Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Συμφωνία εξολόθρευσης» έναντι αποστολής;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Για μια «ταχεία απόφαση» της τουρκικής Βουλής σχετικά με την αποστολή 10.000 στρατιωτών στο Ιράκ κάλεσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από «συμφωνία» στην οποία φέρονται να κατέληξαν η Τουρκία και οι ΗΠΑ για την εξολόθρευση της παρουσίας του ΡΚΚ/KADEK στο Βόρειο Ιράκ - προς αυτό δεσμεύτηκε ο Τζέι Κόφερ Μπλακ, αρμόδιος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «αντιτρομοκρατία», στις διαπραγματεύσεις του με το τουρκικό ΥπΕξ στην Αγκυρα.

Ο Μπλακ δήλωσε ότι «το PKK/KADEK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ (...) Δεν υπάρχει θέση στο Ιράκ για το PKK/KADEK», κάτι που φαίνεται πως εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση Ερντογάν ως η περιλάλητη αμερικανική «δέσμευση» να μην επιτραπεί στους Κούρδους αυτονομιστές να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ανατολία, όπου μαινόταν ο 15ετής εμφύλιος. Πρόσθετο «καρότο» για την Αγκυρα υπήρξαν τα δάνεια του ΔΝΤ, ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι στρατηγοί δε μοιάζουν να έχουν πειστεί. Ο αρχηγός του στρατού ξηράς, Αϊτάτς Γιαλμάν, σχολίασε ότι η σύνδεση των δανείων με την αποστολή στρατευμάτων «προκαλεί βαθιά ανησυχία. Αισθάνομαι τόσο ανήσυχος γι' αυτό όσο και κάθε άλλος πολίτης». Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση του ΑΚΡ σχεδιάζει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ