Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα πολεμική έξαρση

Αιχμάλωτοι του πακιστανικού στρατού

Associated Press

Αιχμάλωτοι του πακιστανικού στρατού
ΚΑΜΠΟΥΛ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο στρατός του Πακιστάν, υπακούοντας στις διαταγές του ...Τζορτζ Μπους, άρχισε χτες επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν -- όπου η ISAF, η δύναμη του ΝΑΤΟ, είχε χτες άλλες δύο απώλειες.

Δύο Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν χτες, όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη, στη διάρκεια «περιπολίας ρουτίνας», σύμφωνα με εκπρόσωπο της --υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ-- Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν. Ηταν οι πρώτες απώλειες του Καναδά, που απέστειλε κάπου 2.000 στρατιώτες του στη χώρα τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Αμυνας του Καναδά, Τζον ΜακΚάλουμ, δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας πως «παρότι γνωρίζαμε ότι οι στρατιώτες μας θα αντιμετώπιζαν κινδύνους, (αυτό) δε μειώνει το σοκ που υφιστάμεθα». Η πολιτική υποκρισία στο απόγειό της: προφανώς και η νεοαποικιακοί πόλεμοι έχουν απώλειες, που είναι εξ άλλου «προβλεπόμενες»...

Η είδηση των νέων απωλειών ενδεχομένως διευκολύνει το έργο των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες που σχεδιάζουν, σύμφωνα με «εμπιστευτικό σχέδιο» που επικαλείται το Ασοσιέιτεντ Πρες, να επεκτείνουν την αποστολή της ISAF, στέλνοντας ακόμη 2.000-10.000 στρατιώτες.

Στο νότιο τμήμα της χώρας, οκτώ Αφγανοί στρατιώτες είχαν πέσει νεκροί τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ενέδρα «μαχητών Ταλιμπάν» σε περιοχή κοντά στην Κανταχάρ. «Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν, καθώς και δύο έφηβοι, βοηθητικοί της στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής. Οι μάχες διήρκεσαν αρκετές ώρες», σύμφωνα με αξιωματούχο, που πρόσθεσε ότι βρέθηκε επίσης το πτώμα ενός «Ταλιμπάν». Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις, κατά τον ίδιο.

Ακόμη, στην Καμπούλ, οι «υπηρεσίες ασφαλείας» της κυβέρνησης Καρζάι συνέλαβαν πέντε «ύποπτους», που φέρονται να σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση σε κτίριο, το οποίο στεγάζει «ξένο διπλωματικό οργανισμό». Ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών Σάχης Νουρ Χαν δεν αποκάλυψε την εθνικότητα των συλληφθέντων, ή το ποιος ήταν ο στόχος τους (υπηρεσία του ΟΗΕ, κάποια πρεσβεία ή ΜΚΟ). Είπε ότι οι πέντε «έλαβαν τρομοκρατική εκπαίδευση εκτός Αφγανιστάν» και ότι ο ένας «είναι ξένος», χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Μάχες στο Πακιστάν

Στο γειτονικό Πακιστάν --ο πρωθυπουργός του οποίου Ζαφαρουλάχ Χαν Τζαμάλι είχε δεσμευτεί και πάλι στην προχτεσινή συνάντησή του με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους να «συμβάλει ενεργότερα στον πόλεμο της τρομοκρατίας»--, τουλάχιστον «12 μέλη της οργάνωσης αλ-Κάιντα ή μαχητές Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν σε επιχείρηση που εξαπέλυσε χτες ο στρατός στο δυτικό Πακιστάν, «λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν», κατά ανώτερο Πακιστανό αξιωματούχο. Οι μάχες συνεχίζονταν έως το μεσημέρι, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου Cobra που εκτελούσε πτήσεις στην περιοχή και έβαλλε με πυρά «κατά εχθρικών στόχων». Στην περιοχή βρέθηκε κρυψώνα με όπλα. Ο Πακιστανός στρατηγός Σοκάτ Σουλτάν είπε ότι «ξένα στοιχεία» στην περιοχή «προκαλούσαν προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό» και γι' αυτό επενέβησαν οι δυνάμεις του στρατού -- πράγμα που μάλλον δεν ανταποκρίνεται και πολύ στα πραγματικά αίτια της επιχείρησης: οι διαταγές ήλθαν από την Ουάσιγκτον, πράγμα που καταδεικνύει και το μέγεθος της επιχείρησης (25.000 στρατιώτες).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστροφή στο σκηνικό των επιθέσεων(2012-08-17 00:00:00.0)
Καθημερινή αιματοχυσία(2007-04-11 00:00:00.0)
Νέες κατοχικές απώλειες(2007-01-16 00:00:00.0)
Νέες κατοχικές απώλειες(2006-09-19 00:00:00.0)
Μαίνεται ο πόλεμος(2006-08-04 00:00:00.0)
Ολοκλήρωση της εκλογικής παρωδίας(2005-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ