Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγγύηση δίνει ο λαός της Κύπρου

Μεγάλη συζήτηση διεξάγεται τις τελευταίες μέρες περί των «εγγυήσεων», τις οποίες οφείλει να δώσει ο «διεθνής παράγων» για την εφαρμογή της λύσης του Σχεδίου Ανάν. Από ορισμένες πλευρές, υποστηρικτές του «Ναι», παρουσιάζονται αυτές οι «εγγυήσεις», ως επαρκής λόγος για να την αλλαγή της απορριπτικής στάσης της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων. Ισχυρίζονται ότι ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αρκετό.

Βεβαίως, στη συζήτηση αυτή επιχειρείται μια παράκαμψη του προβλήματος, που είναι το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν. Δίνεται η εντύπωση ότι αν δοθούν αυτές οι περιβόητες «εγγυήσεις» τότε δε θα υπάρχει κανένας λόγος απόρριψης του Σχεδίου. Πρόκειται για μια επιχείρηση παραπλάνησης του λαού της Κύπρου και μια νέα πρόσθετη πίεση προς αυτόν. Πίεση, η οποία προστίθεται στο όργιο των εκβιασμών, που ασκούν αυτές τις μέρες οι δυνάμεις εκείνες από τις οποίες ζητούνται οι «εγγυήσεις».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για το λαό της Κύπρου, και όχι μόνο γι' αυτόν, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έδωσε εξετάσεις για το πώς εννοεί την εγγύηση στην εφαρμογή των αποφάσεών του. Επί, τουλάχιστον, μια τριακονταετία και σίγουρα από τη δεκαετία του '90, η Τουρκία αγνόησε προκλητικά όλες τις αποφάσεις και όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η απαίτηση για τον τερματισμό της κατοχής της Βόρειας Κύπρου και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, πάγια στοιχεία των ψηφισμάτων, πετάχτηκαν επανειλημμένα στο καλάθι των αχρήστων, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση του «διεθνούς παράγοντα».

Φυσικά, υπάρχει εξήγηση γι' αυτήν τη συμπεριφορά και είναι η ανοχή, αν όχι υποστήριξη, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, για λόγους που αφορούν στην προώθηση των στρατηγικών επιλογών του ιμπεριαλισμού.

Μήπως, όμως, δεν ήταν ίδια η στάση του «διεθνούς παράγοντα» και στο Μεσανατολικό, όπου η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όλες τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ;

Τη λύση του Κυπριακού, μόνον ο λαός της Κύπρου μπορεί να την εγγυηθεί, όχι όμως τη «λύση» του Σχεδίου Ανάν. Η απόρριψη του Σχεδίου στο δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη είναι μια από τις προϋποθέσεις για να μείνει ζωντανή η ελπίδα για μια Κύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με τη μορφή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στην Κύπρο, όπου οι εργαζόμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα χτίσουν μαζί το μέλλον τους χωρίς προστάτες και εγγυητές. Και η εγγύηση θα είναι ο κοινός τους αγώνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανέρχονται τα σχέδια διχοτόμησης(2013-07-16 00:00:00.0)
«Το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη»(2010-12-12 00:00:00.0)
ΗΠΑ και Βρετανία συντηρούν την τουρκική αδιαλλαξία(2007-08-25 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό(2004-05-05 00:00:00.0)
Το «ναι» της διχοτόμησης(2004-04-17 00:00:00.0)
Ναι στο σχέδιο Ανάν(2004-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ