Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ"
Για την Εθνική Αμυνα και τις Ενοπλες Δυνάμεις
Δ.Δήμου

Αντιστράτηγος ε.α. Διετέλεσε διοικητής στην 1η Στρατιά και αρχηγός στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου

«Θα μου επιτρέψετε σ' αυτή την ωραία σύναξη που κάναμε να σας εκπλήξω, αναφερόμενος σε δύο εντελώς τεχνικά θέματα του Στρατού μας για να δείτε ακριβώς ποια είναι σήμερα η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα αναφερθώ ασφαλώς στο νόμο, ο οποίος διέπει την οργάνωση και τη σύνθεση του Στρατού μας, δηλαδή στον Ν. 2292/95 και στον Ν. 2984/2002. Στο άρθρο 5 παρ. 2 λέει ότι ο υπουργός προϊσταται του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ο ίδιος ασκεί διοίκηση και έλεγχο πάνω στο ΓΕΕΘΑ και ξεχωριστά, στο ΓΕΣ, στο ΓΕΑ και το ΓΕΝ. Δηλαδή, ο ίδιος είναι διοικητής και αρχιστράτηγος.

Παρακάτω στο άρθρο 14 παρ. 4 λέει ότι κάθε κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων - το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ - κάνουν προετοιμασία των δυνάμεών τους οι ίδιοι, εκπαιδεύουν τις δυνάμεις τους, οι ίδιοι, ξεχωριστά ο καθένας και στη συνέχεια δίνουν λόγο μόνο στον υπουργό και μπαίνουν στη μάχη. Αυτή είναι η κατάσταση που ορίζει ο Ν. 2292. Το άρθρο 22, όμως, που έρχεται μετά, λέει ότι στον πόλεμο εμείς διορίζουμε αρχιστράτηγο και αρχιστράτηγος βέβαια μπορεί να είναι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και τότε αυτός ασκεί όλο τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή, είναι σαν να λέμε στους Τούρκους "περιμένετε να ενημερωθεί ο αρχιστράτηγός μας, διότι μέχρι τώρα δεν ασκούσε ευθέως τη διοίκηση και τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και για να είστε εντάξει και απέναντί μας όταν ενημερωθεί εμείς θα κάνουμε τον πόλεμο".

Αυτό έγινε στα Ιμια. Στις 26 του Δεκέμβρη άρχισε η κρίση των Ιμίων. Στις 30 Ιανουαρίου ανέλαβε την ευθύνη ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Στις 30 του μηνός, ώρα 9 και μόλις βράδιασε οι Τούρκοι κατέλαβαν τη νησίδα. Τι θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να κάνει εφόσον δεν είχε εξουσία και έλεγχο, εφόσον δεν έχει καν και το συντονισμό;

Το 2000 μάς κάλεσαν να εκφράσουμε τις απόψεις μας και ήρθαν Ινστιτούτα από τη Μεγάλη Βρετανία, από την Αμερική, πολλοί ήρθαν. Μεταξύ των ομιλητών που κατέθεσαν τις μελέτες τους ήμουν κι εγώ. Τότε διατυπώσαμε την άποψη ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι δεμένες αυτή τη στιγμή, διότι ο δικομματισμός έχει υπεισέλθει σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούν να προχωρήσουν, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλιά τους.

Μιλήσαμε προ ολίγου για τους εξοπλισμούς. Δε θέλω να πω πολλά, διότι αν με ρωτήσετε θα σας πω πράγματα τα οποία δε θα τα πιστεύετε. Εχει παραγκωνιστεί η στρατιωτική ηγεσία. Δημιουργήθηκε ένα γραφείο εξοπλισμών, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, που λέει ότι αυτή θα κάνει τις προμήθειες. Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με το Στρατό. Είναι διάφοροι καθηγητές που σπούδασαν στην Αμερική, ήρθαν εδώ πέρα και εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Μίλησαν εδώ οι κύριοι προ ολίγου για τα άρματα LEOPARD. Εγώ σας λέω την υπεύθυνη γνώμη ότι τα άρματα LEOPARD δεν είναι σύγχρονα άρματα, απλώς είναι καινούρια άρματα. Γιατί εγώ που ήμουν στην Κύπρο και είχα το Τ80 και μπορώ να σας πω τις απόψεις του, αμέσως θα εκπλαγείτε.

Αλλά είχαμε και τις αποφάσεις της Πράγας, οι οποίες δημιούργησαν λεωφόρο αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατού και εξοπλισμού του. Είδαμε αμέσως ότι μόλις ο υπουργός γύρισε από την Πράγα αναθεωρήθηκαν οι εξοπλισμοί. Και τι έγινε; Μπήκαν σε προτεραιότητα π.χ. τα ελικόπτερα μεταφοράς ή μπήκαν σε προτεραιότητα τα ελικόπτερα "Απάτσι", από τα οποία ελικόπτερα "Απάτσι", ειρήσθω εν παρόδω, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι ευχαριστημένες. Διότι το μεν ελικόπτερο το πήραμε, τον οπλισμό δεν τον πήραμε. Εχει πάρα πολλά μειονεκτήματα.

Για τον επαγγελματικό στρατό είχα πολλά να πω, τα κάλυψε ο κύριος Αλευρομάγειρος και δεν είναι σωστό να λέμε τα ίδια πράγματα. Θέλω μόνο να πω για την παρούσα αναδιοργάνωση που γίνεται αυτή τη στιγμή. Εχω την εντύπωση ότι αποτελεί ένα κοινότοπο σύνδρομο όλων των υπουργών Αμυνας μόλις μπαίνουν στη θέση τους να λένε "πρώτα θα αναδιοργανώσω τις Ενοπλες Δυνάμεις και θα τις εκσυγχρονίσω. Το δεύτερο που θα κάνω, εγώ σαν υπουργός, είναι να αξιοποιήσω τη στρατιωτική θητεία και να μορφώσω τους φαντάρους. Το τρίτο είναι να βελτιώσω τις συνθήκες ζωής τους".

Δε μας είπε ποτέ κανένας αποχωρώντας τι έκανε επ' αυτού, ούτως ώστε να πιστέψουμε τον επόμενο. Να δούμε αν ο επόμενος μας λέει την αλήθεια. Διότι συνεχώς βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής και συνεχώς οι συνθήκες ζωής πάνε από το κακό στο χειρότερο. Απόδειξη ο μισθός των στρατιωτών. Μας λένε συνεχώς ότι θα έχουν υποχρεωτική θητεία στα σύνορα. Και άμα πάρεις τα παιδιά αυτών που διοικούν, κανένας δεν πάει στα σύνορα.

Ομως πρέπει να σας πω σήμερα για τη νέα αναδιοργάνωση. Λέει η νέα αναδιοργάνωση, ότι καταργείται η επετηρίδα και θεσπίζονται νέα κριτήρια, όπως οι βαθμολογίες των Σχολών, άμα έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο, αν έχει μεταπτυχιακά κι έτσι θα εγκαθιδρύσουμε, λέει, μία επετηρίδα "ασανσέρ", όπου ξαφνικά ο λοχαγός θα γίνεται στρατηγός και ο ταγματάρχης θα μένει στον βαθμό του. Πέστε μου σας παρακαλώ πολύ: Ενας που σήμερα διοικεί μια σημαντική μονάδα, πώς θα τη διοικεί αύριο με αυτόν τον νόμο, όταν ξέρει ότι ο υφιστάμενός του - όταν μάλιστα έχει και κομματική πρόσβαση - αύριο θα είναι διοικητής του;

Κυρίες και κύριοι, ένα στράτευμα για να πολεμήσει, πρέπει να έχει 4 χαρακτηριστικά στοιχεία: Οργάνωση, όπου εντάσσονται και οι εξοπλισμοί. Εκπαίδευση, η οποία εκπαίδευση είναι το παν του Στρατού. Εγώ σήμερα σαν στρατηγός, όπου πάω ντρέπομαι, διότι οι γονείς, μου λένε "τα παιδιά μου είναι σκοπάνθρωποι". Πάνε στη σκοπιά και μένουν στη σκοπιά. Πειθαρχία που κλονίζεται πλέον και όπως και το ηθικό. Το ηθικό είναι το παν για το στράτευμα και ιδίως για ελληνικό στράτευμα.

Λέει ο νόμος, παρακάτω. Αλλάζουν όλα τα τυπικά προσόντα εξέλιξης των αξιωματικών. Οι αξιωματικοί μπορούν να ανέρχονται στα υψηλότερα αξιώματα, εφόσον υπάρχει θέμα κάλυψης θέσης. Προϋπόθεση είναι η υπηρεσία τους σε διακλαδικό στρατηγείο, προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν γλώσσα και να έχουν υπηρετήσει στο εξωτερικό.

Αν πάρουμε τις καταστάσεις των αρχηγών, που εκάστοτε έχουν εκλεγεί, θα δείτε ότι είτε έχουν υπηρετήσει ως Ακόλουθοι Αμυνας, στο εξωτερικό, στο ΝΑΤΟ, σε στρατηγεία. Κι εγώ ρωτώ: Ο αξιωματικός που λιώνει τη ζωή του στον Εβρο, ο αξιωματικός που νυχθημερόν μελετά το αμυντικό πρόβλημα της χώρας εδώ μέσα, ο αξιωματικός που εκπαιδεύει τον Ελληνα στρατιώτη, γιατί να μην έχει λόγο στην ιεραρχία; Ποιος είναι ο λόγος; Ο άνθρωπος, ο οποίος υπηρετεί στο ΝΑΤΟ και δε σπουδάζει το αμυντικό πρόβλημα της χώρας, πώς μπορεί να γίνεται Αρχηγός;

Και ακόμα κάτι παραπάνω: Εσείς, ο καθένας από σας, αν θέλετε να πάτε το παιδί σας σ' έναν γιατρό, σ' έναν χειρουργό, δε νομίζω ότι θα το πάτε σε έναν χειρουργό που έχει μεν τελειώσει την Ιατρική αλλά δεν κάνει εγχειρήσεις. Πώς μπορεί, λοιπόν, να εμπιστευτεί την πατρίδα, το στρατό, σ' έναν Αρχηγό, ο οποίος δεν έχει διοικήσει ή δεν έχει συντάξει ποτέ του ένα σχέδιο;

Νομίζω ότι η χώρα μας μπήκε σε μια νέα φάση, όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις με αυτές τις αναδιοργανώσεις αποκλίνουν από την εθνική τους αποστολή. Ενα δημοσίευμα που είδα στις αρχές του έτους με έβαλε σε μεγάλη ανησυχία. Οτι ο Στρατός αλλάζει ρότα και θα αναλάβει αποστολές εξωτερικού ή αποστολές εσωτερικού, ακόμα και παρακολούθησης. Ολα δείχνουν ότι δεν πάμε καλά. Οψόμεθα διά το μέλλον μας. Αν και οι ειδήμονες ανησυχούν επαρκώς.

Ευχαριστώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ