Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέζουν και στον ΟΗΕ

... για ψήφισμα στήριξης προς το «σχέδιο Ανάν»

Παρά τις επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες Αμερικανών και Βρετανών να πείσουν τις Ρωσία, Γαλλία και Κίνα, χτες ο Ανάν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα στήριξης προς το σχέδιό του. Ψήφισμα που θα δίνει - υποτίθεται - εγγυήσεις σε ζητήματα ασφαλείας και λειτουργικότητας. Ωστόσο (και) η πολυδιαφημιζόμενη «διασφάλιση» γεννά ερωτηματικά. Κατοχυρώνει τη ΝΑΤΟική παρουσία στο νησί και δεν εξασφαλίζει από ενδεχόμενη νέα επιθετική κίνηση του «Αττίλα».

Συγκεκριμένα, χτες ο Ανάν υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) έκθεση όπου ζητούσε από το Σώμα:

  • Να εκδώσει ψήφισμα υιοθέτησης για το αμερικανόπνευστο σχέδιό του.
  • Να συσταθεί η νέα δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNMICYP με στρατιωτική και αστυνομική δύναμη 7.000 αντρών).
  • Να εφαρμοστεί εμπάργκο πώλησης όπλων στο νησί.
  • Να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του περιβόητου κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά μόνο για το εμπάργκο όπλων και όχι για άλλες κρίσιμες παραμέτρους του «σχεδίου Ανάν». Με βάση το κεφάλαιο αυτό, η «Ειρηνευτική Αποστολή» θα δικαιούται να προχωρήσει ακόμα και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό να επιβάλει την εφαρμογή του εμπάργκο. Ομως θεωρείται απίθανο να αποφασιστεί ακόμα κι αυτό, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα διαφωνήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Με την παράδοση της έκθεσης του Κόφι Ανάν αναμένεται να ακολουθήσει σειρά διαβουλεύσεων, με ΗΠΑ και Βρετανία να επιμένουν φορτικά στην έκδοση ψηφίσματος από το ΣΑ πριν από τα δημοψηφίσματα, το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη. Το προτεινόμενο προσχέδιο ψηφίσματος αναμένεται μάλιστα να παρουσιαστεί από τους Βρετανούς.

Η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, καθώς και άλλα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ φαίνεται ότι επιμένουν στην άποψη ότι δεν πρέπει να εκδοθεί ψήφισμα μέχρι την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων.

ΝΑΤΟποίηση

Χτες ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επεσήμανε ότι το ίδιο το ΣΑ δεν έχει στη διάθεσή του στρατιωτική δύναμη για επιβολή των όποιων ψηφισμάτων υιοθετήσει κάτω από το κεφάλαιο 7. Τούτο συνεπάγεται ότι η στρατιωτική - κατ' ευφημισμόν «ειρηνευτική» - δύναμη θα είναι ουσιαστικά ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις ίδρυσης προτεκτοράτων (βλ. Βοσνία, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ κλπ.).

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ακόμα ότι για να εκδοθεί ψήφισμα κάτω από το κεφάλαιο 7, το ΣΑ πρέπει να αποφανθεί ότι υπάρχει απειλή εναντίον της διεθνούς ειρήνης. Αν όντως χρειάζεται μια τέτοια διευκρίνιση από τον ΟΗΕ, δείχνει αμέσως αμέσως και την ποιότητα, το εύθραυστον, τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του «σχεδίου Ανάν».

Ο Κ. Χρυσοστομίδης τόνισε πως ανάλογη με το πολυδιαφημιζόμενο ψήφισμα, διασφάλιση επιζητούσε ο Κύπριος Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, για να συμπεριληφθεί στο ίδιο το κείμενο των συμφωνιών υπό την έννοια ότι ο ΟΗΕ εκαλείτο να αναλάβει τη διοίκηση των εδαφών υπό αναπροσαρμογή ώστε να διασφαλιστεί η απόδοσή τους στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Κάτι που δεν επετεύχθη αφού ο ΟΗΕ υποστήριζε ότι δεν είναι δυνατό η ειρηνευτική δύναμη να συγκρουστεί ποτέ και ούτε με τα τουρκικά στρατεύματα που θα παρέμεναν στην περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ