Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ"
Για την Εθνική Αμυνα και τις Ενοπλες Δυνάμεις
Α. Παπανεοφύτου

Καθηγητής πανεπιστημίου,

«Δε θα μιλούσα αν δεν είχα ένα πρόβλημα σύνδεσης όλων αυτών των στρατιωτικών αναφορών, με μια σχέση της τεχνολογίας, την οποία την έχουμε ξεχάσει και γι' αυτό δεν είναι τυχαίο που λένε ότι οι Ελληνες είναι πίσω στην τεχνολογία.

Αν όλο αυτό το σύστημα της οργάνωσης, ήταν τέλειο. Αν είχαμε τα καλύτερα άρματα μάχης ή τους καλύτερους μηχανισμούς στο πυροβολικό ή στα πλοία, δε θα είχαμε ένα πράγμα στα χέρια μας, που είναι ο τηλεπικοινωνιακός έλεγχος. Οι βάσεις οι αμερικάνικες, δεν έχουν άλλο στόχο, δεν τους ενδιαφέρει να προσγειώνουν αεροπλάνα ή να συντηρούν εκεί δυνάμεις, τους ενδιαφέρει μόνο, η χρήση των ραντάρ. Αν σήμερα ελέγχεις τηλεπικοινωνιακά, την πληροφορία, δεν μπορεί να πετάξει κανένα αεροπλάνο και να πετύχει στόχο.

Δεν αναφέρθηκε, ομολογώ δεν το κατάλαβα να αναφέρθηκε, στην εισήγηση της κυρίας Γενικής Γραμματέως, το ζήτημα της πλήρους ανυπαρξίας ελέγχου των τηλεπικοινωνιών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν τη στοιχειώδη δυνατότητα να αποφασίσουν να εφαρμόσουν αντίμετρα τηλεπικοινωνιακά, να ανεβάσουν ένα αεροπλάνο για να πετύχει τουλάχιστον έναν στόχο.

Ομολογώ ότι θα περίμενα από τους Στρατηγούς να θίξουν το ζήτημα. Το ζήτημα της πλήρους έλλειψης δυνατότητας, θα έλεγα με πιθανότητα επιτυχίας, επίτευξης κάποιου, οποιουδήποτε στόχου, αν οι Αμερικάνοι δεν ανοίξουν το χώρο για να κινηθούν πλοία, αεροπλάνα, στρατός. Και εννοώ ν' ανοίξουν το χώρο, να αφήσουν να λειτουργήσουν τα ελληνικά ραντάρ.

Τα ελληνικά ραντάρ δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν αποφασίσουν οι Αμερικάνοι να αφήσουν ελεύθερη την ανίχνευση. Στην Κύπρο υπάρχει ένα ραντάρ, το οποίο θεωρείται από τα 4 ισχυρότερα στον κόσμο, το οποίο ελέγχεται από τους Αγγλους και τους Αμερικάνους και το οποίο είναι σε θέση να σιγήσει όλα τα ελληνικά ραντάρ. Με τι δυναμική εμείς λοιπόν, με όσο καλά οργανωμένο στρατό κι αν έχουμε, με όσο καλό οπλισμό και αν έχουμε, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια πιθανότητα πολέμου;

Κατά συνέπεια, και καταλήγω, με το γεγονός ότι σήμερα δεν έχουμε κατανοήσει τη σημασία της ανεξαρτησίας στη χρήση των μέσων μας. Εχουμε περάσει την εποχή που πολεμούσαμε με οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό. Σήμερα πολεμάς με τη δυνατότητα που έχεις να επιτύχεις τους στόχους σου, με την πληροφορία που θα είναι δική σου, δε θα μεταφέρεται και δε θα την έχει την ίδια και ο Τούρκος. Είναι δυνατό να πολεμήσεις με τον Τούρκο, όταν ο Αμερικάνος θα είναι «διαιτητής» και θα δίνει πληροφορίες και στις δυο πλευρές μέσω των ανιχνευτικών μέσων που έχει;

Θα ήταν τουλάχιστον αστείο. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα γίνει ποτέ πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ακριβώς για το λόγο του ότι δεν υπάρχει καμία, θα έλεγα, ιδιαίτερη δυναμική σ' αυτόν τον πόλεμο, εκτός αν οι Αμερικάνοι αποφασίσουν ότι θα πρέπει το σκάκι, το παιχνίδι στο σκάκι να το κερδίσουν οι Τούρκοι ή οι Ελληνες.

Διαφορετικά δεν μπορούν αυτοί οι δυο στρατοί να πολεμήσουν αν δεν το αποφασίσουν οι Αμερικάνοι διότι δε θα έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν κανένα μηχανισμό για να πετύχουν τους στόχους τους.

Ευχαριστώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ