Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η κοινή δήλωση των τεσσάρων μερών

Η δήλωση στην οποία συμφώνησαν όλα τα μέρη και ανέγνωσε ο γγ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, χτες βράδυ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι συνομιλίες ξανάρχισαν στις 10 Φεβρουαρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μεταξύ των δύο μερών στην Κύπρο, στην παρουσία μου. Μετά από τρεις ημέρες συναντήσεων και διαβουλεύσεων, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι τα μέρη είναι δεσμευμένα να διαπραγματευτούν με καλή πίστη στη βάση του σχεδίου μου για να επιτευχθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό μέσω χωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων πριν από την 1η Μαΐου 2004.

Προς το σκοπό αυτό, τα μέρη θα αναζητήσουν να συμφωνήσουν στις αλλαγές και να ολοκληρώσουν το σχέδιο από όλες τις απόψεις μέχρι τις 22 Μαρτίου στο πλαίσιο των καλών μου υπηρεσιών, ώστε να παραγάγουν ένα τελικό κείμενο. Στην απουσία μιας τέτοιας συμφωνίας, θα συγκαλέσω μια συνάντηση των δύο πλευρών με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας για να συνεργαστούν σε μιαν επικεντρωμένη προσπάθεια να συμφωνήσουν σε ένα τελικό κείμενο μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Ως ύστατη επιλογή, στην περίπτωση ενός συνεχιζόμενου και επίμονου αδιεξόδου, τα μέρη με έχουν καλέσει να χρησιμοποιήσω τη διακριτική μου ευχέρεια να οριστικοποιήσω το κείμενο που θα τεθεί σε δημοψηφίσματα στη βάση του σχεδίου μου. Επιπρόσθετα, τα μέρη έχουν συμφωνήσει σε άλλες εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσκλησή μου ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2004. Επίσης, έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν μιαν τεχνική επιτροπή για τις οικονομικές πτυχές της εφαρμογής, της οποίας θα προεδρεύουν τα Ηνωμένων Εθνη. Οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε αυτή τη διαδικασία και στην πλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν. Χαιρετίζω αυτές τις δεσμεύσεις, καθώς και τις διαβεβαιώσεις της ΕΕ να περιλάβει τη λύση και να προσφέρει την τεχνική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Προσδοκώ να αντλήσω αυτή τη βοήθεια, καθώς και αυτήν άλλων, στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στην Κύπρο, την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, με απευθείας συναντήσεις με τα δύο μέρη στην παρουσία του ειδικού μου συμβούλου Αλβαρο ντε Σότο. Οι τεχνικές επιτροπές για τους νόμους και τις συνθήκες θα επαναρχίσουν την ίδια ημέρα. Εξαίρω το εποικοδομητικό πνεύμα και την πολιτική βούληση που επέδειξαν τα δύο μέρη, καθώς και η Ελλάδα και η Τουρκία, για επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι είναι τώρα αντιμέτωποι με ιστορικές ευθύνες να επιφέρουν μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Κύπρο. Τους εύχομαι κάθε καλό και προσδοκώ να εργαστώ στενά μαζί τους».

Πληθαίνουν τα ερωτήματα

Από την παραπάνω δήλωση - πέρα από το αρνητικό περιεχόμενο της ίδιας της πρότασης Ανάν - σημειώνουμε ως ιδιαίτερα ανησυχητική τη φράση: «Οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε αυτή τη διαδικασία και στην πλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν. Χαιρετίζω αυτές τις δεσμεύσεις...». Ποιες είναι λοιπόν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εγγυήτριες δυνάμεις; Ποιες υποχρεώσεις τους απορρέουν από αυτές; Εύλογο το ερώτημα μια και οι Κύπριοι πολίτες έχουν πικρή εμπειρία από τις παρεμβάσεις των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων.

Ακόμα μας ανησυχεί η φράση: «Προσδοκώ να αντλήσω αυτή τη βοήθεια, καθώς και αυτήν άλλων...». Ποιοι είναι αυτοί οι «άλλοι» που ο γγ του ΟΗΕ «αποφεύγει» να κατονομάσει; Προς τι το ενδιαφέρον τους και γιατί η «βοήθειά» τους θα δίνεται «υπόγεια» και κρυφά; Εχουμε άδικο αν υποπτευθούμε πως πίσω από τους «άλλους» βρίσκονται οι Αμερικανοί;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ