Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο κ. Πάγκαλος «ξαναχτύπησε»

Το είχαμε προβλέψει. Απόδειξη ότι δεν πάνε πολλές μέρες που σας είχαμε υπενθυμίσει, από αυτή τη στήλη, για όσα προ διετίας έλεγε ο κ. Πάγκαλος για το «σχέδιο Ανάν» και τους υπερασπιστές του. Κι όπως αναμενόταν, ο κ. Πάγκαλος επανήλθε. Επανήλθε για να ζητήσει ...«συγγνώμη» (όπως το συνηθίζει). Και να γρονθοκοπήσει μέχρι τελικής πτώσεως τον ...εαυτό του.

*

Σε προχτεσινό του άρθρο, λοιπόν, ο κ. Πάγκαλος αποφαίνεται ότι αν οι Κύπριοι απαντήσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε η Κύπρος «θα γίνει το μαύρο πρόβατο» της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας. Ισχυρίζεται, πλέον, ότι το «όχι» ισοδυναμεί με «διχοτόμηση» του νησιού...

*

Κι όμως. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πριν δυο χρόνια (στις 12/11/2002), υποστήριζε τα ακριβώς αντίθετα!

*

«Οχι, δεν είναι υπαρκτό (το δίλημμα ή ντε φάκτο διχοτόμηση ή ντε γιούρε οδυνηρή λύση) - έλεγε τότε. Είναι - συνέχιζε - απλώς "μπαμπούλας"... Είναι η άποψη που προβάλλουν αυτοί οι οποίοι θέλουν μια οποιαδήποτε λύση για άλλους λόγους, τους οποίους δεν τολμούν να πουν ανοιχτά. Να πουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε σε αντίθεση με τις ΗΠΑ... Το όλο θέμα το δημιουργεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δευτερευόντως των Εγγλέζων, που παίζουν το ρόλο που έπαιζαν πάντοτε στο Κυπριακό: Το ρόλο του υπονομευτή και του δημιουργού προβλημάτων για το μέλλον».

*

Αυτά έλεγε. Τότε. Φυσικά τα έλεγε πριν ο Πάουελ δώσει την τελική «διαταγή»...

***

Ο κ. Πάγκαλος, τώρα, επιτίθεται σε όσους απαντούν «όχι». Φτάνει μάλιστα στο σημείο να τους συσχετίζει με «βρικόλακες του 1974», με «κουκουλοφόρους εκτελεστές και καταδότες της ΕΟΚΑ (Β΄)» και τους «απολογητές και πράκτορες της χούντας»!!!

*

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πριν δυο χρόνια έλεγε τα ακριβώς αντίθετα. Τότε, όταν ενέτασσε και τον εαυτό του σε όσους είχαν «επιφυλάξεις» για το «σχέδιο Ανάν», απευθυνόταν σε όσους ύβριζαν και κινδυνολογούσαν, όπως ακριβώς κάνει κι αυτός τώρα, και έλεγε:

*

«Αυτοί είναι έτοιμοι, με άρθρα τους σήμερα στον Τύπο, "ως έτοιμοι από καιρό", όπως λέει ο Καβάφης, για να μας πείσουν όλους όσοι έχουμε επιφυλάξεις ότι είμαστε "υπερπατριώτες", ότι είμαστε "εθνικιστές", ότι είμαστε "ανόητοι", ότι είμαστε "δημαγωγοί", ότι είμαστε "κραυγαλέοι"(...)».

***

Αυτά έλεγε ο κ. Πάγκαλος. Τότε. Ομως, τώρα «το γύρισε».

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμηθείτε, π.χ., τη «συγγνώμη» του κ. Πάγκαλου προς τους Γερμανούς, όταν κατάπιε τις προηγούμενες δηλώσεις του για τη Γερμανία, την οποία παρομοίασε με «γίγαντα με μυαλό παιδιού». Θυμηθείτε τη «συγγνώμη» του προς τον Κλίντον, που αρχικά τον εγκαλούσε ως «ψεύτη» όσον αφορά στις «δεσμεύσεις» του για το Κυπριακό και μετά το έκανε «γαργάρα». Αλλά δε χρειάζεται να πάμε τόσο πίσω. Θυμηθείτε την τελευταία του «πιρουέτα»: Τις δηλώσεις του για τον «ανίκανο» Παπανδρέου. Που μετά έγινε «ικανότατος». Και έτσι ο κ. Πάγκαλος ανέλαβε και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για να τον αναδείξει πρωθυπουργό. Τον «ανίκανο» (κατά Πάγκαλο). Που έγινε «ικανός» (πάλι κατά Πάγκαλο)...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ