Σάββατο 29 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταγγελία του «Αντί»

Το τριαντάχρονο «Αντί», η αναμφίβολα σημαντική δεκαπενθήμερη πολιτική και πολιτιστική εφημερίδα, με ανακοίνωσή του αναφέρεται σε ένα γεγονός, το οποίο, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ούτε απίστευτο, ούτε πρωτοφανές, ούτε μοναδικό, ούτε μεμονωμένο. Για διάφορους λόγους, με ποικίλους τρόπους, ανάλογα φαινόμενα έχουν υποστεί και άλλες εφημερίδες, ενώ άλλες, λ.χ. ο «Ρ», το υφίστανται σιωπηρά και μόνιμα...

Το «Αντί», λοιπόν, καταγγέλλει ότι οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» το ειδοποίησαν ότι «διακόπτουν τη συνεργασία» μαζί του. Δηλαδή τις διαφημίσεις βιβλίων του. Το περιοδικό ρώτησε γιατί και ο εκπρόσωπος του «Μεταίχμιου» εξήγησε: «Στις στήλες του "Αντί" δημοσιεύτηκε επικριτικό κείμενο που αφορούσε το "Μεταίχμιο"». Επρόκειτο για δημοσίευμα του «Αντί», με τίτλο «Το ΕΚΕΒΙ και τα κλειστά χαρτιά του» (τεύχος 812, 18/3/2004), το οποίο αναφερόταν σε δημοσιευμένες καταγγελίες ότι ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χρ. Λάζος, ήταν και βασικός μέτοχος του «Μεταίχμιου», το οποίο «ανεγείρει πολυώροφο κτίριο».

Το «Αντί» στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει «αυτή τη μικρή αλλά ενδεικτική υπόθεση, που αποκαλύπτει τη νοοτροπία μερικών νέων επιχειρηματιών - "σοσιαλιστών" κατά τα άλλα. Γοητευμένοι από τους σκληρούς κανόνες της αγοράς, κατά τεκμήριο πνευματικοί άνθρωποι αυτοί - αφού ασχολούνται με το βιβλίο -, θεωρούν ότι μπορούν να επιβάλουν έμμεση λογοκρισία με την "τιμωρία" του αποκλεισμού από τις διαφημίσεις όσων γράφουν επικριτικά για τις δραστηριότητές τους». Το «Αντί» καταγγέλλει ότι παλιότερα και οι εκδόσεις «Καστανιώτης» διέκοψαν της διαφημιστική συνεργασία τους με το περιοδικό, επειδή δημοσίευσε καταγγελία συγγραφέα για «κακοποίηση» βιβλίου του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ