Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πάνδημο το «ΟΧΙ» στο διχοτομικό σχέδιο των ιμπεριαλιστών για την Κύπρο. Το διατράνωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο χτες βράδυ χιλιάδες λαού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν στα Προπύλαια, ως έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό, στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται για τα δίκια τους. Χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, αγωνιστές, πατριώτες και γι' αυτό διεθνιστές, διαμήνυσαν στο λαό της Κύπρου, αλλά και της Παλαιστίνης και του Ιράκ πως δεν είναι μόνοι τους.

«ΟΧΙ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια - Συμπαράσταση στον κυπριακό λαό», «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί - Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών», «Οχι στο "σχέδιο Ανάν" - Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη» ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που κοσμούσαν τα πανό της συγκέντρωσης και που βγήκαν ως απαίτηση από χιλιάδες στόματα, δονώντας το κέντρο της Αθήνας και όλη την πορεία έως την αμερικάνικη πρεσβεία, που χαρακτηρίστηκε από αγωνιστικό παλμό και δυναμισμό.

Διαχωρίζοντας άλλωστε πλήρως τη δική τους θέση από εθνικιστικές κραυγές, δε σταμάτησαν να βροντοφωνάζουν: «Οχι στο μίσος των εθνικιστών - Ζήτω η φιλία των λαών». Εξάλλου, δε βρέθηκαν στα Προπύλαια υποκινούμενοι από τέτοιες διαθέσεις. Βρέθηκαν εκεί αναγνωρίζοντας το άδικο αυτού του σχεδίου, που τις συνέπειές του θα τις πληρώσει σύσσωμος ο λαός της Κύπρου, οι λαοί και των δύο πλευρών. Βρέθηκαν εκεί για να δηλώσουν το αυτονόητο, πως δε θα πάψουν ούτε λεπτό να στέκονται αλληλέγγυοι στους λαούς που τους πνίγει το άδικο, στους λαούς που σηκώνουν ανάστημα, αντιστέκονται και διεκδικούν. Βρέθηκαν εκεί ταξικά ορμώμενοι, πράττοντας το χρέος της με κάθε τρόπο συμπαράστασης στα ταξικά τους αδέρφια.

Δεκτή με θερμά χειροκροτήματα έγινε η αναγγελία πως στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση παραβρισκόταν η αγωνίστρια δασκάλα από τα Κατεχόμενα Ελένη Φωκά, ένα πρόσωπο σύμβολο για τον κυπριακό ελληνισμό. Παρευρέθηκαν ακόμα προσωπικότητες του πολιτισμού, της τέχνης και της κοινωνικής ζωής του τόπου.

Στη συγκέντρωση αναγνώστηκε διακήρυξη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η οποία ζητά την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν». Χαιρετισμό απέστειλε και η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ, καταγγέλλοντας τις ωμές πιέσεις της νέας «ιερής συμμαχίας» ΗΠΑ - Αγγλίας - Βρυξελλών, που επιδιώκει την υπερψήφιση ενός διχοτομικού σχεδίου. Τέλος, στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα, με το οποίο καταδικάζεται η δολοφονία του ηγέτη της «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ