τους οι ελπίδες των ανθρώπων που τις πίστεψαν και τις στήριξαν στην κάλπη.

Σήμερα, όλοι αυτοί πρέπει να σκεφτούν καλά, να φτάσουν στην κάλπη έπειτα από ώριμη σκέψη. Σε τι τους ωφέλησε η επιλογή της 7ης του Μάρτη; Τι έχουν να προσδοκούν από δύο κόμματα φύσει και θέσει υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και εναντίον των λαϊκών συμφερόντων; Η ίδια η ζωή των λαϊκών στρωμάτων δίνει την απάντηση στα ερωτήματα. Τα διογκούμενα προβλήματά τους θα γίνουν μεγαλύτερα και χειρότερα την επαύριο των ευρωεκλογών, όταν νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα θα σκάσουν μύτη. Ας μην περιμένουν να το διαπιστώσουν. Γιατί τότε θα είναι αργά, θα έχει χαθεί μια ακόμα ευκαιρία.

Στις 13 του Ιούνη καταψηφίζουμε την ακρίβεια, την ανεργία, τα καθηλωμένα εισοδήματα, την εμπορευματοποιημένη Παιδεία και Υγεία. Καταψηφίζουμε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου δεξιά και αριστερά. Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της ευρωενωσιακής πολιτικής, που τη στηρίζουν φανατικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός. Στις 13 του Ιούνη υπερψηφίζουμε το ΚΚΕ. Ψηφίζουμε υπέρ μιας καλύτερης προοπτικής, με πιο δυνατό λαϊκό εργατικό κίνημα, με πιο ισχυρή την αντίσταση στα μέτρα που θα έρθουν. Δηλώνουμε και με την ψήφο μας την αντίσταση, την απειθαρχία, την ανυπακοή στην πολιτική καρατόμησης των δικαιωμάτων μας. Και στις 14 του Ιούνη συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, από καλύτερες θέσεις, τον αγώνα μας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ