Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Καλοδεχούμενο ένα ψήφισμα του ΟΗΕ

Καλοδεχούμενο θεωρεί η κυβέρνηση ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα προσφέρει «εγγυήσεις» για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση «πρωτοβουλιών» για την επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αν και, όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση δε γνώριζε «λεπτομέρειες» από την έκθεση που θα κατέθετε χτες το βράδυ ο Κ. Ανάν ούτε το πότε θα κατατεθεί, είπε ότι «η κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον αυτή την έκθεση», προσθέτοντας ότι «κάθε πρωτοβουλία στην περαιτέρω διατήρηση ή εισήγηση διαδικασιών εγγυήσεων, πιστεύουμε ότι βοηθά ιδιαίτερα στην επίλυση του προβλήματος». Παράλληλα ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι είναι καλοδεχούμενο ένα ψήφισμα που θα εμφανίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας εγγυητή της λύσης του προβλήματος.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ΕΕ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά διάφορα σχέδια και γίνεται προγραμματισμός μελλοντικών κινήσεων, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «ό,τι γίνει, θα γίνει σε συνεργασία με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, με τον Κύπριο πρόεδρο».

Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αν και όχι την επομένη ενός «όχι» στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, προβλέπει ο Π. Μολυβιάτης, ο οποίος απορρίπτει την κινδυνολογία των υποστηρικτών του «ναι» περί «τελευταίων ευκαιριών». «Προσωπικά δε θα ήθελα να πιστεύω στις τελευταίες ευκαιρίες. Η ζωή συνεχίζεται, η ζωή προσφέρει πάντοτε δυνατότητες και ευκαιρίες. Νομίζω λοιπόν ότι όχι αμέσως βέβαια, την επομένη του ενδεχομένου της απορρίψεως του σχεδίου Ανάν, αλλά στη ροή των πραγμάτων, θα ανακύψει πάλι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η λύση του κυπριακού προβλήματος, διότι η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου θα διευκολύνει όλους και την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη και την ίδια την Τουρκία», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών. Θεωρεί μάλιστα ότι οι πιέσεις που άσκησαν ΗΠΑ και ΕΕ δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα «αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τις δημοσκοπήσεις». Επιπλέον εκτιμά ότι η στάση που πήρε η κυβέρνηση στο σχέδιο Ανάν - «επέτυχε να τετραγωνίσει τον κύκλο», όπως είπε - την καθιστά περίπου απρόσβλητη στις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, επικαλούμενος τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος «αντιμετώπισε θετικά τη στάση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση πάνω στο θέμα του δημοψηφίσματος».

Εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει μια πιο υποστηρικτική μεταχείριση των Τουρκοκυπρίων από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά θεωρεί απίθανη την αναγνώριση του ψευδοκράτους από χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ