Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εμπλοκή με το ψήφισμα και με τα όπλα

Ιρακινός διέρχεται δίπλα από φλεγόμενο όχημα των κατοχικών δυνάμεων μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Ιρακινός διέρχεται δίπλα από φλεγόμενο όχημα των κατοχικών δυνάμεων μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.-

Αρχισε κεκλεισμένων των θυρών ο πρώτος γύρος συνομιλιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με θέμα το νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ που κατέθεσαν οι ΗΠΑ. Εντούτοις, οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν θετικές από όσους, ήδη, είχαν εκφράσει διαφωνίες. Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις δέχονταν νέες επιθέσεις, ενώ ο αμερικανικός Τύπος δημοσίευε πληροφορίες από απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τις οποίες, ζητιούνται επιπλέον 600 εκατομμύρια δολάρια για συνέχιση της έρευνας για το ιρακινό οπλοστάσιο, που παραμένει άφαντο.

«Δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες μας, δε συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις που καταθέσαμε με τη Γερμανία για τα ουσιαστικά σημεία. Δίνεται μόνο βοηθητικός ρόλος στον ΟΗΕ ενώ ο δικός μας στόχος είναι μια σωστή απόφαση που θα ευνοήσει τη σταθερότητα στο Ιράκ και την πολιτική διαδικασία που θα κατευθύνουν οι Ιρακινοί». Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στον ΟΗΕ, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλέρ, βγαίνοντας, σε ένα διάλειμμα, από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είχαν προηγηθεί οι, μάλλον, συγκρατημένες δηλώσεις των πρεσβευτών του Μεξικού και του Πακιστάν, ενώ ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εισερχόμενος στη συνεδρίαση, αρκέστηκε να τονίσει ότι «διατηρεί επιφυλάξεις» και ότι «το σχέδιο δε φαίνεται να βαδίζει» στην κατεύθυνση που ο ίδιος είχε συστήσει. Ενδεικτική είναι και η αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο με ανακοίνωση διαπιστώνει «κάποια πρόοδο» αλλά εκτιμά ότι «χρειάζεται πολλή δουλιά ακόμη». Στην ίδια ανακοίνωση, επίσης, υπογραμμίζεται ότι «χρειάζεται μια σωστή απόφαση και όχι μια γρήγορη απόφαση, γιατί μια σωστή απόφαση θα εξασφαλίσει συναίνεση, αλλιώς θα υπάρξουν αποχές».

Από τις διαδηλώσεις στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις στη Βαγδάτη
Στο θέμα παρενέβη, με ομόφωνη απόφασή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ζητά «την τάχιστη μεταβίβαση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό σύμφωνα με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» και τάσσεται υπέρ της «διαχείρισης της μεταπολεμικής κατάστασης από τον ΟΗΕ και της ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των φυσικών πόρων της χώρας από τον ιρακινό λαό».

«Ανθρακες» τα όπλα, αυξάνεται το κόστος

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν πιθανώς μπλόφαρε ισχυριζόμενος ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής, ελπίζοντας ότι θα αποτρέψει τον πόλεμο» φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών του Κογκρέσου και της Γερουσίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής Ομάδας Επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου, και πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Κέι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη ύπαρξης τέτοιων όπλων, ούτε καν προγραμμάτων κατασκευής τους και απέφυγε, φυσικά, να θυμηθεί ότι, προ της εισβολής, οι τότε Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ.

Η «ενημέρωση προόδου» του Κέι υποσκάπτει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της αμερικανικής ηγεσίας και επιχειρηματολογίας, ενώ χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ήρθε, απλώς, να επιδεινώσει το κλίμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται απόρρητο έγγραφο του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο, ζητούνται επιπλέον 600 εκατομμύρια δολάρια (ασχέτως των υπολοίπων κονδυλίων περί «ανοικοδόμησης») για να συνεχιστούν οι έρευνες για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Δυσάρεστα είναι τα νεότερα και από τις πρώτες εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ενόψει της συνδιάσκεψης των δωρητών για το Ιράκ, στα τέλη του μήνα στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, 24 εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν μόνο για την ανακατασκευή των ιρακινών υποδομών, άλλα 7,2 δισ. για τις άμεσες ανάγκες της Παιδείας, της Υγείας και της αγοράς εργασίας και άλλα 3 δισ. για τη γεωργία, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 20 δισ. που ζητούν οι ΗΠΑ από τους δωρητές, κυρίως, για την ασφάλεια.

«Ξένοι μαχητές μας χτυπούν»

Σε μαχητές από τη Συρία και το βόρειο Ιράν απέδωσε ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες, την «πολυπλοκότητα» που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό οι αντικατοχικές επιθέσεις, παραδεχόμενος ότι αποδεικνύονται περισσότερο θανατηφόρες και καλύτερα σχεδιασμένες, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, στη Φαλούτζα ξέσπαγαν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και σε ενόπλους Ιρακινούς με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός περαστικός, να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας 4χρονης, καθώς και 2 Ιρακινοί αστυνομικοί.

Στη γειτονική Σαμάρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αμερικανική φάλαγγα δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός και να τραυματιστεί ένας άλλος. Πρόκειται για τον 3ο νεκρό Αμερικανό σε λιγότερο από 24ωρο. Στη Μοσούλη, 1 Αμερικανός στρατιώτης και 1 Ιρακινός πολίτης τραυματίστηκαν σε ενέδρα ενώ στη Βαγδάτη δεκάδες μέλη των πρώην υπηρεσιών ασφαλείας διαδήλωσαν ζητώντας να τους καταβληθούν μισθοί ή θέσεις εργασίας. Σχολιάζοντας τη χαώδη κατάσταση, το μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, κάλεσε τις κατοχικές δυνάμεις «να σταματήσουν τα λάθη και να παραδώσουν τον έλεγχο της ασφάλειας στους Ιρακινούς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ