Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«Ελευθερία» του Τύπου...

Εξαναγκάστηκε σχεδόν διά εκβιασμού σε παραίτηση. Ο λόγος για τον Γκέρσον Μπορέρο, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «El Diario/La Prensa», η οποία εκδίδεται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας της απόφασης των εκδοτών να μη δημοσιεύσουν ένα άρθρο από τον Φιντέλ Κάστρο.

Εντούτοις, το παρασκήνιο αυτής της παραίτησης έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από το ίδιο το γεγονός, όπως τουλάχιστον το παρουσιάζουν οι «New York Times». Σύμφωνα με πολλούς συντάκτες, όταν έγινε γνωστό ότι ο Μπορέρο είχε πρόθεση να δημοσιεύσει το άρθρο του Φιντέλ για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας, τρεις κουβανικής καταγωγής δημοσιογράφοι θεώρησαν ότι θα «είναι προπαγάνδα υπέρ του καθεστώτος Κάστρο» και διά μέσου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδοποίησαν την «κουβανική κοινότητα του Μαϊάμι», μία κοινότητα με άμεσες διασυνδέσεις στο Λευκό Οίκο και αιχμή του δόρατος των υπονομευτικών και τρομοκρατικών ενεργειών κατά της Κούβας.

Από εκεί και πέρα άρχισε ο βομβαρδισμός με τηλέφωνα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και απειλές... με αποτέλεσμα οι εκδότες να «υποκύψουν» και να κόψουν το άρθρο. Ο Μπορέρο δε δέχτηκε καν να διατηρήσει τη στήλη του «Bajo Fuego» (απόδοση «Στο στόχαστρο») που μάλλον αποδείχτηκε προφητικός...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ