Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η θέση μας είναι δίπλα στο ΚΚΕ

Συζήτησαν, στην Ανω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, με την Παναγιώτα Σιδηροπούλου, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ

Μαζικά ψήφο στο ΚΚΕ, το κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της τάξης τους, δηλώνουν οι καπνεργάτριες που, μέρα με τη μέρα, μετρούν ολοένα και περισσότερες πληγές από την αντεργατική πολιτική που υπηρετούν πιστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αυτή τους την απόφαση εξέφρασαν οι καπνεργάτριες που προχτές το βράδυ συμμετείχαν σε συγκέντρωση - συζήτηση στην Ανω Ηλιούπολη της Θεσσαλονίκης, με ομιλήτρια τη συναδέλφισσά τους Παναγιώτα Σιδηροπούλου, υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ.

«Μαζί στους αγώνες για τα δικαιώματά μας μαζί και στην κάλπη». Αυτή η φράση της κ. Κούλας ειπώθηκε, αφού προηγούμενα είχε «ανάψει» για τα καλά η συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου, τις αιτίες που τα γεννούν και πώς τελικά μπορούν να αναχαιτιστούν.

Οι επιπτώσεις των αντιαγροτικών επιλογών της ΕΕ χτυπούν εκτός από τους αγρότες και τους καπνεργάτες. Γιατί η πολιτική περιορισμού της καπνοκαλλιέργειας οδηγεί σε συρρίκνωση και των καπνομάγαζων που επεξεργάζονται τον καπνό, άρα και σε μείωση των θέσεων εργασίας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περσινή χρονιά, όπου το 40% των καπνεργατών έμεινε έξω από την παραγωγή, και όσοι μπόρεσαν να δουλέψουν μόλις και μετά βίας κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 100 ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Γι' αυτό διεκδικούν να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας με 80 ένσημα. Ακόμη και το ετήσιο βοήθημα των 575 ευρώ, ελάχιστοι θα το πάρουν, αφού προϋπόθεση αποτελεί να έχουν κάνει τουλάχιστον 3 μεροκάματα μετά τις 20 Δεκέμβρη, να έχουν πρόσληψη και απόλυση από τον εργοδότη.

Σε αρκετές περιπτώσεις, αγωνίζονται για να πάρουν ακόμη και τα δεδουλευμένα τους. Ενώ βιώνουν καθημερινά στους χώρους δουλιάς την τρομοκρατία και την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων από την εργοδοσία που δρα ασύδοτα, πατώντας στο χαλί που της έχει στρώσει η κυβέρνηση και οι πολιτικοί συνεταίροι της.

«Γι' αυτό, είναι ανάγκη σήμερα να δώσουμε την ψήφο μας στο ΚΚΕ. Για να εμποδίσουμε το δικομματισμό, "το πολιτικό προσωπικό" του κεφαλαίου, να "αλωνίζει" στις πλάτες μας, ψηφίζοντας νόμους και συνθήκες που μας καταδικάζουν στη φτώχεια, την ανεργία ή την ανασφάλιστη και φτηνή εργασία», είπε η Παναγιώτα Σιδηροπούλου.

Και η κ. Μαρία έδειξε το δρόμο προς τις άλλες καπνεργάτριες, λέγοντας: «Ο πατέρας μου ήταν χωροφύλακας που τσάκιζε τους κομμουνιστές στο γόνατο. Οταν όμως μπήκα στη βιοπάλη, είδα την εκμετάλλευση και κατάλαβα πως τα συμφέροντά μου είναι εδώ και πήρα τη θέση μου δίπλα στο ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ