Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ"
Για την Εθνική Αμυνα και τις Ενοπλες Δυνάμεις
Δ. Αλευρομάγειρος

Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού

«Κυρία Γενική Γραμματέα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ και το Κόμμα σας, που είχατε την ευγένεια να με καλέσετε. Η παρέμβασή μου θα αφορά μόνο το θέμα του επαγγελματικού στρατού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στα υπόλοιπα δεν είμαι σε πολλά σύμφωνος. Είμαι απόλυτα σύμφωνος και θα έλεγα, ότι ακριβώς αυτά τα οποία θα πω, και τα έχω δημοσιεύσει και τα έχω σημειώσει σε μία μελέτη, η οποία είχε γίνει όταν ήμουνα εν ενεργεία αξιωματικός. Επομένως δεν έχω να διαφοροποιηθώ σε τίποτα.

Θέλω να σημειώσω πολύ σύντομα τα εξής:

Στο άρθρο 4, παρ. 6 του Συντάγματος αναφέρεται, ότι κάθε Ελληνας που έχει τη δυνατότητα, είναι υποχρεωμένος να στρατεύεται σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων. Θα έλεγα, ήταν και μία σκέψη παλαιότερη, πόσο σημαντικό θα ήταν αν αυτό το άρθρο του Συντάγματος είχε μία μικρή διόρθωση και έλεγε, ότι κάθε Ελληνας ο οποίος έχει την ικανότητα να στρατεύεται, έχει το δικαίωμα να είναι στρατιώτης, έχει το δικαίωμα στην άμυνα της πατρίδος.

Και για να μη θεωρηθεί πολύ παράξενο, σας θυμίζω, ότι μία κλασική περίπτωση καθαρά εθνικού χαρακτήρα, με τα δεδομένα και τους συσχετισμούς της εποχής εκείνης, ήταν ο στρατός των Σπαρτιατών, όπου όλος ο λαός ήταν στρατευμένος από τα 7 μέχρι τα 60 χρόνια. Και πόσο προοδευτικοί ήταν οι Σπαρτιάτες, εδώ και τόσα χρόνια και πόσο, θεωρητικά, μη προοδευτικοί είμαστε εμείς σήμερα.

Οσον αφορά το θέμα του επαγγελματικού στρατού: Πρέπει να ξαναθυμίσω πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ γνωστά σε όλους μας. Ορόσημο -πέρα απ' αυτά τα οποία είπα για το στρατό των Σπαρτιατών- στο θέμα του εθνικού στρατού, έχουμε τη μάχη του Βαλμή, το 1792, στη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση, όπου ο στρατηγός Κέλερμαν, επικεφαλής 50.000 Γάλλων στρατιωτών νίκησε την τελειότερη πρωσική μηχανή κάτω από την ιαχή "Ζήτω το Εθνος". Μάλιστα το σημειώνω αυτό, διότι είναι η πρώτη φορά που ακούστηκε από το στράτευμα η ιαχή "Ζήτω το Εθνος". Είναι η εποχή εκείνη που ο μεγάλος Γκέτε είπε, ότι τελειώνουν οι στρατοί των Βασιλιάδων και αρχίζουμε με τους στρατούς των λαών.

Θα πάω όμως και λίγο παραπέρα. Ο στρατηγός Ντεμπενέι, ο οποίος ήταν διοικητής μεγάλων μονάδων στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και εν συνεχεία στο Γενικό Επιτελείο της Γαλλίας - και δεν παίρνω παραδείγματα απέξω για να επιβεβαιώσω τα δικά μας, όχι πως το κάνω από ξενοφιλία - είπε τα εξής, και θα μου επιτρέψετε να τα διαβάσω, σχετικά με το θέμα του επαγγελματικού στρατού για το οποίο είμαι τελείως αντίθετος.

Πριν κλείσω μ' αυτά τα οποία είπε ο στρατηγός Ντεμπενέι, θα σας πω το εξής, ότι στο πρακτικό επίπεδο η απάντηση είναι, ότι τα σύγχρονα όπλα απαιτούν μια μεγαλύτερη επαγγελματική κατάρτιση. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ψευτοδίλημμα, πρώτα απ' όλα διότι το στρατευμένο κομμάτι του λαού μας έχει ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδό του. Δεύτερον, είναι ένα ψευτοδίλημμα και θα έλεγα ότι κολακεύεται κατά κάποιο τρόπο κάποιο μειονέκτημα που έχουμε, ότι κάποιοι άλλοι θα αναλάβουν την ασφάλεια... Δηλαδή οι σεκιουριτάδες θα αναλάβουν την ασφάλεια του Εθνους, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο.

Μπορεί να λυθεί, αν θέλετε, και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, το είπατε προηγουμένως κυρία Γενική Γραμματέας, με το πολύ καλό σώμα των μονίμων υπαξιωματικών, όπου για ένα χρονικό διάστημα μπορούν αυτοί, σημειώνω ότι κάτι τέτοιο έχουν οι Τούρκοι. Ο κύριος Φράγκος (σ.σ. εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ στην εκδήλωση) που βρίσκεται εδώ πέρα, ο οποίος έχει κάνει στην Τουρκία, ίσως με διορθώσει. Και εν συνεχεία, γιατί δεν μπορεί ένας στρατιώτης να είναι χειριστής άρματος στα 25, να είναι και στα 50. Τι θα συμβεί; Και πολύ σωστά βέβαια έχουμε αυτό το πρόβλημα της πρόκλησης με το θέμα των χρημάτων.

Θα σημειώσω, λοιπόν, και κλείνοντας, τι λέει ακριβώς ο Στρατηγός Ντεμπενέι, χωρίς να σημαίνει, όπως και εσείς είπατε, ότι έχουμε τίποτα μ' αυτούς τους στρατιώτες, οι οποίοι είναι και πάρα πολύ καλοί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν ως επαγγελματίες, αλλά αυτό δεν είναι η φιλοσοφία του Εθνους, ο εθνικός στρατός πρέπει να είναι ως εξής:

Λέει, λοιπόν, ο στρατηγός Ντεμπενέι, θα σημειώσω και το λόγο όπως τον έγραψε το 1920, που είναι επίκαιρος και σήμερα:

"Η στρατολογία στρατιωτών εξ επαγγέλματος δεν οδηγεί εις την εθελουσία κατάταξη τα ευφυέστερα και ηθικότερα στοιχεία της χώρας. Επαναλαμβανόμενη δε πανομοιοτύπως κατ' έτος εκφυλίζεται εις μίαν παθητική τετριμμένη συνήθεια. Τοιούτου είδους στράτευμα δεν έχει ζωή και το σοβαρότερο δε δύναται να διατηρήσει επί μακρόν την μαχητική αυτού αξία.

Δεύτερον, ο εθνικός στρατός δημιουργεί εν ασύγκριτο περιβάλλον. Πάσαι αι ζωτικαί δυνάμεις του Εθνους συναντώνται εκεί, συντονίζονται και τελειοποιούνται με σπάνια ένταση: χωρικοί, εργάται, μηχανικοί, εμποροϋπάλληλοι, καθηγηταί, διδάσκαλοι, εκκλησιαστικοί, εισοδηματίαι ευρίσκονται εις αλληλοδιδακτικό σχολείον. Υπάρχει μια σφαίρα, όπου πολλοί υπεράνω των κοινωνικών διακρίσεων και των πολιτικών διχασμών συναντώνται όλοι και ενταύθα έγκειται πράγματι η βάσις του πατριωτισμού".

Πριν κλείσω, σας θυμίζω, επίσης κάτι πολύ γνωστό εις αυτή την αίθουσα, ότι ο μεγάλος επαναστάτης και πατριώτης της Γαλλικής Επανάστασης, ο Μαξιμιλιανός ο Ροβερσπιέρος, είχε πει ακριβώς τα ίδια. Ευχαριστώ πάρα πολύ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ