Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τότε χαιρέτιζε, τώρα ανησυχεί...

«

Πιέσεις» σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου να αποδεχτούν ό,τι για δεκαετίες αρνιούνταν, τη μετατροπή του Κυπριακού σε διμερή ελληνοτουρκική διαφορά που θα επιλυθεί με επιδιαιτησία, κατήγγειλε χτες σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος. Μια δήλωση που «ξάφνιασε», με δεδομένο ότι θα περίμενε κανείς ο Συνασπισμός να χαιρετήσει τις εξελίξεις, αφού είχε εκτιμήσει ως θετικό το σχέδιο Ανάν εξαρχής και μάλιστα κατήγγειλε και όσες δυνάμεις, μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ, δεν το είχαν αποδεχτεί και είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες τυχόν εφαρμογής του.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος συμπλήρωσε ακόμη πως για τον ΣΥΝ το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής που αφορά πρωτίστως τον ΟΗΕ και πως ταυτόχρονα είναι θέμα ευρωπαϊκό με δεδομένη την απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Ξεχνά» προφανώς πως με το σχέδιο Ανάν, που το κόμμα του αποδέχτηκε ως βάση διαπραγμάτευσης, το Κυπριακό αποδιεθνοποιήθηκε, ενώ πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων ψηφίσματα του ΟΗΕ που το αναγνώριζαν ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Κι ενώ στη Νέα Υόρκη διαμορφώνονταν τετελεσμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζητούσε χτες βράδυ να συνέλθει πριν τις εκλογές σύσκεψη αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δεσμευτούν όλοι τι θα κάνουν μετεκλογικά για το Κυπριακό. Σαν να μην είναι αυτό δεδομένο, αφού οι θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων είναι κρυστάλλινες επ' αυτού του θέματος.

Να θυμίσουμε όμως τι δήλωνε ο Ν. Κωνσταντόπουλος το Νοέμβρη του 2002, οπότε και είχαμε το σχέδιο Ανάν: «Ο ΣΥΝ στηρίζει τη διαπραγμάτευση που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Δεν είναι η ώρα για πλειοδοσίες σε συνθήματα, εντυπώσεις, ενθουσιασμούς, ή απορριπτισμούς των πάντων. Είναι η ώρα μέγιστης ευθύνης, ενότητας και σοβαρότητας. Η σημερινή κατάσταση της de facto διχοτόμησης δεν μπορεί να διαιωνιστεί. Η μη λύση δεν είναι λύση».

Τον ίδιο μήνα: «Πιστεύουμε ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες τόσο η ωραιοποίηση, όσο και η μηδενιστική αντιμετώπιση του σχεδίου λύσης. Δε συμμεριζόμαστε αντιλήψεις και κινήσεις που τείνουν να μεταβάλλουν και πάλι το Κυπριακό σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων».

Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν...


Β.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ