Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Ομως τούτη η θητεία ... δε σταματάει πουθενά

Στις 7 του Μάρτη θα προσέλθει στις κάλπες μαζί με όλο το λαό κι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, οι νέοι στρατευμένοι. Οσα ζουν οι νέοι οπλίτες, ναύτες και σμηνίτες κατά τη διάρκεια της θητείας τους είναι ικανά να τους δημιουργήσουν γόνιμο προβληματισμό, κριτήρια για το πού θα δώσουν την ψήφο τους για να πιάσει τόπο. Γι' αυτό και το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνονται στους νέους στρατευμένους καλώντας τους να δώσουν την απάντησή τους ρίχνοντας κόκκινη ψήφο στην κάλπη.

Το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι οι όποιες αλλαγές και η δήθεν μετατροπή του στρατού σε ...κολέγιο, είναι μια βιτρίνα για να μην αντιδράσουν οι νέοι στην οργανωμένη επιχείρηση μετατροπής των Ενόπλων Δυνάμεων σε μηχανισμό πλήρως ξεκομμένο από το λαό και τα συμφέροντά του, βαθιά εξαρτημένο από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο μισθοφορικός στρατός στέλνεται από την κυβέρνηση εκτός συνόρων (Βοσνία, Κόσσοβο, Αφγανιστάν και προσεχώς Ιράκ) για να συμμετάσχει στις δολοφονίες λαών που αγωνίζονται και να παίξει ρόλο στρατού κατοχής. Η ψήφος στο ΚΚΕ δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να είναι η υπεράσπιση των συνόρων και η Εθνική Αμυνα. Κόκκινη ψήφος σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται να πληρώνει το βαρύ τίμημα για τους εξοπλισμούς και τις επιθετικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν εκχωρεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα στον Ευρωστρατό (τον οποίο υποστηρίζει και ο ΣΥΝ).

Επιπλέον, σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κάνουν προτάσεις για 6μηνη θητεία, δε λένε όμως στους νέους τι θα κάνουν μετά τη θητεία. Η ανεργία, η ανασφάλιστη δουλιά και η αβεβαιότητα κρατάει όχι για έξι μήνες, αλλά για μια ζωή.

Η πίεση του λαϊκού κινήματος, όπως και η διεκδίκηση μέσα κι έξω από τα στρατόπεδα, μπορεί να ενταθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική για:

  • Θητεία με δημοκρατικά δικαιώματα για όλους, χωρίς διακρίσεις σε άδειες, μεταθέσεις
  • Την κατάργηση του μισθοφορικού στρατού. Δημιουργική δουλιά για όλους με δικαιώματα.

Οι παραγωγικές σχολές μπορούν να καλύψουν με επάρκεια τον απαραίτητο αριθμό αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αν χρειαστεί με αναβαθμισμένη εκπαίδευση θα υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ετσι, σήμερα χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του στρατευμένου και της οικογένειάς του, ο μισθός στα 300 ευρώ το μήνα καλύπτοντας στοιχειωδώς τις ανάγκες του κατά τη θητεία, με δωρεάν και πλήρεις μετακινήσεις με σύγχρονα μέσα. Χρειάζονται πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που να ενεργοποιούν τους ίδιους τους στρατευμένους ενισχύοντας τη συλλογικότητα και τη δημιουργία των ίδιων, κόντρα στη μιζέρια του καναπέ του ΚΨΜ, στη φυγή των ναρκωτικών, στα αδιέξοδα των αυτοκτονιών.

Κάθε νέος στρατευμένος, ψηφίζοντας ΚΚΕ, αποδεικνύει στην πράξη ότι η δήθεν κοσμογονία κι οι αλλαγές στα στρατόπεδα είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες κι αυτές οι ανάγκες δε χωράνε στα ρουσφέτια για λίγους. Κάθε νέος στρατευμένος μπορεί να απομονώσει με την ψήφο του τους «πρασινογάλαζους» βουλευτάδες που κοστολογούν τη συνείδηση και την ψήφο του όσο μια άδεια ή μια μετάθεση και μοιράζουν ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις για 6μηνη θητεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ